(UŽIVO) Data pauza; Milović: Ako Šuković bude šef SPO, ja neću biti u Vladi

Nakon rasprave o Predlogu zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, u Skupštini Crne Gore počela je rasprava o Predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore.

Sjednicu možete pratiti uživo na našem portalu:

Mandić je dao pauzu kako bi se članovi Odbora za politički sistem pravosuđe i upravu dogovorili oko amandmana DPS-a na predložene izmjene Krivičnog zakonika.

Pejović Miloviću: Ovako izgleda posljednji čin kada se nasilnik brani

Poslanica PES-a Jevrosima Pejović poručila je da ovako izgleda posljednji čin kada se nasilnik brani. 

„Jako je važno ne samo da izglasamo izmjene zakona, nego i da se one stave u praksu, kako ne bismo svjedočili onome što cijeli dan danas slušamo“, kazala je Pejović, reagujući na Milovićevu izjavu da podržava izmjene ovog Zakona samim tim jer je otac djevojčice. 

Milović: Predlog izmjena i dopuna krivičnog zakonika prošao sa najboljim mogućim opcija EK

Ministar pravde Andrej Milović istakao je da je Predlog izmjena i dopuna krivičnog zakonika prošao sa najboljim mogućim opcija EK, da uvodi 17 novih krivičnih djela, pooštrava neka od djela koja su već bila propisana,a posebno raduju pooštravaja iz raznih seksualnih i krivičnih djela, čime će kaže, ženski dio populacije biti dodatno zaštićen.

Ovim će se pokazati politička zrelost opozicije i vlasti kad su jako bitne teme u pitanju, kazao je Milović. 

„Mislim da treba da štitimo Crnu Goru i njene simbole, koji se svakodnevno vrijeđaju“, naveo je on. 

Rekao je da se nada da će poslanici poslati poruku Briselu da su jedinstveni iza izmjena i dopuna zakona, koje nije radila samo ova vlada već četiri vlade. 

Knežević: Nikad nisam skrivao svoje stavove pa neću ni sad

Poslanik DNP-a Milan Knežević rekao je Živkoviću da ta partija nije potpisala koalicioni sporazum tumačeći ga na način na koji ga tumači DPS, a to je da je Kosova međunarodna i priznata država.

„Imate podršku DNP-a za kontrolno saslušanje, na odboru, kako bi se razriješila situacija u bezbjednosnom sektoru. Lično sam zainteresovan jer sam još uvijek predmet raznih analiza, koje su se vodile da se DF zabrani“, kazao je Knežević. 

Kazao je nije skrivao svoje stavove, a neće ni sad, po cijeni da ga, kako kaže, maknu iz vlade i izbace iz sporazuma. 

„Neka piše Danijel Živković umjesto mene, samo ću vas zamoliti da se potpišite ćirilicom“, dodao je Knežević.

Živković ga je pozvao da ne bježi od odgovornosti.

Živković: Skupština nije mjesto gdje se treba raspravljati o Sky prepiskama

Poslanik DPS-a Danijel Živković kazao je da Skupština nije mjesto gdje se treba raspravljati o Sky prepiskama.

„Kome je interes da na ovaj način stavi ove informacije u uvid javnosti, a u koje uvid treba da imaju samo nadležni organi? A zvanični procesi teku pred nadležnim organima i pred sudom“, kazao je Živković Miloviću, nakon njegove najave da ima dokument koji dokazuje prepisku bivšeg ministra i Europola. 

Milović: Rado ću se odazvati saslušanju

Ministar pravde Andrej Milović kazao je da kad je govorio o uticaju na tužilaštvo, mislio na slučaj Do Kvona, ali da će se rado odazvati saslušanju.

Govoreći po šefu SPO, Milović je kazao da ima dokument koji dokazuje prepisku bivšeg ministra i EUROPOLA, gdje se, kaže, traži kršenje sporazuma sa Europolom, i da se ekskluziva u razmjeni informacija daje aktuelnom SPO, a postoji i kontekst da je cijela prepiska procurjela u javnost. 

Najavio je da će sa Kosovom potpisati tri sporazuma, od kojih se jedan odnosi na bilateralnu saradnju po pitanju izručenja i to je, navodi, nešto što mora odmah da se desi. 

Živković: Investitori neće doći da ulažu u CG zbog sive liste

Poslanik DPS-a Danijel Živković rekao je da se večerašnja rasprava pokušava prevesti na teren odgovornosti. Dodao je da je ostalo samo da DPS optuže još i za to kakve će biti vremenske prilike ili neprilike, nakon optužbi da će se zbog njih Crna Gora naći na sivoj listi. 

„Siva lista znači da će biti otežan pristup investitorima u Crnoj Gori. To znači da investitori neće doći da ulagažu sredstva zbog sive liste“, objasnio je Živković. 

Upitao je zašto nisu u posljednje tri godine doveli do kraja proces evropskih integracija, umjesto što prebacuju odgovornost na DPS.

„DPS je mogla da uradi više kad je imala vlast, to je tačno, ali nijesam prijetio niodkoga od vas da ustane i prizna dio odgovornosti za prethodne tri godine“, rekao je Živković.

Živković je najavio da će ta partija tražiti kontrolno saslušanje Milovića kao ministra pravde, direktora ANB-a, doskorašnjeg direktora UP i šefa SPO.

Dodao je da ima pravo da kaže da je neko iz izvršne vlasti, što će kaže biti utvrđeno na saslušanju, direktno uticao na rad tužilaštva i na to kad će neko biti priveden i protiv koga će se pokretnuti postupci.

„To je sva suština priče koju ste vi iznijeli, i optužbe uputili ka bivšem premijeru Abazoviću. To ćemo sve ispitati na saslušanju“, rekao je Živković Miloviću.

Abdić: Napad na zdravstvenog radnika nije sakcionisan kako bi trebalo 

Poslanik DPS Nermin Abić pitao je Milovića da li će za njega važiti „niko nije iznad zakona?“

On je kazao da napad na zdravstvenog radnika u ovom zakonskom rješenju nije sakcionisan onako kako bi trebalo.

Moramo, kako kaže, svakodnevno svojim primjerima da pokažemo kako da ispravimo određene anomalije u društvu. 

„Građani su danas imali priliku da gledaju pojedine diskusije – sigurno ne služimo kao dobar primjer ni djetetu, ni studentu, ni penzioneru, ni radniku ni bilo kom drugom profesionalcu u svom poslu. Treba da napravimo nešto inoviativno, drugačije, da društvo bude bolje“, dodao je Abdić.

Novaković Đurović pitala Milovića o sugerisanju kandidatkinji za VDT i kadriranju u bezbjednosnom sektoru

Poslanica GP URA  Ana Novaković Đurović pitala je Milovića da li je jedan od segmenata programa „Pravda sad“ „da izlazi iz svojih nadležnosti i da sugeriše kandidatkinji za VDT da odustane od kandidature“.

„Je li drugi segment tog programa da Vi kao ministar kadrirate u bezbjednosnom sektoru i eksplicitno najavljujete ko će biti u kadrovskom smislu dio bezbjednosnog sektora u narednom periodu?“, pitala je Novaković Đurović.

Kazala je da će GP URA biti tu za dijalog u vezi sa imenovanjima u pravosuđu, ali da „neće zbog brzine procesa pristajati na neadekvatna personalna rješenja“

Milović je, govoreći o sugerisanju VDT-u, rekao da to nije tačno prezentovano.

„Ja sam rekao da ukoliko ona odustane, jer mi se čini da nema političku podršku, mi postupak možemo ubrzati. A ne da ja njoj sugerišem da ona odustane…Uskoro je glasanje, dobiće glasova taman koliko i ima političku podršku. Ja sam samo predložio da ona, ukoliko želi da se ubrza postupak, sama odluči i ona je odlučila. Nema tu nikakvog uticaja“, naveo je Milović.

Kada je riječ o pokušaju kadriranja, naveo je da je član Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

„Ja se ne borim za to da mi kontrolišemo taj sektor, ali se borim protiv zloupotreba. Šuković neće biti šef SPO, jer ja neću biti u Vladi, ukoliko on bude šef SPO. Upravo zbog situacije koju smo imali sa aferom Do Kvon i zloupotrebe institucija, ja vam kažem da on neće biti u bezbjednosnom sektoru, u SPO. Znam da ste nervozni, to vam je prijatelj, koristili ste ga politički i pokušali ste da se obračunate sa PES-om preko njega. Nije vam pošlo za rukom…Vaših kadrova neće biti ili ja neću biti ministar pravde u ovoj Vladi“, kazao je Milović, obraćajući se poslanicima GP URA.

Rovčanin: Uvjeren sam da će Parlament donošenjem ovih izmjena unaprijediti krivično zakonodavstvo

Poslanik Demokrata Nikola Rovčanin smatra da izmjene Krivičnog zakonika ne treba gledati samo kroz poštovanje formalnih preporuka.

„Analizom ovog zakona možemo da zaključimo da je ovdje preslikan život posljednjih nekoliko godina, odnosno da pravna norma uvijek mora da prati život“, naveo je Rovčanin.

Uvjeren je da će Parlament donošenjem ovih izmjena unaprijediti krivično zakonodavstvo.

„I da ćemo u narednom periodu realizovati neophodne reforme u pravosudnom sistemu, kako bi ove izmjene dobile pun smisao“, dodao je Rovčanin.

Huter: Trpimo posljedice nerada i neznanja

Prema riječima poslanika DPS Oskara Hutera, ukoliko se nađemo na sivoj listi Manivala, to bi se u značajnoj mjeri odrazilo na našu ekonomiju, investicije, dodatno pogoršalo finansijski krediblitet.

Kazao je da su se na današnjoj sjednici čule neka prebacivanja odgovrnosti i krivice.

„Činjenice su neumoljive. Trpimo posljedice nerada, neznanja prepotentnih pojedinaca opsjednutih revanšističkim pobudama“, naveo je Huter.

Bojanić Lalović pozdravila određene odredbe Krivičnog zakona

Poslanica DPS Zoja Bojanić Lalović pozdravila je određene odredbe Krivičnog zakona, posebno one koje se odnose na djecu.

Između ostalog, navela je da je važno podsjetiti na činjenicu da se među maloljetnim licima, kada je riječ o nasilju, pojavljuju i povratnici.

„To nam govori o nemoći sa kojom smo se trenutno suočili“, kaže Bojanić Lalović.

Eraković: Danas smo čuli ozbiljne optužbe, tužilaštvo da ih ispita

Poslanik DPS Jevto Eraković pozvao je tužilaštvo da ispita navode koji su se čuli na današnjoj sjednici. 

„Pozivam sve da izgovorena riječ nešto znači u Parlamentu. Danas smo čuli ozbiljne optužbe“, naveo je Eraković.

Abazović: Cilj Milovića da se CG vrati na staro

Abazović je rekao da podržavaju izbor Maje Jovanović za VDT.

„Ona je predložila Novovića za glavnog specijalnog tužioca…“, naveo je Abazović.

Kazao je da misli sve najbolje i o Miloradu Markoviću.

„Mislim da je vrhunski profesionalac i vrlo kredibilan kandidat“, rekao je Abazović.

Abazović je kazao da nikoga nikad nije zvao ni za jedan predmet.

„Što za Vas ne bih mogao da tvrdim“, rekao je Abazović, obraćajući se Miloviću.

Rekao je da staje u zaštitu šefa SPO.

„Isporučio je rezultate. Specijalni tužilac je tražio da Šuković bude na čelu SPO“, kazao je Abazović.

Kada je riječ o ANB, Abazović je rekao da je Milić posao radio profesionalno.

„Vi želite sve da uradite da se vrati vrijeme Dejana Peruničića i Veselina Veljovića“, dodao je Abazović.

Kazao je da je cilj Milovića da se CG vrati na staro.

„Cilj građana nije da se CG vrati na staro“, rekao je Abazović.

Milović: Nama treba profesionalni sistem

Milović je, obraćajući se Abazoviću, naveo da nama treba pravosuđe, „koje u predmetu Do Kvon gdje ministar neće zvati jednu predsjednicu suda da ona zove rukovodioca ODT-a, da mišljenje ODT-a za koje mu treba dvije nedelje se da isti dan i da ODT isti dan da mišljenje o jemstvu i vrši se na taj način uticaj“.

„Treba nam sudstvo da postupajući sudija neće zvati postupajućeg tužioca i da moli da u predmetu Do Kvon izjašnjenje o jemstvu odmah završi – a ne u 10 do 15 dana kakva je procedura. Nama treba pravosuđe i bezbjednosni sistem gdje šef policijskog odjeljenja neće ići sa nalogom i tražiti tužioca koji će da potpiše nalog da se uhapsi budući premijer jedne države ili politički oponent i da to radi u saradnji sa aktuelnim premijerom koji čini sve da njegov najveći oponent završi ni kriv ni dužan u zatvoru, samo da bi on dobio malo više procenata i bio sastavni dio Vlade, a na sreću nije postao. Gospodine Abazoviću, Vi ste Vašim djelovanjem pokazali sve kako ne treba da bude u CG i kakvo pravosuđe nama na treba…Pokazali ste i kakva ANB ne treba da bude“, rekao je Milović.

Kako je dodao, „nama treba profesionalni sistem gdje se ANB brine o nacionalnim interesima CG“.

„Nama treba ANB koja kad joj SDT uputi zahtjev da dostavi razgovor između jednog bivšeg ministra i nekog državnog sekretara, dostavi to i da ne vrši blokadu takvih zahtjeva da bi se nastavila istraga o švercu koja će doći do nekih interesantnih saznanja, već je došla… Jedan izvještaj govori da nedostaje 5.000 paketa, a drugi devet – to je jedan interesantan predmet koji se trenutno radi. Dokazaće se neke interesantne stvari“, kazao je Milović.

Ćinćur: Milović nije najbolje rješenje za ministra pravde

Poslanica PES-a Radinka Ćinćur pitala je ministra Milovića da li je istina da je rekao „da je bila očekivana prodaja mandata“.

„Javno je to rekao pred čitavim Glavnim odborom. Da li je istina da je rekao da smo pod uticajem stranih službi?“, rekla je Ćinćur.

Kazala da je da misli da Milović nije najbolje rješenje za ministra pravde.

„Dokazivaćemo i dalje koliko to za nas nije najbolje rješenje“, rekla je Ćinćur.

Abazović: Ne smijemo više dozvoliti da ljudi poput Vesne Medenice vedre i oblače

Poslanik GP URA Dritan Abazović rekao je da je zahvalan Jevrosimi Pejović, „koja je rekla istinitu stvar da je nekoliko vlada pripremalo zakon“.

„Posebno bih istakao zalaganje 43. Vlade i ministra Kovača“, naveo je Abazović.

On je naveo da je građevinska mafija činila svoje.

„Imala je snažan i odlučan odgovor Vlade…uništavanjem vodoizvorišta Boljesestre željelo se spriječiti redovno vodosnabdijevanje crnogorskog primorja“, rekao je Abazović.

Izmjenama su, kako je rekao, predviđene drastičnije kazne, kada je riječ o zaštiti životne sredine.

„Ne možemo uništavanje šuma, voda, riječnih korita samo da svodimo na prekršajne prijave“, naveo je Abazović.

Podržava izmjene Krivičnog zakona.

Prema njegovim riječima, ogromna obaveza ovog saziva parlamenta je da „dovedemo do promjena u pravosuđu“.

„Ne smijemo više dozvoliti da ljudi poput Vesne Medenice vedre i oblače“, rekao je Abazović.

Kako je kazao, „moramo da budemo svjesni da nas čekaju ozbiljne reforme“.

„Ovaj put je jako težak i u našem društvu postoje strukture koje ne prezaju ni od čega da bi ga stopirale“, kazao je Abazović.

Siguran je, kaže, da će se otvorenim diskusijama u parlamentu sve stvari dovesti na svoje mjesto i da će „građani konačno saznati istinu“.

Rekao je da nema potrebe da suflira ni poslanici Pejović, ni bilo kome. 

„Ono što je predmet vaše rasprave, ja u to ne ulazim. Uvijek sam na strani pravde“, rekao je Abazović.

Podrška ZBCG

Poslanica ZBCG Simonida Kordić rekla je da će taj Klub podržati predložene izmjene zakona.

„Podržavamo Vladu i resorno Ministarstvo da dalje prati ovu oblast“, navela je Kordić.

Pejović: Milović nema nikakve veze sa ovim Predlogom zakona

Poslanica Jevrosima Pejović navela je da ministar Milović nema nikakve veze sa ovim Predlogom zakona, već da je to djelo prethodnog ministra Marka Kovača.

„Kao što znaju one koji su izašli iz porodičnog nasilja, nasilnici se ne mijenjaju. Neko ko prijeti na radnim sastancima se ne zalaže da psihičko i fizičko nasilje ima obilježje krivičnog djela što ovaj prijedlog podrazumijeva“, istakla je ona. 

Pejović je kazala da Milovića sada samo može da pita „gdje je gospodin Čarapić“.

Milović je odgovorio Pejović, kazavši da je u neznanju iznijela netačne podatke kazavši da je ovaj prijedlog Kovačevo rješenje, već da je prvo počeo da ga mijenja ministar Pažin, pa ministar Leposavić i tako završivši do 44. Vlade. 

Kazao joj je da ona i njen nalogodavac nijesu uspjeli u da spriječe da postane ovo što je postao, a što su se trudili iz petnih žila. Milović je naveo da vidi da joj sufleriše Dritan Abazović, i da pokazuje ko stoji iza nje i čija je igranka bila da se Milović pokaže kao nasilnik. 

„Nastavite da suflerišete, ista vam je kuhinja, isti vam je vlasnik“, rekao je Milović.

Ponovio je Pejović da bi ona procesuirala pred nadležnim institucijama da je imala išta protiv njega od svega što kaže.

Zirojević: Sramna presuda suda optuženom za ubistvo Zumrite Nerde

Poslanik SD-a Nikola Zirojević podržao je izmjene i dopune Predloga zakona, navodeći da se nada da će njime doprinijeti smanjenju stope krivičnih djela za teška ubistva.

Osvrnuo se na, kako je kazao, sramnu presudu suda optuženom za ubistvo Zumrite Nerde.

„Zaista vas molim da obratite pažnju na ovaj i slične slučajeve, jer ako jedna ovakva stvar prođe sa samo 12 godina kazne koja će vjerovatno biti umanjena shodno zakoniku, i ako se ne može tretirati ništa drugo nego kao nasilje u porodici, vjerujem da ohrabruje sve koji danas tuku svoje supruge da nastave sa takvim ponašanjem“, rekao je Zirojević ministru Miloviću.

Vukićević: Glasaćemo za usvajanje ovog Predloga zakona

Maja Vukićević iz ZBCG navela je da podržava izmjene koje su izvršene u posebnom dijelu Krivičnog zakonika, uvođenje novih krivičnih djela, definisanje postojećih i povećanje kazni kod određenih krivičnih djela.

Mišljenja je da se predlog zakona mogao ranije naći pred poslanicima. Kazala je da se ne slaže sa izmjenom oko uslovnog otpusta.

Istakla je da će glasati danas za usvajanje ovog Predloga zakona.

Abazović: Ja sam se borio da se ljudi pomire

Bivši premijer i poslanik GP URA Dritan Abazović rekao je da podrška NATO-u nikad nije bila veća nego u doba 43. Vlade.

Naveo je da nijedan državni službenik za vrijeme 43. Vlade nije odbio da ustane na himnu i poštuje zvanične simbole Crne Gore, i da to boli sadašnji dio opozicije. 

„Ja sam se borio da se ljudi pomire“, rekao je on. 

Istakao je Temeljni ugovor pomirio Crnu Goru, te da to prvi  dokument ikada gdje je Srpska pravoslavna crkva (SPC) priznala državu Crnu Goru.

„Temeljni ugovor je pomirio Crnu Goru. To je prvi dokument gdje je SPC priznala državu Crnu Goru. To vas boli“, rekao je Abazović.

Poručio je da su svi nacionalni interesi CG zaštićeni, i da bi volio da ih 44. Vlada štiti i afirmiše. 

Pozvao je da se ne služe neistinama koje trenutni iznose djelovi Vlade.

Vuković Kuč: Crna Gora u bezbjednosnom tunelu

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč kazala je da je Crna Gora u bezbjednosnom tunelu, što je dokazao i ministar pravde Andrej Milović, kazavši da je ANB doveo desetine ljudi sa ulice, bez ikakvih profesionalnih karakteristika i provjere. 

Ona je kazala da je tehnički premijer izložio Crnu Goru stavivši je na stub srama. Ona je kazala da je Abazović potpisao „veleizdajnički akt“ odnosno Temeljni ugovor. 

„Dakle Crna Gora po mojoj mišljenju nije zaslužila da bude crna rupa što je postala, crna rupa je obezbijednosna i onda u takvoj situaciji kad govorimo ovako o zbiljnim zakonima koji se tiču prodaje djece, koji se tiču sklapanja brakova nametnutih ili vamračnih zajednica, zaista dolazimo u situaciju da se pitamo da li treba u takvom ambijentu donositi ovako smrtno ozbiljne zakone koji se tiču prodaje djece“, kazala je ona. 

Milović: Krivični zakonik već u velikoj mjeri usaglašen sa standardima i aktima Evropske unije

Sjednici prisustvuje ministar pravde Andrej Milović, koji je kazao da je značaj donošenja ovog Zakona da si priječi stavljanje Crne Gore na sivu listu FATFA.

On je saopštio je da je krivični zakonik već u velikoj mjeri usaglašen sa standardima i aktima Evropske unije, Savjeta Evrope i Ujedinjenih nacija, određena dokumenta Evropske unije, Savjeta Evrope kao i međunarodne tekovine zahtijevaju njegovo dalje usaglašavanje.

„Prilikom pripreme ovog predloga zakona su sugestije predlozi pravosuđa i stručne javnosti u pogledu potrebe određenih intervencija u krivičnom zakoniku takođe su našle mjesto u predlogu zakona. Opravdano je bilo i dalje unapređenje određenih rješenja, usklađivanje sa drugim propisima i otklanjanje eventualnih neskladnosti. Ministarstvo pravde kontinuirano prati implementaciju krivičnog zakonika Crne Gore, prati potrebe društvenog ambijenta, pa su tako uvažene i pravne temelje inicijative i prijedlozi za izmjene pristigle na adresu ministarstva“, kazao je Milović.

Foto: Screenshot YouTube

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents