(VIDEO) Šćekić: Sredstva obezbijeđena, do 1. januara ćemo vratiti stomatologe u škole

Na današnjoj sjednici Vlade premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je dobra vijest što će Vlada do samita Berlinskog procesa, koji se održava u oktobru, moći da kandiduje nove projekte.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti sa Izvještajem o sprovedenoj javnoj raspravi koji, kako je saopštio resorni ministar, podrazumijeva što kvalitetniju zdravstvenu uslugu i organizaciju u zdravstvenom sistemu u narednom periodu.

Između ostalog, Šćekić je time kazao da se nada da će se do 1. januara stomatolozi vratiti u škole. 

Tok sjednice mogli ste pratiti uživo na našem portalu:

Sledeća sjednica Vlade tematska

Abazović je saopštio da naredne sjednice planiraju da odrade sjednicu Vlade, posvećenu isključivo turističkoj sezoni. 

„Održaće se van Podgorice, mislim da smo već dogovorili lokaciju. Sjednica će biti tematska i biće pozvane sve institucije koje imaju učešće u tome – od NTO, Morskog dobra, UPC, UP, NP, i ostalih koji su uključeni“, rekao je on. 

Kazao je da će ta sjednica najvjerovatnije biti u srijedu. 

Ako bude materijala koji budu trebli hitno da se odrade, biće sazvana elektronska sjednica. 

Damjanović je kazao da je potrebno napraviti intezivnu komunikaciju sa MKI, i pozvao premijera da se uključi da probaju da riješe problem koncesije Carines na narednoj sjednici. 

Abazović: Samo pozitivan apel institucijama

Abazović je kazao da ono što je rekao ministar Damjanović ima za cilj da podstakne sve institucije da što prije riješe svoje zadatke, odnosno ono iz njihove nadležnosti. 

„Stvar će da ide brže jer nemamo novih aplikacija, samo postojeće. Ovo je samo jedan pozitivan apel da sve institucije završene svoj dio posla, i ljudi dobiju pozitivan ili negativan odgovor“, istakao je on. 

Od toga će, kaže, profitirati budžet. 

Popović: U MUP-u na čekanju 250 zahtjeva za ekonomsko državljanstvo

Generalni direktor Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance Radovan Popović rekao je da je u MUP-u trenutno  250 zahtjeva za ekonomsko državljanstvo.

„Trenutno je u MUP-u 250 aplikacija, a u toku je isporuka 91 aplikacija od strane premijera, a tu su sve druge aplikacije koje će biti u obradi“, rekao je Popović.

Istakao je da je što se tiče MUP-a situacija jasna, te da sve aplikacije moraju da prođu provjere kod ANB i Interpola, ali i u MInistarstvu pravde. 

„Naši planovi su ubrzanje rešavanja zahtjeva jer smo do sada imali zastoj kad je u pitanju revizor koji nije zavistan od Ministarstva pravde“, pojasnio je Popović.

Abazović je poručio da se radi o velikim sredstvima za državu. 

Damjanović: Usporenost obrade aplikacija za dobijanje ekonomskog državljanstva počela je da dovodi do odustajanja aplikanata

Ministar finansija Aleksandar Damjanović osvrnuo se na aplikaciju za dobijanje ekonomskog državljanstva i kazao je da ulazimo u nešto o čemu smo do skoro mogli da maštamo, a to je da de fakto uz 100 miliona koje smo se zadužili, smo veoma blizu održivosti sistema bez dodatnog zaduženja. 

„Informacija je potekla od Agencije za investicije, i daje egzaktan presjek na 17. jul u smislu realizacije tog programa. Znamo da smo 31.12. zaokružili program, on je istekao a mi ga nismo produžili. Sve ono što je do tada aplicirano, to se sada dešava nekom dinamikom koju imamo“, rekao je on i dodao da su uočili usporenost obrade aplikacija, što umanjuje moguće finansijske efekte. 

Ponovio je da se ukupno radi od 90 miliona i 700 hiljada eura sredstava. 

Na Escow računa mimo ovog iznosa je, prema riječima Damjanovića 156 miliona eura za projekte u turizmu, i nešto ispod milion eura za projekte u poljoprivredi. 

Usporenost obrade aplikacija je, navodi, počela da donosi određeno odustajanje aplikanata i u ovom trenutku je taj negativni efekat zbog odustajanja procijenjen na iznos od milion eura za donacije za manje razvijena područja, nekih 600 000 za razvoj inovacione politike, i 2,9 miliona na računu na kom se nalaze sredstva za ulaganje. 

U trenutnom procesu na dopuni kod agenata za posredovanje se, kaže, nalazi 45 aplikacija, 114 aplikacija se nalazi kod agenata za procjenu međunarodne podobnosti, u kabinetu predsjednika Vlade nalazi se 10 aplikacija, 340 predmeta je u obradi kod Ministarstva unutrašnjih poslova, 23 se čeka na prenos sredstava sa aplikanata na Esco račun i 12 aplikacija na dodatnu provjeru uplata kod eksternog revizora. 

Svi aplikanti prolaze rigorozne provjere, ponovio je on.

Lalošević: U Olimpijskoj kući će osim olimpijskog muzeja postojati i olimpijska akademija i olimpijski hab

Ministar sporta Vasilije Lalošević kazao je da je ideja o osnivanju Olimpijske Olimpijske kuće i izgradnje olimpijskog parka u
Podgorici realizovana kroz papir koji govori o informaciji o potrebi osnivanja ovoga. 

„Osim Olimpijskog muzeja koji je dominantan u ovom objektu, tu bi trebalo da bude Olimpijska akademija i olimpijski hab“, kazao je on i dodao da taj resor ima podršku Međunarodnog Olimpijskog komiteta koji će biti jedan od značajnih donatora u vidu sredstava. 

Objekat će, kako je kazao, finasirati i donatori, uz podršku Ministarstva, MOK-a i COK-a.

Zakonski rok da se svi subjekti nađu i stvore ideju je 60 dana, kazao je Lalošević. 

„Volja međunarodnih donatora i naša postoji“, dodao je on. 

Komentarišući Informaciju o nastavku saradnje sa Sindikatom prosvjete Crne Gore u pogledu obezbjeđivanja sredstava za rješavanja stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti s Predlogom sporazuma, ministar Vojinović je kazao da će ove, kao i prethodnih godina, biti izdvojeno po 700 000 eura u naredne tri godine za rješavanje stambenih pitanja za prosvjetare. 

Abazović: U Nacionalnim parkovima Crne Gore preko 100 hiljada posjetilaca više u odnosu na isti period 2022. 

Abazović je kazao da u Nacionalnim parkovima Crne Gore ima preko 100 hiljada posjetilaca više u odnosu na isti period prošle godine, a prihodi su 600 hiljada eura veći nego prošle godine. 

„Duplirani su – prošle godine do ovog trenutka su zaradili 477 hiljada a sada milion i 170 hiljada eura. Mislim da značajnije od prihoda je to da je broj posjetilaca za 100 hiljada veći“, istakao je on. 

Kazao je da očekuje da se najbolji rezultati od turizma ostvare u avgustu. 

Govoreći o Predlogu odluke o broju studenata za upis u prvu godinu master studija na studijske programe Univerziteta Crne Gore za studijsku 2023/2024. godinu koji se finansiraju iz Budžeta Crne Gore ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je da ove godine broj studenata za upis na prvu godinu master studija iznosi 1.760 studenata, što je 115 studenata manje u odnosu na prethodnu godinu.

Šćekić: Do 1. januara ćemo vratiti stomatologe u škole

Ministar zdravlja Dragoslav Ščekić kazao da je prioritet tog ministarstva vraćanje stomatologa u obrazovni sistem.

„U toku je tender za rekonstrukciju i opremu na nivou 59 ordinacija na nivou Crne Gore u školama, i par nekih u domovima zdravlja, što znači da su sredstva obezbijeđena kroz budžet za 2023. godinu, i da ćemo do kraja godine zatvoriti ovaj krug i nadam se 1. januara da ćemo imati stomatologiju i javno zdravstvo u školama“, kazao je Šćekić. 

Novina je, kaže, nove komunikacione infrastruke – telemedicine. 

„Nemamo kvalitetnu uvezanost u okviru zdravstvenog sistema, nemamo adekvatno praćenje podataka i stanja o pacijentima. Duh ovoga je da u svakom momentu možemo da imamo stanje i presjeku u zdravstvenom sistemu”, istakao je Šćekić.

Sljedeća stvar je, kaže, vraćanje medicine rada u javni sektor. 

„Time će se obezbijediti adekvatna zdravstvena zaštita zaposlenih. Na ovaj način ćemo obezbijediti nove specijalizacije, to je mnogo značajno za zdravstveni sistem Crne Gore“, dodao je on. 

Kazao je da je zakonom predložno da se dopunski rad zdravstvenih radnika ograniči.

„Prosto ne može jedan ljekar da ordinira u više ordinacija ako zadovolji potrebu u javnom zdravstu. Ali smo stavili mogućnost da kad se segmenti iz javnog zdrastva završe, i nema liste čekanja, da mogu u privatnoj ordinaciji obavljati dodatno zaposlenje“, dodao je on. 

Najavio je i „novi odnos“ između javnog i privatnog zdravstva, dodajući je to u pravcu uvezivanja, sa mogućnošću da se pravi mreža usluga na jedan organizovaniji način. 

Jedna od ključnih namjera kroz zakon, prema riječima ministra, jeste primarni nivo zdravstvene zaštite. 

„Smatramo da je taj dio značajno zapušten u prethodnom periodu, i u ovom momentu smo mu posvetili posebnu pažnju“, dodao je on. 

Šahmanović: U toku proces prikupljanja projektnih predloga

Državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija Admir Šahmanović kazao je da je u toku proces prikupljanja projektnih predloga iz CG namijenjen da se kandiduje za IPA fond. 

„Na dobrom smo putu da pripremimo paket aplikacija iz putne i željezničke infrastrukture u iznosu od 500 miliona eura“, dodao je on. 

Šahmanović je kazao da vjeruje da će se sa posebnom pažnjom odnositi prema „našim aplikacijama u narednom periodu“, dodajući da je naglasio važnost nastavka izgradnje auto-puta i važnost podrške EK u ovom dijelu. 

Abazović: Do samita Berlinskog procesa moći ćemo da kandidujemo nove projekte

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da su imali pripremni sastanak u susret samitu Berlinskog procesa koji treba da se održi u Tirani u oktobru.

Dobra stvar je da će Vlada moći da kandiduje projekte do samita. 

„Neke koji su gotovi, ne samo mi nego sve zemlje. Drugo, vjerovatno će biti dodatnih fondova, radno smo ih nazvali IPA plus, ali će biti vjerovatno uslovljeni rješavanjem nekih unutrašnjih reformi u zemlji. Mislim da je to dobar pristup“, kazao je Abazović. 

U tom kontekstu, poručio je da treba poboljšati produktivnost. 

„Oni su spremni i kreditne linije da daju koje bi podrazumijevale kamatne stope s obzirom da je novac trenutno jako skup na međunarodnom finansijskom tržištu“, kazao je on. 

Ministar javne uprave u tehničkom mandatu Maraš Dukaj kazao je da je Crnoj Gori sugerisano da zajedno sa Sjevernom Makedenijom konkuriše za PayPal.

Usvojen je zapisnik sa prethodne sjednice, a predložena je i dopuna dnevnog reda sa nekoliko tačaka. 

Foto: printscreen

NIKŠIĆ PROGNOZA