Zogović: Ne bismo dali podršku za upropašćavanje Fonda PIO; Bešić: Ako ZBCG uđe u Vladu, Spajić će pozvati i BS

22:22 Vuković tvrdi da će se Crna Gora u naredna dva mjeseca sigurno zadužiti.

„Kod domaćih banaka su limiti ispucani, nego ćemo se zadužiti na međunarodnom tržištu, ispod 500 miliona. Ovo je moja projekcija, nisam siguran do kraja u nju. Ali, ako treba da otplatite dug, imate prvi kvartal koji je tradicionalno loš, moraćete da se zadužite i, po meni, najmanje 500 miliona eura treba da se zadužite. Pitam još jednom – ko će to sve da plati, a pritom niste povećali plate 25 odsto, niste dostigli prosječnu penziju od 600 eura i niste dostigli punu zaposlenost. To vas čeka 2025. koja je jedna od finansijski najizazovnijih godina.“

22:18 Krapović je, upitan očekuje li da „Milović ode“, rekao da je to pitanje za njega.

Komnenić ga je upitao i doživljava li Milovića kao „slobodnog igrača“, ili onako „kako se on javno deklariše, kao političku kičmu“ Spajića.

„Doživljavam ga kao ministra pravde u 44. Vladi i nekoga ko je visoko pozicioniran unutar Evrope sad. Da li stvari radi inicijativno, da li u dogovoru, da li stavove plasira javno u nekom dogovoru, to u ovom trenutku ne mogu da znam“, rekao je Krapović.

Kazao je kako mu se čini da nema nekih većih nesuglasica između Demokrata i PES-a i da imaju „veoma korektnu saradnju na mnogo nivoa“.

22:14 Krapović je ponovio da će „kao odgovorni ljudi“ insistirati da se ekonomski programi sprovode na fiskalno održiv način. 

„Svako eventualno zakonsko rješenje, neka druga vrste odluka, naravno da će biti preispitivani na nivou Vlade i Skupštine. Tako sistem mora da funkcioniše“.

22:04 Bešić je takođe ukazao na „neobjašnjive disparitete“.

„Imam jednostavno objašnjenje. Kolega se držao papira i projekata, sa određenim ciframa, a onaj ko je izgovarao te stvari, planirao je neke druge projekte koji nisu u tim papirima. Prosto nema drugog objašnjenja. Imali smo u prethodnoj Vladi, nažalost, evo imamo i u ovoj – intuicija vam kaže da mi date neku izjavu, igrate se ozbiljim ciframa, bez ozbiljnih obaveza… Nema nikakve sumnje da ovdje ne postoji ozbiljna strateška ekonomska politika. Neki akti ove ili prethodne Vlade se mogu i pohvaliti, ali suština je da nemate plan“, istakao je.

Poručio je da Vlada mora imati ekonomski plan i da on mora biti transparentan.

„Ako ga nemaju, neka kažu da ga nemaju, ‘evo napravićemo plan, radimo na tome’… Štagod. To je ipak i poštenije prema građanima i prema nama koji o tome razgovaramo“, kazao je Bešić.

Osvrnuo se na tvrdnju Vukovića da se nezaposlenost ne može spustiti sa 15 na četiri odsto.

„Može, vrlo jednostavno, tako što se igrate birokratskim trikovima. Na primjer, može Skupština da donese zakon da svi nezaposleni moraju da se javljaju svakog dana ujutru da dobiju uvjerenje da su nezaposleni, ili makar nedjeljno. Svako ko se ne javi – skidaju ga sa evidencije. Donesu takav propis, objave u Službenom listu, ljudi se po navici ne javljaju i eto je pala stopa nezaposlenosti, fiktivnim birokratskim trikovima“, rekao je Bešić.

21:44 Vuković je, govoreći o fiskalnoj i ekonomskoj politici Vlade, podsjetio da je usvojen budžet u kojem su rashodi 400 miliona veći nego 2023.

„Od toga su najveći dio mandatorni rashodi. To znači da ako se dio planiranih prihoda ne ostvari, da ćemo ući u deficite i ozbiljne probleme“.

Kazao je da se sad „sve karte bacaju na dokument koji se zove fiskalna strategija“.

„Kao neko ko je svaku raniju fiskalnu strategiju pročitao, moram da kažem da je svaka od njih bila promašena… Imaćemo problem u narednom periodu kako nam građani Rusije i Ukrajine budu odlazili. Svi se nadamo da će se rat u Ukrajini završiti i tada dolazi do ozbiljnih problema u naplati prihoda“, tvrdi Vuković.

Podsjetio je da su prošle godine donijete izmjene Zakona o budžetu fiskalnoj odgovornosti, gdje se navodi da mišljenje o fiskalnoj strategiji radi Fiskalni savjet – koji još nije formiran. Mišljenje je ranije davala Centralna banka.

„Onda su u decembru prošle godine donijeli takođe izmjene zakona, da se primjena člana 17, po kome se Fiskalni savjet, koji još nije formiran, može dati mišljenje na fiskalnu strategiju tek 1. januara 2025“, dodao je Vuković.

Kaže da je to „još jedno u nizu odlaganja“ i „velika kupovina vremena“.

Vuković je rekao da kao dobre stvari vidi to što je OECD poboljšao rejting Crne Gore, da je EU dala grant od 130 miliona eura, da je pokrenuta priča o kreditno-garantnom fondu, da se država zadužila po „relativno povoljnim kamatnim stopama, u odnosu na kontekst ukupan skupih kamatnih stopa“…

„Ne bježim od toga da se svaka dobra stvar Vlade ne pohvali“, poručio je.

Vuković je rekao da je veoma čudno da je neko obećao „ovako obiman paket“ za godinu dana i da ne bi bilo problem da je rečeno da će stvari biti učinjene za četiri godine.

„Kad se kaže puna zaposlenost… Ova država od 1985. nije spustila stopu nezaposlenosti ispod 10 odsto, a nema neko kaže da će za godinu spustiti sa 15 ili 14 na četiri odsto“, dodao je.

Smatra da se 25 odsto veća plata „ne može uraditi bez ukidanja doprinosa“.

Kaže da će se povući iz javnog života ako se kumulativno ispune uslovi iz programa „Evropa sad 2“ do novembra. „Evo neka bude i 1. januar 2025“, rekao je Vuković.

Podsjetio je na intervju Spajića u kojem je rečeno da je samo u sektoru saobraćaja potrebno šest do osam milijardi potrebno za projekte.

„Međutim, kad sam ostvotio jedinstvenu listu infrastrukturnih projekata, tamo stoji, uključujući i aerodrome, 3,7 milijardi. Kako je neko došao sa zvaničnog Vladinog dokumenta od 3,7 milijardi na iznos od šest do osam milijardi, ili je to ono čuveno ‘paf paf’ planiranje“, rekao je Vuković.

„Pod broj dva… U ovom budžetu se finansira auto-put, dioonica Mateševo – Andrijevica, od sopstvenih para. Na taj način smo se odrekli grantova EU i povoljnih kredita iz evropskih banaka… Odreći se mogućeg granta od nekoliko desetina ili stotina miliona eura, i jeftinih kredita na jako dug vremenski period sa jeftinim kamatnim stopama i reći – mi ćemo to iz budžeta, da bi se zaobišle stroge procedure, meni to govori da se neke prakse nisu promijenile. Bitno je da neko objasni kako je sektor saobraćaja sa 3,7 milijardi eura narastao na šest do osam. To je ukupan dug koji Crna Gora ima“, ukazao je Vuković.

21:36 Zogović je rekao da ćemo biti sigurni da imamo mjerljive rezultate u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije kad bude bilo pravosnažnih presuda kad su u pitanju organizovane kriminalne grupe i „brojni postupci koji su prikupljeni na osnovu dokaza i Skaj aplikacije“.

„I dalje nemamo mjerljive rezultate, posebno u borbi protiv visoke korupcije“, ukazao je.

„Pozicioniranje gospodina Šukovića na čelu SPO-a će zavisiti isključivo od toga kako će gospodin Novović cijeniti njegov rad i koliko povjerenje u njegov rad ima on, a ne bilo ko drugi“, istakao je Zogović.

Kazao je da da očekuju od novog vrhovnog tužioca Milorada Markovića da isporuči rezultate koje je planirao u programu koji je dostavio parlamentu. 

21:28 Krapović je, na pitanje razumije li odluku ministra pravde Andreja Milovića da ne izruči turskog državljanina Binalija Camgoza, rekao da nije imao uvid „u sve ono što je predmet“, ali da je „običnom građaninu jasno da nije dobro da to lice boravi u Crnoj Gori“.

Krapović je rekao da je šef Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković, od dolaska Vladimira Novovića na čelo Specijalnog tužilaštva, zajedno sa SDT-om sproveo veliki broj akcija koje se odnose na hapšenje bivšeg vrha sudstva, tužilaštva, drugih kriminalnih grupa i pojedinaca…

„Čini mi se da je želja mnogih u Crnoj Gori da on ne bude na tom mjestu“, kazao je Krapović.

Komnenić je podsjetio da je to želja i ministra Milovića.

„Očigledno i gospodina Milovića. Mislim da nije bilo mjesto da se ministar pravde na na takav način miješa u cijelu tu stvar“, rekao je Krapović.

Komnenić je pitao da li je „gurnuo“ Milovića u koš sa onima koji žele da stanu na put nekim istragama.

„Ne. Rekao sam ono što je činjenica. To je da Šuković i Novović mnogima smetaju. Koliko sam shvatio, na rad gospodina Novovića, gospodina Milović nema primjedbi. Međutim, ima neke primjedbe na rad gospodina Šukovića. On će iznijeti te stvari. Što se mene tiče kao člana Vlade, i što se tiče Demokrata, naš fokus interesovanja tu je mišljenje ključne figure za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a to je Vladimir Novović. To mišljenje ste imali priliku da vidite više puta i ide u pravcu povjerenja i podrške gospodinu Šukoviću“.

21:05 Komnenić je, postavljajući pitanje Bešiću, rekao da je stvoren utisak da su svi zamjenjivi i da se „svi smješkaju i koketiraju sa PES-om.“

Bešić je kazao da nije riječ samo o utisku.

„PES postoji dovoljno vremena da iz njihovog dosadašnjem ponašanju možemo nešto zaključiti o budućem ponašanju. U fazi kada je formirana vlada, Bošnjačka stranka je krenula sa maksimalističkim zahtjevom i Spajić je odmah krenuo sa ponudom bivšem DF-u. Onda je tu ponudu povukao. Prosto, i u tom procesu igra je bila vrlo jednostavna, da smanjite ucjenjivački kapacitet bilo koga, da mu date do znanja da nije jedini niti nezamjenjiv. To je odigrao, ne tako spretno, mislim da će Spajić odigrati isto i sada“.

Smatra da ulazak ZBCG u Vladu može dovesti do stabilnosti, ali ne i izvjesnosti.

„Ako će ulazak ZBCG da uvede tu vrstu predvidivosti, to znači da svi iz te koalicije znaju kako izgleda program ‘Evropa sad 2’ i kako izgleda politički plan Vlade. Mislim da ne znaju“.

Bešić je rekao da misli da će Spajić uvođenjem ZBCG u Vladu voditi računa da ta koalicija „svojim brojevima nema dovoljno ucjenjivačkog kapaciteta da obori Vladu“.

Komnenić je podsjetio da se Zapad protivio ulasku ZBCG u izvršnu vlast.

„Mislim da se zapadni partneri zaista nisu fer odnosili prema toj situaciji. Ovo se naročito odnosi na 42. nesrećnu Vladu Zdravka Krivokapića. Činite sve da zloupotrebljavate svoj uticaj i političku moć kako biste onemogućili partiju koja je prva bila u redu da bude nosilac te vlasti. To nije u redu“, poručio je Bešić.

Kazao je da Crna Gora mora čuvati svoj integritet.

„Ljudi koji su nosioci vlasti, bez obzira šta misle i kojeg su ideološkog opredjeljenja, oni moraju da štite integritet države. Građani su glasali, sve partije koje su u političkom prostoru su legitimne. Kad se budu ponašali van zakona, tada se treba protiv njih boriti. Kad poštuju zakone, svaki akter je legitiman da bude u Vladi“, dodao je.

Kazao je da je najveća snaga PES-a što ima neograničen koalicioni kapacitet.

Bešić je rekao da priznaje toj partiji i Vladi što su „duboke podjele, koje su postojale i bile pothranjivane od strane DPS-a i DF-a“, sad u drugom planu.

Smatra da PES još nije „prava, ozbiljna“ i organizovana politička partija.

„Da sam u toj partiji i strukturama Vlade, držao bih se Demokrta. To je najozbiljnija politička partija mimo DPS-a, u smislu političke organizacije i kako treba partija da funkcioniše, koja ima dovoljno iskustva i koja zna kako stvari funkcionišu. To PES nije i to je njihov najveći problem“, rekao je Bešić.

Kazao je da je najveća politička greška koju ova Vlada može da napravi da ulazi u koliziju sa Demokratama. 

Bešić je rekao i da „ljudi iz ZBCG nisu infantilna djeca“, već da u toj koaliciji ima ozbiljnih političara koji znaju da ne mogu ići u političku krajnost.

„Držaće se svoje ideologije i nacionalnog stava, naravno. Taj dio me ne brine, brine me dio koji zadire u feudalna prava partijskog feudalizma koji je karakteristika svih partijskih feudalizama u regionu, pa i u Crnoj Gori – gdje vi morate opet da raspodijelite funkcije, gdje će početi unutatrašnja borba i nerazumijevanje oko privilegija, ingerencija… Pogledajte mali primjer oko sektora bezbjednosti šta je napravio između Demokrata i PES-a“.

Kazao je da smatra da će Spajić, ako ZBCG uđe u Vladu, pozvati Bošnjačku stranku da bi „ideološki parirao i da bi manje udjela davao svakoj partiji, da nijedna partija ne bude veto igrač“.

„Odigraće to, ili makar probati, da li će uspjeti, to je druga priča“, dodao je Bešić.

21:00 Zogović je kazao da ne vidi zbog čega bi nekome smetala što se trobojka nalazi u kabinetu predsjednika Skupštine.

„Zaštićena je zakonom o simbolima. To je naša zastava, ne vidim što bi neko proizvodio animozitet prema nečemu što je značajno dominantnoj većini građana Crne Gore, koji taj simbol koriste kad se dešavaju neke najljepše stvari u njihovim privatnim životima“.

Smatra da „hajka prema trobojci“ nije „nešto novo u Crnoj Gori“.

„Svi okupatori su prvo na nju udarali – Italijani, Austrougari, prvo što su radili kad su dolazili, skidali su tu trobojku. Nema potrebe da na takav način isključujemo i pravimo jaz, kad možemo doći do konkretnih rješenja, da svi budu zadovoljni i da na pravi način izađemo iz identitetskih problema koji su stvarali nepotreban jaz između građana“.

Upitan je li prikladno da predstavnik svjetovne vlasti u parlamentu ljubi ruku mitropolitu, kazao je da Mandić ima pravo da bude vjernik, na šta je Komnenić ponovo naglasio da se to dogodilo u Skupštini. Zogović je podsjetio da je Mandić ugostio i barskog nadbiskupa.

20:53 Zogović je rekao da koalicija „Za budućnost Crne Gore“ želi da u svemu što od njih zavisi pomogne Spajiću da isporuči građanima obećanja iz prediborne kampanje.

„Svako drugačije ponašanje koalicije ZBCG i svih drugih konstituenata većine bilo neprimjereno i mogli bi oni da ispadnu evidentni krivci zato što su svojim postupcima doprinijeli da ne dođe do realizacije tog programa o kojem govori premijer Spajić“, naveo je Zogović.

Kazao je da očekuje od Spajića da u roku koji je sam odredio ispostavi rezultate i da će u tom smislu imati podršku koalicije ZBCG. 

Poručio je da premijer neće imati njihovu podršku za „zaduživanje države u cilju dnevne i javne potrošnje“, kao ni za „upropašćavanje Fonda PIO“.

„Na nama je da gospodinu Spajiću pomognemo u skladu sa Ustavom i zakonom, da isporuči obećano“.

20:48 Vuković je kazao da „rizik od urušavanja budžeta pada u drugi plan u odnosu na neminovno urušavanje javnog penzionog sistema“.

„Šest stotina miliona eura su prihodi Fonda PIO. Ako ih ukinu – kako nadoknaditi 600 miliona eura, kako će da se obraćunavaju penzije kad se ukinu doprinosi, i ko će meni i svim građanima koji su uplaćivali dosad da vrati novac? Radi se o pet do deset milijardi eura“, istakao je on.

20:40 Vuković je kazao da je tražio Skupštini da mu dostavi kopiju plana „Evropa sad 2“. „Skupština kaže – utvrđeno je da se predmetni plan ne nalazi u posjedu Skupštine Crne Gore“.

Obratio se i Poreskoj upravi. „Organ nije nadležan za postupanje po predmetnom zahtjevu“, odgovorili su, kako je rekao Vuković.

Kazao je da se obratio i Zavodu za zapošljavanje. „Zavod kaže da je utvrdio da ne posjeduje traženu dokumentaciju, a s obzirom na njen naziv, odnosno navedene podatke o istoj, nije u saznanju koji je organi posjeduju“.

Vuković je rekao da se obratio Ministarstvu rada i socijalnog staranja, pod kojim je Fond PIO. „Ministarstvo kaže da nije u posjedu tražene informacije, jer ista nije u nadležnosti ovog javnog pravnog organa. Zamislite da ministarstvo koje treba da sprovede reformu Fonda PIO, u čijoj se nadležnosti nalazi Fond, nije u posjedu plana ‘Evropa sad 2′“.

Kazao je da mu je i Fond PIO odgovorio da nije u posjedu pomenutog plana.

„I na kraju, naravno, Ministarstvo finansija, kao organ najvažniji u ovoj priči – ovaj organ ne posjeduje tražene informacije koje se odnose na kopiju plana programa ‘Evropa sad 2′“.

20:38 Krapović je rekao da nije detaljno upoznat sa programom „Evropa sad 2“ i da ga nije vidio.

„Naš sporazum tretira u jednom dijelu taj program i kaže da će se on odvijati i sprovesti na fiskalno održiv način“.

Upitan šta to znači kad nije vidio program, rekao je da ne ulazi u nešto što je program PES-a, na šta je Komnenić ukazao da je to program Vlade.

„Jeste se našlo u ekspozeu Vlade, ali je to predizborno obećanje Pokreta Evropa sad i dominantno će oni biti nadležni“, rekao je Krapović.

20:29 Krapović je, govoreći o predlogu ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića da bude razriješen direktor Uprave policije Zoran Brđanin, kazao da se tu prije svega radi o poštovanju odluke parlamenta.

„Mislim da je bilo rezultata u ovih sto dana, možda bi ih bilo i više da je došlo do tog razrješenja“, dodao je.

Kazao je da Demokrate nemaju „nikakvog posebnog favorita“ kada je u pitanju pozicija šefa policije.

Komnenić je upitao Krapovića da li su Demokrate „malo taoci političkog ambijenta“, budući da mogu „lako biti zamijenjeni“.

„To nije nikakav problem. Ako nemamo mjesto u toj Vladi, treba to da nam se kaže. Neće nam prvi ni posljednji put biti da eventualno pođemo u opoziciju, tako da smo tu rasterećeni“.

Kazao je da su Demokrate konstruktivan partner koji promišlja svoje poteze i koji neće napraviti ništa ishitreno što bi moglo ugroziti stabilnost Vlade.

„Sa druge strane, veoma jasno ćemo institirati da se poštuje zakon i predizborno obećanje svih u Vladi, a to je odlučna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije“, poručio je.

20:20 Bešić je, govoreći o Spajiću, rekao da ima nekih indikacija sazrijevanja, u smislu političke komunikacije „još uvijek ne“, ali je rekao da je Vlada riješila neke akutne probleme sa kojima je morala da se suoči.

„Tu je napravila neke rezultate koje ne bih loše kvalifikovao kao politički akteri to rade. Sve ovo govorim mimo ekonomskih aspekata, sa time apsolutno dijelim nezadovoljstvo, prije svega zbog netransparentnosti programa na kojem je faktički dobijena vlast. U kampanji smo imali argument da nam se ne želi reći šta su sve elementi tog programa, a sad kad se realizuje, ne znamo šta se realizuje. To je prosto prilično infantilno, neozbiljno i neodgovorno“.

Kazao je da mu je najveća zamjerka na rad Vlade što „ne izlazi u susret potrebama građana kad je riječ o njihovoj potrebi da imaju osjećanje izvjesnosti i sigurnosti.“

„Ova Vlada u nemaloj mjeri zrači nesigurnošću. Ne znamo kako izgleda taj ekonomski program, kako će se i šta realizovati, ne znamo kako će politički akteri iz toga nastupati. Drugim riječima, imamo nepredvidivost u bliskoj budućnosti i to je vrlo opasno za ovu Vladu i status partija u toj Vladi. Mislim da će ih to prije ili kasnije dovesti u problem. Uz sve nedostatke ozbiljne koje je imao DPS kad je rukovodio Crnom Gorom, vi ste znali šta od njih da očekujete, imali smo predvidivost. Ova Vlada kreira nepredvidiv svijet i to je njen najozbiljniji problem. Mislim da će se umnožiti vremenom. Vlada nema jasan plan rada koji izloži građanima, ne pričam samo o ekonomiji, i onda taj plan radi i informiše građane o tome u kojoj je mjeri taj plan ispunjen“, poručio je Bešić.

20:13 Krapović je ocijenio da je Vlada za stotinu dana napravila veoma dobre rezultate.

„Da pokušam da budem objektivan da ta ocjena bude 4+“, naveo je on.

Vuković je dao „solidnu dvojku“. „Obećanja su bila da će se za godinu ispuniti sve rečeno, ovo nije običnih 100 dana, već četvrtina mandata Vlade koja je obećala da će do novembra u ekonomskom dijelu isporučiti ozbiljne rezultate“.

Zogović je rad Vlade za 100 dana ocijenio „negdje između trojke i četvorke“, uvažavajući „argumente i okolnosti u kojima je započeo rad kabinet Milojka Spajića“.

Bešić je rekao da bi različite aspekte različito ocijenio. „Ono što mi govori posljednje istraživanje javnog mnjenja, koje sam radio prošle godine, ono što građani kažu, to je 3,2.“

20:08 Voditelj emisije Petar Komnenić kazao je da u emisiji nema predstavnika Vlade niti poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad, koji su „neformalno izrazili neslaganje“ sa njegovim odabirom da Vuković bude gost u emisiji.

Vuković je ukazao da je i prije 2020. ukazivao „na brojne anomalije“ ekonomskog sistema. „Nažalost, bio sam za veliki broj stvari u pravu“, dodao je.

„Imam poruku za ljude iz PES-a – kad god, gdje god, koliko god da dođe, biću sam, možemo kod Vas, na bilo kom mediju da dođu da sučelimo argumente, bez ikakve politike, i da vidimo da li postoji program Evropa sad 2“.

Najavio je da će večeras objaviti pisane podatke da taj program „apsolutno ne postoji“.

19:52 Kakvi su politički bilansi 44. Vlade? Šta je urađeno na planu evropskih integracija? Šta je sa najavljenom realizacijom programa „Evropa sad 2“? Da li je planirana rekonstrukcija Vlade izvjesna?

Učesnici večerašnje debate u emisiji „Načisto“ na TV Vijesti su: Miloš Bešić – istraživač javnog mnjenja i profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Miloš Vuković – ekonomski analitičar, Milun Zogović – poslanik DNP-a koja manjinski podržava Vladu, i Dragan Krapović – ministar odbrane.

Foto: Screenshot TV Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents