(VIDEO) Na sjednici SO Nikšić usvojen Kovačevićev izvještaj o radu, Opština će preuzeti Muški OK i RK Sutjeska

Glasovima vladajuće većine danas je na sjednici Skupštine opštine (SO) Nikšić usvojen izvještaj o radu predsjednika Opštine Marka Kovačevića, organa lokalne uprave i službi Opštine u 2023. godini.

Odbornici opozicije, kako su i najavili danas tokom rasprave, bili su protiv Kovačevićevog izvještaja.

Takođe, glasovima vladajuće većine u lokalnoj skupštini usvojena je odluka o završnom računu budžeta Opštine Nikšić za prošlu godinu.

Odbornici su, međutim, bili jednoglasni kada su u pitanju nikšićki sportski klubovi, stoga je glasovima većine i opozicije u nikšićkoj skupštini usvojeno da Opština preuzme pravo svojine nad Muškim rukometnim (RK) i odbojkaškim klubom (OK) ”Sutjeska“.

Današnju sjednicu SO Nikšić ste mogli pratiti uživo na Portalu RTNK, Televiziji Nikšić i našem YouTube kanalu:

Na današnjoj sjednici usvojeni su predlozi odluka o javnom vodosnabdijevanju na teritoriji opštine Nikšić, o upravljanju komunalnim otpadnim vodama, o upravljanju atmosferskim vodama, te o načinu privremenog skladištenja neopasnog građevinskog otpada i uslovima zaštite životne sredine.

Usvojeni su izvještaji o radu gradskih preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, „Komunalno“ i Parking servisa Nikšić, kao i predlog odluke o prodaji zemljišta firmi „Green gvozd“ iz Podgorice radi izgradnje stubova i dalekovoda 110Kv u obuhvatu Lokalne studije lokacije Gvozd.

Odbornici su takođe usvojili odluku o imenovanju žirija za dodjelu Nagrade oslobođenja Nikšića za 2024. godinu u sastavu: dr Marko Mitrović – predsjednik, članovi: Marija Nikolić, Aleksandar Vujović, Miloš Milatović, profesor Marko Kilibarda, Stevan Kilibarda, magistar Miloš Nenezić, Darko Nikolić, magistar Boris Muratović, Nikola Zirojević i Tomislav Bulajić, kao i komisije za dodjelu studentskih nagrada Opštine Nikšić za 2024. godinu u sastavu: Radinko Krulanović – predsjednik, Ilija Kostudić, magistar Ivan Marković, magistar Milena Krivokapić i doc. dr Jasmina Nikčević.

18:59 Milatović saglasan sa opozicijom: Komunalno treba da ima bolju podršku Opštine

Izvještaj o radu sa finansijskim izvještajem Društva sa ograničenom odgovornošću ”Komunalno” Nikšić za 2023. godinu predstavio je direktor Mileta Milatović.

„Dobitak, pozitivni finansijski rezultat prije oporezivanja iznosi 62.758. Umanjenjem tog poreskog rashodnog perioda društvo je ostvarilo dobitak od 53.181 euro. Mi smo dobitaši a para nema, ima ih na papiru“, naveo je Milatović.

Osvrnuo se i na spekulacije u partijskom zapošljavanju, iako, kako kaže, niko nije njega direktno prozvao.

„Ja vam mogu kazati da nijesam to radio, niti sam partijski otpuštan, niti sam partijski priman“, naglasio je Milatović.

Marko Burić iz „Evropskog tima za Nikšić“ kazao je da smatra da Komunalno nema adrekvatnu podršku opštine, te da radi toga ne može da obavlja ni osnovne djelatnosti.

Milatović je odgovorio da Komunalno i treba da ima mnogo bolju podršku nego što je ima.

Odbornici opozicije istakli su da pojedini dijelovi pored ulica u prigradskim naseljima nisu pokošeni, što predstavlja opasnost za sve učesnike u saobraćaju.

18:04 Cicmil: Korekcija cijena trebalo da se dogodi 2020. godine

Izvršni direktor Vodovoda Željko Cicmil je, odgovarajući na Muratovićeva pitanja o cijeni vode, istakao da je „došlo do korekcija cijena koja je trebalo da se dogodi 2020. godine“.

Kada se radi o kvalitetu i mutnoći vode, on je naglasio da ispitivanje kvaliteta radi Institut za javno zdravlje. Postavljene su, kako je objasnio, moderne hlorne stanice te se ne može ponoviti slučaj sa hlorisanjem.

Osvrnuo se i na fizički obračun zaposlenih u Vodovodu ističući da on nije čovjek koji podržava nijedan vid nasilja.

„Mi smo određene mjere sproveli, okrivljeni je udaljen sa lica mjesta kroz neku disciplinsku odgovornost i sprovredena je dalja disciplinska komisija koja je odredila mjere“, objasnio je Cicmil dodajući da su se sukobljeni kasnije pomirili.

„Shodno pravnoj proceduri je sve urađeno“, dodao je on.

Cicmil je istakao i da je projekat rekonstrukcije gradskog vodovoda preuzela Vlada Crne Gore te da je i raspisala tender, a kada će biti realizacija projekta da se ne zna.

17:47 Muratović: Određeni rukovodici biju radnike, kad padne kiša nemamo adekvatnu vodu za piće

Boris Muratović iz „Evropskog tima za Nikšić“ je istakao da je dobar poslovni rezultat Vodovoda posledica rasta cijena vodovodnih usluga. Naveo je i druge „zamjerke“ na rad.

„Određeni rukovodioci biju radnike u toku radnog vremena. Toga makar nije bilo u našem periodu. Grešaka je bilo, ali rukovodioci nijesu bili radnike. O tome smo mogli čitati u crnoj hronici. Ako pada kiša dan ili nekolika dana, mi gotovo da nemamo kvalitetnu vodu za piće. Čak se govori da je bila greška ljudski faktor, da nije bila dovoljno hlorisana, a nekad smo imali najbolju vodu u Crnoj Gori, da ne kažem i šire“, istakao je Muratović.

On je naveo da je sramota što je nedavni hakerski napad uspio samo u nikšićkom vodovodu, a ne u svim na koje je pokušan.

Takođe je dodao da zarade radnika Vodovoda duže od šest mjeseci nijesu usklađene sa Granskim kolektivnim ugovorom, te da su prethodna dva mjeseca plate kasnile.

17:40 Cicmil: Jedna od vrlo uspješnih godina iza nas

Izvršni direktor Vodovoda Željko Cicmil predstavio je finansijski izvještaj Društva sa ograničenom odgovornošću „Vodovod i kanalizacija” Nikšić za 2023. godinu. On je naveo da imaju tendenciju pada zaposlenih, te da su prihodi od prodaje vode porasli za 19,43 odsto.

„Jedna od vrlo uspješnih godina iz nas“, istakao je Cicmil.

17:21: Antović: Parking servis ostvario pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 21.648 eura

Direktorica Parking servisa Nikšić Sanja Antović predstavila je izvještaj o radu Parking servisa za prethodnu godinu.

„Zahvaljujući marljivom trudu i radu svih zaposlenih, Parking servis je ostvario pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 21.648 eura. Društvo je sve svoje poslovne obaveze izmirivalo blagovremeno, dakle, nemamo dugovanja ni po kom osnovu, kao ni kreditnu zaduženost“, navela je Antović dodajući da će društvo raditi na stvaranju novih lokacija za parkirališta i kao i mogućnosti za izgradnju garaže.

17:08 Vuković: Bitno da nema nečasnih radnji, propusti se dešavaju

Predsjednik SO Nikšić Nemanja Vuković kazao je da Sutjeska u ovom mandatu nije počinila nijednu nečasnu radnju, kao što je, kako je kazao, to ranije bio slučaj.

Kazao je i da je podnešena odgovornost za ono što se desilo u redovima mlađih selekcija.

„Bitno da nema nečasnih radnji, propusti se dešavaju“

17:05 Burić: Neko da odgovara zbog propusta kod mlađih selekcija FK Sutjeska

Marko Burić iz „Evropskog tima za Nikšić“ osvrnuo se na situaciju u FK Sutjeska i propustima koji su napravljeni kod nastupa mlađih selekcija.

„Da dođu djeca na teren koja se trude, maksimalno profesionalno izgaraju na terenu, najbolji su te sezone, izađu na teren i zbog neodgovornosti izgube utakmicu i ništa se ne desi. Morao je neko da snosi odgovornost radi toga, onaj koji je prvi, koji je na čelu kluba“, kazao je Burić.

16:53 Muratović: Da na čelu Rukometnog i Odbojkaškog kluba ”Sutjeska“ budu stručni ljudi

Boris Muratović iz „Evropskog tima za Nikšić“ pozdravio je odluku o preuzimanju osnivačkih prava nad Muškim rukometnim i odbojkaškim klubom ”Sutjeska“.

On je istakao da se nada da će te klubove voditi stručni ljudi.

„Kada se budu birali upravni odbori ovih klubova, koliko god da su to niži iznosi nego što izdvajamo za fudbalski ili košarkaški klub, dajte da biramo neke stručne ljude, ljude koji se makar razumiju u rukomet i odbojku“, naveo je Muratović ističući da treba da bude nebitno „gdje su ti ljudi politički“.

14:45 Ivanović: Moj stambeni kredit nema veze sa Opštinom

Sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Opštine  Nikšić Dejan Ivanović, odgovarajući na opasku odbornika SD-a Nikole Zirojevića da je podigao kredit od preko 100.000 eura, kazao je da njegov stambeni hipotekarni kredit nema nikakve veze sa Opštinom Nikšić.

Kredit je, istakao je Ivanović, podigao 30.9.2013. godine, na osnovu stalnog radnog angažmana u Društvu za telekomunikaciju M-tel.

16:26 Opština namjerava da preuzme Muški odbojkaški i rukometni klub Sutjeska

Odbornici trenutno raspravljaju o predlozima odluka o preuzimanju osnivačkih prava nad Muškim rukometnim i odbojkaškim klubom ”Sutjeska“.

Tim odlukama Opština Nikšić bi stekla pravo svojine nad pomenutim klubovima.

Sredstva za finansiranje klubova bila bi obezbjeđivana djelom iz budžeta Opštine.

15:40 Određena pauza do 16.15h

Potpredsjednik SO Nikšić Arsenije Lalatović odredio je pauzu do 16.15h.

Sjednica SO Nikšić počela je jutros u 10.20h, a na dnevnom redu je više od 20 tačaka.

15:31 Odbornici raspravljaju o stanju imovine Opštine Nikšić

Direktor Direkcije za imovinu Opštine Nikšić Radosav Urošević trenutno predstavlja Izveštaj o stanju imovine Opštine za 2023. godinu.

Odbornica „Evropskog tima za Nikšić“ Kristina Šćepanović pitala je zašto se ne koristi softver na kojem se mogu naći podaci o imovini Opštine.

Urošević je odgovorio da je država trebalo da donese program za evidenciju imovine, ali pošto se to nije desilo još uvijek, Opština Nikšićč podatke o svojoj imovini evidentira u Excel-u.

14:32 Roganović: Nonsensima nikad kraja

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Vidak Krtolica rekao je da je nadležno ministarstvo dalo saglasnost na Predlog odluke o privremenom skladištenju neopasnog građevinskog otpada i uslovima zaštite životne sredine. Podsjetio je da je na prethodnoj sjednici SO Nikšić usvojila odluku o određivanju lokacije.

„Predlog odluke o privremenom skladištenju neopasnog građevinskog otpada i uslovima zaštite životne sredine danas nije trebao da bude na dnevnom redu sjednice“, istakla je odbornica „Evropskog tima za Nikšić“ Slobodanka Roganović.

Ta odluka, smatra Roganović, trebalo je da se usvoji na prošloj sjednici SO, a na ovoj da se raspravlja o određivanju lokacije.

„Zar nije logično da se prvo donese ova odluka sa svim uslovima, pa nakon toga odluka o određivanju lokacije koja bi se nakon toga našla u korigovanom planu o privremenim objektima. Nonsesima nikad kraja“, navela je, između ostalog, Roganović.

Lokacija za to privremeno odlagalište je u rejonu Gračanice, pa je nezavisna odbornica Tatjana Knežević Perišić pitala da li se iko zapitao da tamo ima ljudi koji žive. Pozvala je sve odbornike da ne glasaju za taj predlog odluke.

I odbornik „Evropskog tima za Nikšić“ Draško Mijušković kritikovao je pomenuti predlog odluke. Istakao je da ne postoji eleborat, te da resorno Ministarstvo paušalno daje odobrenja.

„Hoćemo luksuz života uz zagađenje i skladištenje otpada, svi se moramo složiti da to ne ide jedno s drugim. Privremena rješenja su uvijek i najgora“, smatra Mijušković.

Dok se odlučuje o pomenutoj odluci, istakao je Boris Muratović iz „Evropskog tima za Nikšić“, niko ne pominje problem u Željezari Nikšić gdje je bivši vlasnik u jutanim vrećama ostavio preko 3.000 tona opasnog otpada iz proizvodnje.

„Prilikom kupovine Željezare cijena je snižena za nekih 500.000 eura jer prethodni vlasnici nisu riješili opasni otpad iz fabrike. 3.800 tona opasnog otpada nalazi se u jutanim vrećama na prostoru Željezare, a mi smo pristali zbog pola miliona niže cijene da taj otpad i dalje stoji u Željezari. Znate li šta će se desiti ako taj otpad, ne daj bože, dođe u kontakt sa vodom – neće biti ni pijaće vode. Nevjerovatno je da se neke respektabilne NVO, koje se bave zaštitom životne sredine, ne bave ovim pitanjem, ne oglašavaju se“, istakao je Muratović.

Krtolica je pojasnio da su procedure ispoštovane i u skladu sa Zakonom. Prvo se, rekao je on, donosi odluka o lokaciji, a rejon Gračanice jedino će se na taj način revitalizovati.

Kako je rekao, sve se radi na principu reciklaže, odvaja se otpad, a ostaje kamen ili cigla kojima se nasipa lokacija. Potom se vrši ozelenjavanje, a onda prelazi na drugu lokaciju, pored te.

Krtolica je kažao da je opština Nikšić trenutno jedina koja nema privremenu lokaciju za neopasni otpad.

13:36 Muratović: RTNK primjer dobre prakse, Opštini vratili dio sredstava jer sami zarađuju

Šef Kluba odbornika „Evropski tim za Nikšić“ Boris Muratović Radio-televiziju Nikšić (RTNK) naveo je kao primjer dobre prakse.

„U prethodnom rebalansu budžeta mi smo tada predložili amandman da se sredstva RTNK  povećaju za nekih 100.000 eura i uvijek smo govorili da treba napraviti razliku između rada i nerada i nije nam nikakav problem bio da govorimo ako je neko radio kako treba. Zbog čega to pominjem, imali smo primjer dobre prakse od strane RTNK koja je opštini vratila 30.000 eura koje su opredijeljeni budžetom zato što su sami zaradili novac. Čestitke na tome. Na taj primjer treba da se osvrnu i neke druge službe i uprave u Opštini Nikšić i javne institucije, a nebrojeno puta za ovom govornicom smo govorili koliko ima onih koji neracionalno troše sredstva na kraju svih građana, jer to je novac svih nas i dobro moramo voditi računa kako se njime upravlja i kako se on raspoređuje“, naglasio je Muratović.

Govoreći o budžetu predložio je da se više, iz godine u godinu, ne prenose sredstva već da se iskoriste za gradnju stanova za radnike Opštine, mlade bračne parove i socijalne slučajeve. Za takav projekat, istakao je Muratović, vlast u Nikšiću dobiće punu podršku opozicije grada.

Predsjednik Opštine Marko Kovačević istakao je da sa novim Prostorno-urbanističkim planom u Nikšiću postoje takve mogućnosti. Osim toga, kazao je Kovačević, i u lokalnoj samoupravi imaju taj plan.

„Da vidimo negdje način da osmislimo kako da rešavamo stambene probleme ne samo radnika Opštine nego nekih socijalnih slučajeva, mladih parova“, rekao je Kovačević.

13:11 Perović: Ova Opština je čudo neviđeno

Odbornik „Evropskog tima za Nikšić“ Rajko Perović kritikovao je završni račun budžeta za prošlu godinu. Pozivajući se na izvještaj revizora, napomenuo je da je konstatovano da je upozorena opštinska Direkcija javnih prihoda da nadležnom sekretarijatu mora dostavljati analitičke kartice što je, kako je rekao, sramota.

Takođe, istakao je Perović, konstatovano je da je Kovačević svojim rješenjem oprostio dug Komunalnom preduzeću prema Opštini u iznosu od preko 200.000 eura. Perović je kritikovao i projekat javne rasvjete navodeći da je ona „u hibernaciji“, te da Nikšić ima „umišljenu rasvjetu“. Pojedine ulice, kazao je Perović, rekonstruisane su ali nije urađena atsmosferska kanalizacija, a trotoarima se ne može proći od nepropisno parkiranih vozila.

„Ova Opština je čudo neviđeno“, istakao je Perović.

12:40 Šoškić: Opština i u 2023. godini vodila odgovornu fiskalnu politiku

Sekretar Sekretarijata za finansije, privredu i razvoj Zoran Šoškić trenutno obrazlaže predlog odluke o završnom računu budžeta Opštine za 2023. godinu.

Istakao je da je lokalna samouprava lani, kao i u dvije prethodne godine svog mandata vodila odgovornu fiskalnu politiku. Obezbjeđeno je, rekao je Šoškić, dovoljno sredstava za funkcionisanje svih segmenata.

Prošle godine ostvareno je 34 miliona i 596.103, što je veća suma od planiranog budžeta za tu godinu.

Ukupno ostvareni primici su bili  28.189.593 eura, izvršeni izdacia 24.527.368, a depozit – stanje na žiro računu Opštine na dan 31.12.2023. godine  10.068.735 eura. Ukalkulisane neplaćene obaveze na isti datum iznosile su 1.550.393 eura.       

12:20 Marković: Vjerujem da će Ustavni sud, uprkos partitokratiji, naložiti brisanje Slave grada iz Statuta Opštine Nikšić

Odbornica LP Jelena Marković je komentarišući poslovnik o radu podsjetila građane, odbornike i javnost da čeka ishod pritužbe koju je podnijela Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Statuta opštine Nikšić i uvođenja Slave grada. Dodala je da čeka rezultat tog procesa pred Ustavnim sudom i da bez obzira na jasnu partitokratiju koja je uzela maha u toj instituciji vjeruje u ishod procesa koji će, kako je po zakonu, naložiti brisanje Slave grada iz Statuta Opštine Nikšić.

U dijelu komentarisanja navoda predsednika Opštine Marka Kovačević za koga je izjavila da je komentarišući izveštaj iskoristio priliku za aboliranje svoje odgovornosti koja je jasna zbog izjave na Grahovcu u kojoj prijeti, a posjetila njega i javnost da svakodnevno vrši kulturni genocid jer nije istina da je tamo bila ikava srpska vojska već je crnogorska vojska na čelu sa Vojvodom Mirkom Petrovićem izvojevala pobjedu i to sa onim istim Mirkom koji je spasio manastir Oštrog od Turaka, a kome najavljuju  izmještanje spomenika u centru Podgorice.

Rekla je da osjeća potrebu da kaže u ime opozicije koja postoji predsjedniku Opštine i svim istomišljenicima koji misle da će naum oko njegovog spomenika proći kako najavljuju, da neće kako su zamislili, već sigurno reakcijom onih koji slavnu crnogorsku istoriju znaju i poimaju na pravi način.

„Toliko je toga u našoj slavnoj istoriji da nećemo dozvoliti falsifikat ni napade na nas! Poruka koju šalje je da je Crna Gora država i crnogorski građani i narod Crne Gore svih vjera i koncesija su oni koji su dobronamjerni, miroljubivi i ovo je država u kojoj ima mjesta za sve. Ne služimo se prijetnjama!“, istakla je Marković koja se na kraju obratila predsjedniku skupštine Nemanji Vukoviću rekavši da „ga čeka da mu vidi moral na sledećoj sjednici, na djelu, ukoliko nije previše srastao za stolicu!“

12:14 Kovačević: Meni i predstavnicima naroda iz kojeg dolazim pravo na ćutanje odavno priznato, a sve što kažemo zaista se gleda upotrijebiti protiv nas

„Odavno sam u jednoj vrsti specifične situacije koja liči na onu iz holivudskih filmova – kada nekoga hapse pa mu kažu imate pravo da ćutite, a sve što kažete može da se upotrijebi protiv vas. Tako je meni i našim predstavnicima, pa i predstavnicima naroda iz kojeg dolazim, pravo na ćutanje odavno priznato, a sve što kažemo zaista se gleda upotrijebiti protiv nas. Tako da u tom duhu bih prokomentariao i sve ono što se desilo prethodnih dana i rekao da je ambasador Turske već bio u posjeti Nikšiću i da smo o ovoj temi lično razgovarali, tako da ne brinite za tu vrstu odnosa, sve će biti u redu, naravno, postoji ono što su određena diplomatska pravila i aktivnosti, ali građani Nikšića neće trpjeti zbog svega toga, a to je ono što je veoma važno da kažem“, kazao je Kovačević odgovarajući na komentare opozicionih odbornika na njegov sporni govor na Grahovcu.

Pojasnio je i situaciju vezanu za projekat javne rasvjete u Nikšiću.

„Do 15. juna je bio rok koji se ticao otklanjanja nelegalnih priključaka u čemu se u najvećoj mjeri, dakle, 99,9 odsto uspjelo, jer se ti nelegalni priključci mogu uvijek ponovo javiti i ovo je prvi takav projekat u Crnoj Gori koji se tiče teritorije čitave opštine, ali je isti takav bio 2019. godine i u Podgorici koji je odrađen praktično po istim uslovima za tri naselja u vrijednosti od 5 miliona eura“, reako je Kovačević.

12:00 Muratović: I Demokrate ukidanjem podrške Kovačeviću da sačuvaju politički obraz

Šef kluba odbornika „Evropski tim za Nikšić“ Boris Muratović istakao je da je Kovačevičev izvještaj prvo „dobio saglasnost Milice Zavjetnice“ onda je „došao na dnevni red SO Nikšić“.

Podsjetio je da će o Inicijatuvi za razrješenje Kovačevića raspavljati na posebnoj sjednici.

„Moram uputiti čestitke Opštinskom odboru URE koji je konačno smogao snage da i politički obraz i dostojanstvo stavi ispred besrezervne podrške svom koalicinom partneru. Nadam se da će vaše kolege po ugledu na vas, prvenstveno mislim na Demokrate, uraditi nešto slično i da će sačuvati taj, kao što sam već rekao, politički obraz i dostojanstvo i da će staviti ga ispred fotelja  za koje su se čvrsto vezali, a rezultate dobro vidimo u svim preduzećima gdje su oni došli na vlast od CEDIS-a, sad je aktuelna i Pošta CG. Kada budemo imali neka nezavisna i objektivna tužilaštva vjerovatno će dosta tih predmeta doći na dnevni red i ne vjerujem da će biti dovoljno radnih mjesta niti u Opštini niti u državnim institucijama da se smjeste svi članovi familije određenih tužilaca koji se bave pomenutim predmetima“, istakao je Muratović.

Muratović je podsjetio da su projekat javne rasprave u Nikšiću dostavili Specijalnom državnom tužilaštvu. Istakao je da su pojedini dijelovi opštine i dalje u mraku.

11:28 Knežević Perišić: Nikšić je na političkoj margini

Nezavisna odbornica Tatjana Knežević Perišić, komentarišući Kovačevićev izvještaj o radu, osvrnula se na posjete zvaničnika Nikšiću.

„Gosti iz Srbije, iako željni, nisu tako brojni, ali ni ministri u Vladi Crne Gore. Shodno tome po mom mšiljenju, na političkoj smo margini“, kazala je Knežević Perišić.

Istakla je da će glasati protiv izvještaja o radu predsjednika Opštine.

11:14 Zirojević: Opština za „mrak“ u Nikšiću platila 9,5 miliona eura

Odbornik SD-a Nikola Zirojević takođe je rekao da Kovačevićev izvještaj u radu nije potpun, te da ne oslikava pravo stanje.

„Nema ni riječi da je prošle godine u Nikšiću obilježen 21. maj. I ovo je vaša država koliko i naša. Opet ste poslali lošu porku, ne prvi put, i da nije CKM-a i ugostiteljskih objekata koji obilježavaju u svojoj režiji, plašim se da ne bi znali za taj praznik. 9,5 miliona eura Opština daje za „mrak“ u Nikšiću. Imamo činjenicu da je sekretar Sekretarijata za sport kulturu, mlade i socijalno staranje i dalje na toj funkciji iako ne ispunjava uslove. Realizacija kapitalnog budžeta od 50 odsto je malo. Na osnovu napada pasa i mačaka lutalicama građanima je isplaćeno preko 300.000 eura. Niste uspjeli da riješite tu staru boljku, kao ni prethodna vlast“, naveo je Zirojević.

Komentarisao je i Kovačevićev izvještaj koji se odnosi na susrete sa zvaničnicima pojedinih država. Zirojević je posebno istakao da je lani Opštinu posjetio ambasador Turske Bariš Kalkavan, naglasivši da to sigurno ne bi učinio ponovo nakon Kovačevićevog govora na Grahovcu.

Pitao je, a ujedno i pozvao nadležne institucije da provjere na koji način pojedini opštinski funkcioneri podižu kredite u vrijednosti od po 100.000 eura.

„Čuo sam da su nam nestala dva službena vozila i da ih ne možete naći. Ako je istina, kako je moguće da Opština izgubi dva putnička vozila, a da su se pritom ta vozila koristila neregistrovana. Čuo sam da ste Službi zaštite i spasavanja iz Slovenije nabavili pogrešnog psa, umjesto za potrage, psa za lavine“, pitao je Zirojević.

11:00 Roganović: Izvještaj o radu Kovačevića sa dosta manjkavosti

Odbornica Kluba „Evropski tim za Nikšić“ Slobodanka Roganović kazala je da je izvještaj predsjednika Opštine Marka Kovačevića sa dosta manjkavosti. Nedostaje, istakla je Roganović, najvažnijih informacija, poput loših demografskih podataka koji su zabilježeni na području opštine u prošloj godini.

„Preko hiljadu građana prošle godine je napustilo Nikšić. Negativan prirodni priraštaj bio je minus 143. O ovim užasavajućim brojkama i procesima ni riječi. Nema ni rječi o negativnom izvještaju DRI, pitamo zašto nema broja upravnih postupaka o negativnim inspekcijskim nalazima. Neke odluke dostavljaju se Skupštini nakon završenog postupka, poput odluke o postavljanju solarnih panela na Sportskom centru u Nikšićkom pozorištu. Riječi nema o bazenu koji ne radi, o skandalima u FK „Sutjeska“, nema ni riječi o Željezari, o nerealizaciji programa i planova, poskupljenju vode i komunalnih usluga. Nisu završeni projekti koji su planirani“, kazala je, između ostalog, Roganović.

Stoga, rekla je Roganović, ne postoje uslovi za usvajanje Kovačevićevog izvještaja, jer bi to rezultiralo krivičnom odgovornošću.

10:36 Muratović: Za filmski studio RTNK iskoristiti Dom revolucije

Sa dnevnog reda današnjeg zasijedanja skinut je predlog odluke o davanju RTNK na korišćenje parcele za izgradnju studija za produkciju televizijskog igranog programa sa pratećim sadržajima. Šef Kluba odbornika „Evropski tim za Nikšić“ Boris Muratović kazao je da je pomenuta odluka sačinjena sa nizom grešaka, te da postoji mogućnost da se nađe druga lokacija poput dijela Doma revolucije gdje će inače biti nova zgrada RTNK.

„Predlažemo da preostali dio Doma revolucije koji ne može biti iskorišten ni za šta drugo osim za potrebe RTNK, iskoristi. Tako će se sadržaj RTNK uvezati u jednu cjelinu, a time bismo u potpunost zatvorili tu crnu tačku – Dom revolucije“, kazao je Muratović.

Predsjednik SO Nikšić Nemanja Vuković pojasnio je da je inače u planu za gradnju studija bio prostor Doma revolucije.

„Ne odgovaraju tehničke karakteristike pa se pristupilo iznalaženju druge lokacije. To je projekat vrijedan 2,5 miliona koji će Nikšiću dati jednu novu dimenziju“, naglasio je Vuković.

Biljana Brašnjo, Marija Vujović

foto: RTNK

video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA