„Vanredni lokalni izbori u Podgorici će koštati oko 270 hiljada eura“

Vandredni izbori u Podgorici, zakazani za 29. septembar, Glavni grad će koštati 270 hiljada eura, projekcija je predsjednika Izborne komisije Vladimira Filipovića. Za Gradsku ističe da prema podacima sa kojima trenutno raspolažu, pravo glasa ima 145.908 građana, a pronađene su i lokacije za četiri nova biračka mjesta.

Prijevremeni lokalni izbori gradsku kasu će koštati 270 hiljada eura, 20 hiljada manje nego 2022. godine, saopštio je predsjednik Izborne komisije Vladimir Filipović.

Dodaje da se taj novac može koristiti, isključivo za potrebe predizborne kampanje.

„Prema nekim trenutim projekcijama, taj iznos bi trebao da iznosi oko 270 hiljada eura. Prošli izbori, otprilike ta brojka je bila 250 hiljada eura. Sredstva mogu biti utrošena za tu izbornu kampanju i ne može pojedinačno ili lice koje učestvuje u kampanji“, kazao je Filipović.

Finansiranje političkih subjekata i izborne kampanje može biti privatno i javno, dodaje Filipović. Izvore privatnih sredstava koje dobijaju partije, konstroliše Agencija za sprEčavanje korupcije, dok se za finansiranje izbornih kampanja iz budžeta Crne Gore, koji je predviđen za tekuću godinu, izdvaja 0,25 odsto, kaže naš sagovornik.  

„Postoje sredstva koja su privatna i javna za finansiranje političkih kampanja. Javna sredstva su za, znači to je 0,25 odsto budžeta koji je predviđen za 2024 godinu, izuzimajući iznos predviđen za kapitalni budžet“, poručio je Filipović.

Podgorica je ove godine dobila četiri nova birališta u Siti kvartu, Zabjelu i Koniku.

Filipović kaže da su pronađene adekvatne lokacije na kojima će podgoričani moći da obave građanski dužnost.

„Izabrali smo lokacije u okviru postojećih institucija, to su osnovne škole i studentski centar“, zaključio je Filipović.

Podsjećamo, predaja izbornih lista traje do 3. septembra, a to su do sada uradile Stranka evropskog progresa i Crnogorska evropska partija.

Foto: Gradski portal

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA