(UŽIVO) SO Nikšić: Vuković: O radu lokalne vlasti govori stanje na računima Opštine

U toku je sjednica Skupštine opštine (SO) Nikšić.

Sjednicu možete pratite uživo na Portalu RTNK:

Na dnevnom redu je 13 tačaka, među kojima je i predlog završnog računa budžeta Opštine za 2022. godinu.

Odbornici će raspravljati o davanju saglasnosti za kupovinu nepokretnosti za potrebe rekonstrukcije Školske ulice u naselju Kličevo, o davanju na korišćenje poslovnog prostora RTCG-u, te i o predlogu odluke o uspostavljanju saradnje između opštine Nikšić i grada Trebinje.

Na dnevnom redu su i izvještaji o radu i poslovanju u prošloj godini nekoliko javnih preduzeća i ustanova.

13:15- Knežević Perišić: Nezakonitom generalnom direktoru RTCG-a ne treba odobavati zahtjeve

Nezavisna odbornica Tanja Knežević Perišić komentarisala je predlog odluke o davanju na korišćenje prostora RTCG-u u dijelu Radničkog univerziteta. Kako je objasnila, lokalna skupština je oktobra prošle godine toj meidjskoj kući već odobrila korišćenje prostora u novom Tržnom centru, ali da je generalni direktor RTCG-a Boris Raonić uputio zahtjev predsjedniku Opštine Nikšić Marku Kovačeviću u kojem je naveo da su „odustali od tog prostora“ , te da traže novi.

„Dodjeljivanjem ovog prostora RTCG na zahtjev čovjeka koji je na nezakonit način izabran za generalnog direktora javnog servisa, koji je pravosnažnom sudskom presudom trebao biti maknut sa te pozicije, koji je podrškm partijskog Upravnog odbora i dalje nezakonito na toj poziciji i konačno čovjeka koji je svojim lažnim informacijama o događajima na Belvederu ne samo prekršio profesionalni kodeks novinarstva nego gotovo izazvao građanski rat, nemojte, dakle, tom čovjeku davati legitimet i prihvatiti njegov zahtjev jer uz sve naveden možda će se čovjek sa 3,5- 4 hiljada eura plate bez beneficija, sjetiti da za pola godine odustane i od ovog prostora, da zatraži novi i gdje bi tu bio dignitet ovog doma“, kategorična je bila Knežević Perišić.

12:50-Lalatović: Radilo se domaćinski

Aresenije Lalatović u ime Kluba odbornika „Za budućnost Nikšića“ istakao je da će oni podržati odluku o završnom računu budžeta Opštine za 2022. godinu. Podaci govore, kazao je Lalatović, da se domaćinski radilo.

Pohvalio je rad lokalne samouprave, posebno sekretara Sekretarijata za finansije i preduzetništvo Zorana Šoškića.

12:22-Perović: Lokalna Agencija za planiranje i projektovanje rak rana grada

Rajko Perović odbornik Kluba „Evropski tim za Nikšić“ negativno je ocijenio završni račun budžeta Opštine. Istakao je da su evidentne potrošačke jedinice  koje su premašile budžet. Za nerealizaciju projekata Perović je okrivio lokalnu Agenciju za planiranje i projektovanje.

„Nemaju projekata. To je najveća rak rana ovoga grada. Agenciji se daje 490.000 eura iz budžeta. Nigdje u Crnoj Gori se ta Agencija ne dotira već ona realizuje svoj budžet, a nama pet odsto budžeta troši jedna služba“, istakao je Perović.

12:13- Vuković: O radu lokalne vlasti govori stanje na računima Opštine

Predsjednik SO Nemanja Vuković istakao je da je budžet 2022. godine odraz domaćinskog poslovanja. Kolege iz opozicije koje su kritikovale završni račun, a koji su iz redova DPS, Vuković je podsjetio da se zatečeni dug Opštine od oko 33 miliona eura e odnosi samo na kreditna zaduženja zarad realizacije projekata.

„U ranijim godinama realizacija kapitalnog budžeta vam je bila 12,13 ili 14 odsto. Dovoljno je pogledati koliko je novca na računima Opštine sada, a koliko je zatečeno prilikom smjene vlasti 2021.godine u Nikšiću, pa da se ocijeni rad ove lokalne samouprave “, kategoričan je bio Vuković.

11:40-Kovačević:Imamo razumijevanja za sve frustracije koje imamo priliku generalno da čujemo i vidimo

Odgovarajući na kritike Muratovića Kovačević je istakao da o radu nove lokalne uprave građani treba da daju svoj sud.

Podsjetio je da kad su prije dvije godine došli na vlast na računu opštine su zatekli svega 1,5 milion eura, a ta sredstva su sada drastično uvećana.

„Razumijem sve frustracije koje imamo generalno priliku da čujemo i vidimo. Nije lako nakon 30 i više godina biti opozicija“, istakao je Kovačević.

11:23- Muratović: Nećemo glasati za odluku završnom računu budžeta

Šef Kluba odbornika „Evropski tim za Nikšić“ Boris Muratović rekao je da oni neće glasati za predlog odluke o završnom računu budžeta. Napomenuo je da je novoj lokalnoj vlasti Nikšića „džaba partijsko zapošljavanje“ što su pokazali nedavni vanredni parlamentarni izbori na kojima je koalicija koju je predvodio DPS u Nikšiću dobila više glasova nego sve partije koje sada vrše vlast u Nikšiću.

Muratović je rekao da dok je DPS upravljao Nikšićem gradili su stanove za penzionere, te i sprovodili projekte i programe za mlade.

Za novu led rasvjet uloženo 9,5 miliona a strecamo od grmljavine jer je nestane. Dokle se stiglo a gradnjom zgrade Filološkog fakulteta, Vatrogasnog doma, pitajući „zašto je grad prljav i zašto raste broj divljih deponija“.Pomenuo je nedavni skandal sa predsjendikom Odbora direktora EPCK Željezara koji je , kako je Muratović kazao, „za noć prokockao firminih tričavih 19.000 eura“.

„Najgore od svega je vaša sujeta, jer smo priložili nekoliko odličnih amandmana pravdajući to da nemate novca, a ima ga jer prenosite blizu sedam miliona.U nekim službama prekorečena je tekuća budžetska rezerva, prekoračeni su i troškovi reprezentacije. O diskutabilnim plaćanjima, donacijama i ostalim ne objašnjenim plaćanjima suvišno govoriti“, rekao je Muratović.

11:00-Šoškić: Najpovoljnija struktura budžetskih prighoda u zadnjih desetak godina

Prema završnom računu budžeta Opštine u 2022. godini, rekao je Sekretar sekretarijata za finansije i razvoj Zoran Šoškić, ukupno ostvareni primici sa prenesenim sredstvima iz prethodne godine, oko 27, 9 miliona eura, a izdaci oko 21 milion.

„Na računima banaka je 6,4 miliona eura. Na dan 31.12. 2022. godine ukupan suficit je 107.000 eura. Možemo reći da je ovo najpovolnija struktura budžetskih prihoda u zadnjih desetak godina“, rekao je Šoškić.

On je istakao da je u prošloj godini ukupno vraćeno oko dva miliona eura raijih dugova Opština.

„Za prethodne dvije godine, a iz prethodnih godina, do današnjeg dana uspjeli smo da vratimo oko 6 miliona eura dugova“, kazao je Šoškić.

10:40Gradiće se spomenik Petru Drugom Petroviću Njegošu

Na zahtjev predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića zatraženo je da se na dnevni red po hitnom postupku stavi predlog programa spomen obilježja Opštine Nikšić za 2023. godinu. Većinom glasova predlog je uvršten u dnevni red.

Kako je Kovačević pojasnio najveći razlog za program je zahtjev Jevrejske zajednice koja ima najmjeru da na Kapinom Polju gradi spomen obilježje. Program, koji je dobio saglasnost resornog ministarstva, predviđa i gradnju spomenika Petru Drugom Petroviću Njegošu u Nikšiću.

Prema programu Nikšić će dobiti i ulice Meše Selimovića, Miloša Crnjanskog i Jasenovačkih žrtava.

Biljana Brašnjo

foto: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA