(VIDEO))Milatović: Parlamentarnim partijama uputiću platformu o EU integracijama

Predsjendik Crne Gore Jakov Milatović održao je danas konferenciju za medije na kojoj je predstavio predlog platforme za učešće Crne Gore u Evropskoj uniji (EU).

Milatović je istakao da će platformu uputiti predstavnicima svih partija u parlametnu. 

Kako je kazao, cilj platforme je okupljanje oko zajedničkih ciljeva, odgovornosti prema građanima… 

Milatović je kazao da moramo poraditi na reformi izbornog zakonodavstva, profesionalizaciji javne uprave, borbi protiv kriminala, jačanju pozitivnog imidža Crnne Gore… 

Kako je kazao, podrška građana EU više od 80 procenata daleko je od cilja, ali da proces i dalje traje. 

„Crna Gora ne može krenuti naprijed bez saradnje i zajedničkog djelovanja. Upravo potpisivanje ove platforme predstavljalo bi znak političke zrelosti, spremnosti na dijalog i demokratsko shvatanje politike u Crnoj Gori. Da pokažemo kapacitet da se okupimo oko pitanja javnog interesa, uprkos razlikama političkim“, kazao je on.

Predlog platforme biće upućen danas svim političkim subjektima, a kako je kazao, po povratku sa Samita Evropske političke zajednice iniciraće sastanak sa predstavnicima svih političkih partija koje su zastupljene u Skupštini, kako bi razgovorali o svim pitanjima. 

„Nadam se da će krajnji rezultat biti istorijsko potpisivanje platforme, i početak zajedničkog djelovanja na njenoj realizaciji“, naveo je on. 

Ona sadrži više principa od kojih se jedan odnosi na pokretanje dijaloga u cilju kompletiranja imenovanja ključnih ljudi u pravosuđu.

Na pitanje koliko smo, po njemu, blizu a koliko daleko od članstva u EU, Milatović je kazao da smatra da ukoliko bi se do kraja ove godine i potpisivanjem ove platforme, stvari odigrale onako kako bi željeli, da bi u narednom petogodišnjem periodu mogli da postanemo nova članica EU. 

„Sada se čeka taj zajednički korak koji kao društvo moramo da napravimo u dijelu imenovanja tužilačkih i sudskih funkcija, a nakon toga bi išli u zatvaranje par narednih, kako bi neke 2025. ili na proljeće 2026. zatvorili sva pregovaračka poglavlja“, objasnio je on. 

Platforma sadrži sledeće principe:

iskazujući jasno opredjeljenje prema potrebi daljeg razvoja građanske, demokratske i ekonomski razvijene Crne Gore,

poštujući evropske vrijednosti, uključujući ljudsko dostojanstvo, slobodu, ljudska prava, demokratiju, jednakost i vladavinu prava, kao vodeće postulate političkog angažmana,

podržavajući odluke i postupanja koji vode do ubrzanog članstva Crne Gore u Evropsku uniju (EU), bez daljeg odlaganja,

izražavamo posvećenost zajedničkim principima budućeg institucionalnog i političkog djelovanja, koji se odnose na:

-Usaglašavanje zakonodavne aktivnosti sa Ustavom Crne Gore i pravnom tekovinom EU, uz konsultovanje i učešće javnosti, tj. zainteresovanih subjekata, u procesu donošenja odluka.

-Neodložno pokretanje parlamentarnog dijaloga u cilju izbora nosilaca najviših sudskih i tužilačkih funkcija.

-Nastavak reformi u pravosuđu u cilju odlučne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

-Posvećenost sveobuhvatnoj reformi izbornog zakonodavstva, u cilju jačanja integriteta izbornog procesa i povjerenja u izbore.

-Posvećenost održivom ekonomskom razvoju kroz sprovođenje strukturnih reformi, unapređenje savremene transportne, digitalne i zdravstveno-socijalne infrastrukture i privlačenje kredibilnih investicija, u cilju unapređenja životnog standarda građana.

-Izgradnju efikasne javne uprave, kroz sprovođenje procesa depolitizacije i promociju meritokratije u upravljanju kadrovima, koja odlučno radi na procesu pridruženja Crne Gore EU.

-Unapređenje ambijenta za rad civilnog sektora i medija, koje podrazumijeva slobodu izražavanja i spremnost za otvoren, transparentan i redovan dijalog sa organizacijama civilnog društva.

-Posvećenost izgradnji društva jednakih šansi, koje njeguje poseban senzibilitet prema unapredjenju položaja ranjivih grupa i poštovanju ljudskih prava.

-Osnaživanje Ustavnog koncepta ekološke države Crne Gore, kroz implementaciju EU Zelene agende, zaštitu prirode i životne sredine.

-Kreiranje kvalitetnijeg okruženja za mlade, kroz sveobuhvatnu reformu sistema obrazovanja, uključivanje crnogorskih univerziteta u EU mreže i programe, bolju povezanost obrazovnih programa i potreba tržišta rada.

-Osnaživanje kapaciteta institucija za privlačenje sredstava iz EU fondova i njihovu dalju implementaciju.

-Potpunu usklađenost sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, kao i učešće u EU inicijativama koje se odnose na promociju mira i bezbjednosti na globalnom nivou.

-Jačanje pozitivne i konstruktivne uloge Crne Gore u regionu, uključujući regionalnu ekonomsku integraciju kroz Zajedničko regionalno tržište (Berlinski process) i druge inkluzivne inicijative regionalne saradnje usklađene sa EU standardima.

-Potpisnici platforme, na ovaj način, promovišu političku stabilnost, konsenzus oko zajedničkih vrijednosti i spremnost na udruženo djelovanje – u cilju ubrzanja evropskog puta Crne Gore.

Zajednička platforma za Crnu Goru u EU:

Evropska budućnost Crne Gore predstavlja zajednički imenitelj svih aktera crnogoskog društva. Ne postoji politički subjekt koji se u svom djelovanju zalaže za suprotan cilj, a podrška građana EU od više od 80% daleko je iznad regionalnog prosjeka. Međutim, kada govorimo o sprovođenju evropskog cilja na institucionalnom i operativnom nivou, brojni su izazovi i prepreke. 

To dokazuje činjenica da proces pregovora sa Evropskom unijom traje više od decenije. U tom procesu propuštene su šanse za sprovođenjem ključnih reformi, uz ostvarivanje partikularnih interesa političkih subjekata i gomilanje institucionalnih problema, koji u odsustvu političkog konsenzusa, doživljavaju svoju kulminaciju.  

Dodatno, posljednjih mjeseci, tema evropskih integracija stavljena je u drugi plan. Zasijenile su je dnevnopolitičke teme i novi talas političke polarizacije. 

Parlamentarni izbori održani su 11. juna, prije skoro četiri mjeseca. Još uvijek čekamo uspostavljanje pune funkcionalnosti Skupštine Crne Gore i formiranje Vlade.

Imajući u vidu institucionalnu blokadu u kojoj se Crna Gora nalazi, ova Platforma može biti jedan dodatni korak, kojim želim dati doprinos politicko-institucionalnoj konsolidaciji u državi. 

Od stupanja na dužnost Predsjednika Crne Gore, aktivno radim na pokretanju političkog dijaloga o ključnim temama za dalji razvoj naše države, ali i afirmisanju „kulture dijaloga“ kao univerzalne društvene vrijednosti. 

S tim ciljem, od početka mandata:
•    organizovao sam sastanak sa predstavnicima svih političkih subjekata, 
•    sproveo sam transparentan i inkluzivan proces konsultacija za određivanje mandatara za sastav Vlade, 
•    a obavljam i redovne konsultacije se predstavnicima civilnog sektora s ciljem unapređenja javnih politika. 

Milatović je poručio je da kao predsjednik ima obavezu da stavlja one teme koje su od javnosti važne. 

Kako je kazao, ovo je „magistrala oko koje kao društvo treba da se složimo“.

Odgovarajući na pitanje da li izlazi iz ustavnih okvira tako što se sa mandatarom Milojkom Spajićem miješa u posao mandatara i što sastanke sa njim održava u zgradi Predsjedništva, Milatović je kazao da to pitanje u kakvom jednopartijskom sistemu je CG živjela u prethodnom periodu. 

„Stvar koja se dešava u svakoj zemlji svijeta, osim u Crnoj Gori.Ono što radim sa pozicije predsjednika CG, znate da sam dao mandat Spajiću kao rezultat transparentnog procesaa koji CG do tada nije vidjela… On je dobio mandat i na njemu je da predloži Skupštini Vladu“, naveo je on. 

Kazao je da su na osnovu posljednjeg razgovora sa mandatarom, njegovi stavovi jasni kao na samom početku. 

„Vlada treba da ima snažniju podršku u parlamentu. Da biste odblokirali određene stvari u pravosuđu i napravili korak na EU, potrebna vam je snažnija podrška u parlamentu. Zato smatram da je ta veća i inkluzivnija vlada dobar doprinos političkoj stabilnosti u CG… Dobro je i da ta vlada uključuje manjinske partije… dakle od početka pričam principijalno. Sve što sam uradio u kontektstu toga da se formira vlada uradio sam najbolje moguće“, naveo je on.

Do sada, kako kaže, nije govorio javno kod „koga je ključ“, ali je kazao da građani najbolje znaju da je ključ kod mandatara. 

„Nemojte da svoje nesnalaženje prebacujete da predsjednika države. Ovdje uključujući i na konstataciju Demokrata. Ja kao predsjendik uvijek sam iskreno nastupao prema građanima, javno i transparentno. Moji stavovi su isti i ovdje i pred svim građanima i javnim sastancima. Iste stvari svima pričam. I zato nemam šta da skrivam. Želim da ova zemlja što prije dobije Vladu koja je stabilna i koja će donijeti prijeko potrebne reforme“, dodao je.

Nije jasno zašto se sada lopta prebacuje na predsjednika, koji, kako kaže, „nit luk jeo nit luk mirisao“. 

„Danas će biti jedna vlada, sjutra će biti druga, u teoriji u okviru mandata mog ja ću vidjeti dvije vlade“, kazao je Milatović. 

Poručio je da je mandatar Spajić čovjek koji je uradio puno dobrog za Crnu Goru i koji ima pravo da bude mandatar. 

Da li bi trebao da vrati mandat jer ne uspijeva da formira vladu, pitanje je, kaže Milatović, za Spajića.

„Teorijski mandat može da se drži svih 90 dana i da se ne formira Vlada. Ja se i dalje nadam da će Spajić biti u situaciji da formira 44. Vladu i ja mu zaista želim sve najbolje. Mislim da je u poređenju sa svim crnogorskim mandatarima do sada, otkada je zaživio višepartijski sistem, u situaciji u kojoj nijedan drugi mandatar nije bio. Mislim da on ima paletu načina na koji može da formira Vladu. Što to nije uradio, pitanje je za njega“, kazao je. 

Tokom boravka u Americi, razgovarao je sa zvaničnicima na većim pozicijama od Eskobara. 

Milatović je upitao da li je ikome normalno da bilo ko izvan Crne Gore priča o crnogorskoj vladi.

„Zamislite da CG daje instrukcije našem ambasadoru u Rimu, u Bratislavi da priča o politici u tim zemljama. Ja kao predsjednik CG branim svako pravo građana CG da se Vlada bira u Crnoj Gori, kakva god ona bila, i najgora moguća. Što se tiče Amerike, ja sam čovjek koji je istinski privržen američkim vrijednostima. Pola svog života sam proveo tamo“, naveo je .

Strateška orijentacija CG je kredibilno članstvo u NATO, ubrzanje evropskog puta i da ne putujemo više, nego da dođemo tamo gdje je cilj, a to je EU, ponovio je Milatović. 

Kazao je i da želimo najbolje moguće odnose sa svim zemljama iz regiona. 

Kazao je da vjeruje ili da će Spajić uspjeti da do kraja roka napravi Vladu ili da će uraditi ono što je za zemlju najbolje. 

„Ukoliko mandatar vrati mandat ja ću u formalnom smislu održati naredni krug konsultacija“, dodao je. 

foto:YouTube/screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA