(VIDEO) Skupština usvojila rezoluciju o genocidu u logorima sistema Jasenovac, Dahau i Mathauzen

Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o genocidu u logorima sistema Jasenovac, Dahau i Mathauzen.

Glasala su 42 poslanika, 41 za, a jedan protiv.

Kao predlagač, čelnik parlamenta Andrija Mandić rekao je da sa ponosom može da kaže da je Crna Gora prva država na planeti koja se na ovakav način odnijela prema Jasenovcu.

„Ovo je rezultat naše ideje i našeg dogovora. Niko se nije miješao sa strane“, rekao je Mandić.

Većina opozicije nije bila u sali tokom glasanja. Nijesu glasale ni nezavisne poslanice Radinka Ćinćur i Jevrosima Pejović. Kao što je najavio, u sali u momentu glasanja nije bio ni Miodrag Laković iz PES-a.  

Ishod glasanja o rezoluciji Ishod glasanja o rezoluciji (Foto: Skupština CG)

Predlog rezolucije potpisala su 43 poslanika parlamentarne većine. Ranije danas, poslanici su sa 42 glasa za usvojili predlog pa je Skupština prihvatila da se raspravlja o Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu. Održana je vanredna sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine. Takođe, predlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu prošao je Odbor za ljudska prava i slobode. Sedam glasova je bilo za.

Amandmani na rezoluciju koje je predao Vladimir Dobričanin (UCG) nijesu prihvaćeni na plenarnoj sjednici. 

„Ovo je ono što treba da bude osnova na kojoj će se zidati bolja i poštenija Crna Gora“

Oko 18 časova, završena je rasprava, odbori su razmatrali amandmane a nakon toga je planirano glasanje.

U završnoj riječi, predsjednik parlamenta Andrija Mandić, kao predlagač, rekao je da će Crna Gora biti prva država koja je usvojila rezoluciju o genocidu u Jasenovcu. On je rekao, komentarišući napade na poslanike PES-a, da ne vjeruje da oni kojima su glavni akteri bili heroji Skaj komunikacije, Radoje Zvicer i Neno Kaluđerović, danas napadaju grupu čestitih poslanika. 

„Danas radimo veliku stvar glasajući za ovu rezoluciju. Pomjerićemo Crnu Goru korak naprijed od onog dna, gdje su nas doveli ovi koji su zarobili državu vezama sa organizovanim kriminalom. Vidjeli ste gdje su završili bivši čelnici pravosuđa“, rekao je Mandić.

Ishod glasanja u načelu

On je naveo da su se i prije 1918. godine u Crnoj Gori na Vidovdan donošene važne odluke. Rekao je da našoj generaciji, koja se ne bavi švercom, pripala čast da pomjeri Crnu Goru korak naprijed. 

„Uz sve povike koje saopštava opozicija, ali parlament je takav, uz sve proteste, moram reći „Vidovdane, moj očinji vide“, ovo je ono što treba da bude osnova na kojoj će se zidati bolja i poštenija Crna Gora, pa kako god ko o tome misli. Ovo je većinska Crna Gora. Živjela Crna Gora“, rekao je Mandić.  

Mandić: Postoje žrtve koje su stradale na pravdi Boga

Mandić je u svom govoru tokom sjednice, govoreći o pomenutoj rezoluciji, kazao da postoje žrtve koje su stradale na pravdi Boga.

Takođe je poručio je da će njegov koalicioni partner Milan Knežević predložiti amandman po kome će se predlog zvati „Rezolucija o genocidu u logorima sistema Jasenovac, Dahau i Mathauzen“.

„Mi vjerujemo da će Rezolucija biti usvojena. Grijeh je zaboraviti na žrtve i na njihovu istinu i kada ih više nema. Njihov glas je glas kulture sjećanja svakog slobodnog i odgovornog društva“, poručio je on. 

Prema njegovim riječima, Rezolucija nije tu da sudi, već da se bolje razumije saznanje da je zlo samo zlo, bez obzira ko ga je počinio. 

„Ova rezolucija može doprinijeti samo većoj toleranciji. Za koaliciju ZBCG i srpski narod jako važna Rezolucija o genocidu u Jasenovcu. To je poziv na sjećanje. Kada pogledamo unazad vidimo da nema bezgrešnih i nevinih. Ne zaboraviti, znači sjećati se”, poručio je Mandić.

Poručio je da će on i lider DNP-a Milan Knežević predložiti amndman koji podržava parlamentarna većina.

„Na ovaj način želimo da pošaljemo poruku poštovanja prema našim precima, ali da se ne odnosi na bilo koju savremenu državu ili narod. Ova Rezolucija nije ni na štetu, ali jeste na korist. Crna Gora će biti prva zemlja na svijetu koja je usvojila Rezoluciju o Jasenovcu i osudila taj genocid. Prilivegija ovog parlamenta je danas na Vidovdan da usvoji ovu rezoluciju”, naveo je Mandić.

Mandić je takođe poručio da usvojenom rezolucijom žele da pošalju poruku o složnoj, pomirenoj i srećnoj Crnoj Gori.

„Ne želim niko da ovu rezoluciju zloupotrijebi i ne želim da vrijeđamo ikoga“, zaključio je predsjednik Skupštine. 

TOK SJEDNICE

PES podržava Rezoluciju; Marković: Srbi nisu genocidan narod

Poslanički klub PES-a podržaće Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, kazala je poslanica te partije Branka Marković.

MarkovićMarković (Foto: Skupština CG)

„Rezolucija ne može biti uperena protiv današnje Hrvatske ili hrvatskog naroda. Opasna je propaganda i teza da bilo koji narod može biti genocidan. Kako smo naglašavali da Srbi ne mogu biti genocidan narod zbog Rezolucije o genocidu u Srebrenici, tako ni Hrvati ne mogu biti genocidan narod zbog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu”, navela je ona.

Sa Hrvatskom, kako je istakla Marković, žele najbolje odnose.

„Iz rezolucije jasno vidimo da se ona odnosi na osudu zločina koji se desio od strane tamošnjeg režima NDH i da ona nema veze sa današnjom Hrvatskom, koju poštujemo kao punopravnu članicu EU i koja nam pruža podršku na evropskom putu“, kazala je Marković.

Ona je poručila da je suočavanje sa prošlošću i osuda svih zločina bez izuzetka, put ka zajedničkoj budućnosti i suživotu u evropskoj porodici.

„Osuđujemo svaki pokušaj da se na bilo koji način neosporni zločini pojedinaca pripišu kolektivno bilo kom narodu“, navela je Marković.

Kako je kazala, nema genocidnih naroda, niti to igdje piše, niti je to konstatovala bilo koja međunarodna-pravna institucija.

„Kako što smo naglašavali da Srbi ne mogu biti genocidan narod zbog usvojene Rezolucije o Srebrenici, tako ne mogu biti ni Hrvati genocidan narod zbog rezolucije o Jasenovcu“, poručila je Marković.

Živković: Predsjednik Srbije izdao nalog da se usvoji rezolucija

Čelnik DPS-a Danijel Živković rekao je da će Crna Gora nastaviti da srlja, zarobljena u tokovima nacionalizma i šovinizma. 

„Obmana je da DPS izbjegava da kaže šta se desilo u Jasenovcu. Evo ja vam sad kažem da se desio genocid“, istakao je čelnik DPS-a. 

Živković je rekao da poslanik PES Miodrag Laković treba da ustane javno i kaže sve što je govorio na klubu poslanika o ovoj temi. Naveo je da je jasno da je rezolucija predložena zbog toga da Mandić ostane na čelu parlamentu. 

„Vi ste ovu rezoluciju obećali Vučiću“, rekao je Živković, tvrdeći da je predsjednik Srbije izdao nalog da se usvoji današnja rezolucija. 

On je kazao da je Vučič prethodno u Srbiji isticao da se ovakva rezolucija tamo neće usvojiti jer ugrožava evropski put. 

„A ovdje se usvaja, s jasnom namjerom da se zaustavi naš evropski put“, rekao je Živković. 

Laković: Neću glasati za rezoluciju

Reagovao je Miodrag Laković (PES), ističući kako je čelnik DPS izjavio da zna detalje sa sjednice kluba poslanika PES-a. 

„Pošto naše klubove razdvaja samo zid, nadam se da nijeste stavili čašu da slušate šta se govori. Vjerujem da to vama, i klubu u kome ste, nije svojstveno“, rekao je Laković. 

Pojasnio je da je na klubu rekao kako nije vrijeme da se sada raspravlja o ovoj rezoluciji, nego iduće godine, na 80 godina od zatvaranja logora Jasenovac. To vrijeme, kako je rekao, treba iskoristiti da se povede dijalog o ovoj temi sa svim zajednicama. 

„Ja sam to rekao na klubu i ja za ovu rezoluciju neću glasati“, rekao je Laković. 

On navodi da je trebalo sačekati, a da je ostao u manjini u klubu. 

„Napustiću salu prije glasanja“, rekao je Laković.

„Rezolucija alibi da se ostane na vlasti“

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević rekao je da smo zbog postupaka aktuelne većine napravili probleme u odnosima sa susjedima. Kazao je da je Hrvatska uputila protestnu notu, a to je uradila i BiH. 

„Ova rezolucija drastično narušava međunarodni imidž Crne Gore. Ova rezolucija je alibi da bi se ostalo na vlasti“, kazao je poslanik DPS Crne Gore. 

Rakoćević je rekao da je u Generalnoj skupštini UN predmet bila rezolucija o Srebrenici, a ne Jasenovcu, jer genocid u Srebrenici mnogi negiraju, i kod nas, i šire. 

„A Jasenovac niko ne negira, pa ni državni vrh Hrvatske. Zbog rezolucije o Jasenovcu, protestna nota Hrvatske podrazumijeva važnu stvar, a to je da se poručuje „nemojte da manipulišete žrtvama jer ćete baciti ljagu na Crnu Goru i zakočiti evropski put“. Jeste li se zapitali šta ovo znači. Da li ste spremni da podnesete teret potpunog zaustavljanja Crne Gore na evropskom putu, da sada zabijate trn u nogu našim evropskim integracijama“, kazao je Rakočević.

Zirojević: Rezoluciju trebala da predloži Srbija

Poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević smatra da je ovu rezolucija trebala da usvoji Srbija.

„Ova rezolucija nije pijetet žrtvama, već politički odgovor na usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Skupštini UN i tako je počela, kad smo imali politički opravdanu reakciju Kneževića. Kažem politički opravdanu, jer ih ne krije politička opredjeljenja, a ovu rezoluciju bi trebalo preimenovati u Rezolucija o očuvanju fotelja. Ovu rezoluciju je trebala da predloži Srbija, ali se neki u Crnoj Gori prave većim Srbima od Vučića nanoseći štetu Crnoj Gori“, dodao je on.

Vuksanović: Hrvatski narod dobro zna da ovo danas ne radi Crna Gora

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović rekao je da hrvatski narod dobro zna da ovo danas ne radi Crna Gora.

„Ovo rade oni koji su servilni Aleksandru Vučiću. A ova Crna Gora je ista koja je 90-ih sa cetinjskih trgova pjevala „Oprosti nam, Dubrovniče“. To je ista ona Crna Gora koja je te riječi nedavno postavila na ulaz u Cetinje. I zajedništvo te Crne Gore sa Hrvatskom je trajno“, naveo je Vuksanović, ističući da će napustiti salu kada se bude glasalo o ovom dokumentu.

Vuković: Predlog rezolucije je dio trulih kompromisa unutar većine

Poslanik DPS-a Ivan Vuković kazao je da ga je sramota što je dio današnje Skupštine.

VukovićVuković (foto: Jutjub, Skupština CG)

„Predlog rezolucije nema nikakve veze sa kulturom sjećanja i još manje veze sa državnim interesima. U pitanju su truli kompromisi unutar parlamentarne većine“, dodao je on.

Demokrate će glasati za predlog Rezolucije

Poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović poručio je da je Jasenovac i tuga i bol i nijema opomena. Takođe je poručio da će partija čiji je član glasati za Predlog rezolucije.

BogdanovićBogdanović (Foto: Jutjub, Skupština Crne Gore)

„Jasenovac nije samo mjesto na karti i mrlja u istoriji – to je i tuga, bol i nijema opomena. Kada god govorimo o Jasenovcu ne postoji nijedna riječ koja je dovoljno teška i misao koja je toliko duboka da izrazi sve što se tamo desilo“, naveo je Bogdanović.

On je rekao da je ova rezolucija glas onih koji su brutalno ubijeni i ućutkani.

„Metodika ubijanja u Jasenovcu zaprepastila je najveće Hitlerove krvnike. To je bila životinjska mašina smrti koja je savršeno podmazana krvlju nevinih. To je bila tačka na kojoj su se sve noćne more realizovale“, naveo je Bogdanović.

Kaluđerović: Osuda svih zločina koji su sprovedeni na teritoriji NDH

Poslanica SNP-a Slađana Kaluđerović kazala je da se amandmanima koje je podnijela ta partija osuđuju svi zločini koji su sprovedeni na teritoriji NDH.

„Došlo je doba da osudimo zločine nad srpskim narodom“, poručila je Kaluđerović.

Abazović: Rezolucija je pokušaj političke trgovine

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović tvrdi da je rezolucija o Jasenovcu pokušaj političke trgovine.

AbazovićAbazović (Foto: Jutjub, Skupština Crne Gore)

„To je pokušaj opravdavanja parlamentarne većine za glasanje u UN-u o Rezoluciji o Srebrenici. Nemojte više te manipulativne radnje“, poručio je on. 

On smatra da je u Jasenovcu jeste počinjen genocid i da Jasenovac jeste dio holokausta, ali da su u tom gradu stradali i građani Crne Gore koji se u rezoluciji nikako ne pominju.

„Ovo je manipulacija. Pravda se nešto što se pravdati ne može. Zašto se o Jasenovcu raspravlja na Vidovdan? Zašto predstavnici srpskog naroda nisu na Kosovu danas? Sve što sam rekao je tačno. Istina boli i ne prija mnogim ušima“, zaključio je Abazović.

Mandić je Abazoviću odgovorio da mora držati nivo kao političar, posebno zbog toga što je bi predsjednik Vlade.

„Ako se spustite na niske grane i mislite da ćete tako poentirati kod ljudi  pravite grešku. Imate mnogo sposobnosti i darova, ali ako ste uvjereni da ćete sa drekom, vikom i mlatarenjem oduševiti nekog- moram vam poručiti da ne potcjenjujete građane Crne Gore. Ovo ne vodi tim putem kojim vi mislite“, poručio je Mandić lideru GP URA.

Knežević: Genocid o Jasenovcu se revitalizuje, kvazi istoričari smanjuju broj žrtava

Poslanik DNP-a Milan Knežević kazao je na sjednici da je Rezolucija o genocidu o Jasenovcu obaveza prema prošlosti koja nas i dan danas proganja.

Milan KneževićMilan Knežević (Foto: Jutjub, Skupština Crne Gore)

„Genocid o Jasenovcu se revitalizuje, a kvazi istoričari žrtve svake godine smanjuju. Rezolucija je protiv vječnog zaborava, što je mnogima bio cilj“, tvrdi on.

Nikolić: Mandić krši poslovnik, parlamentarna većina vrši nasilje

Šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić  tvrdi da Mandić nastavlja da krši Poslovnik, a Poslovnik je ustavna kategorija.

“Svjedočimo nasilju od strane parlamentarne većine. Učestvovaćemo u raspravi po ovoj tački dnevnog reda, a neka javnost sudi o učincima, vašim namjerama i poštovanju zakona i Ustava. Naplata za ove akcije će stići brzo. Znam kako će DPS odgovoriti na ovo što vi radite”, poručio je Nikolić.

Mandić: Vučić nije šef ni meni, ni Kneževiću

Odgovarajući poslaniku HGI Adrijanu Vuksanoviću, Mandić je kazao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije šef ni njemu, ni lideru DNP-a Milanu Kneževiću. 

„Priču oko rezolucije nije Vučić osmislio, kao što je bila kampanja. Ovo je izvorno naša ideja i to radimo bez Vučićevog uticaja. Morate shvatiti da se Srbi iz Crne Gore nisu doselili iz Srbije, nego smo autohtoni, baš kao i Hrvati i Bošnjaci“, tvrdi Mandić. 

Opozicija tražila saslušanje Spajića i Šaranovića, Mandić: Nijesmo se dogovorili

Nikolić je ranije na sjednici zatražio da se organizuje vanredna sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine, što je Mandić odobrio.

Nikolić je na tom kolegijumu iznio zahtjeve u ime parlamentarne opozicije.

 (Foto: Skupština Crne Gore)

Opozicija je zahtijevala da Mandić zakaže datume za dva premijerska sata za jul, sa ili bez dogovora sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem, za kojeg tvrde da ignoriše obavezu koju mu propisuje Ustav.

Nikolić je, takođe, tražio da se odredi datum sjednice za kontrolno saslušanje premijera Spajića i ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića.

Mandić je na sjednici Skupštine saopštio da do dogovora na Kolegijumu nije došlo.

Nikolić: Mandić demonstrira samovolju i bahatost

Nikolić je poručio na sjednici da Mandić ne može ponižavati Skupštinu.

„Demonstrirali ste bahatost i samovolju”, kazao je Nikolić Mandiću. 

NikolićNikolić (Foto: Skupština Crne Gore)

Mandić je kazao da će održati kolegijum.

„Od kad sam ja predsjednik Skupštine obespravljen niko nije bilo“, uvjeren je Mandić. 

Knežević: Nećemo se na Vidovdan svađati 

Poslanik DNP Milan Knežević poručio je poslanicima opozicije da se na njima na Vidovdan neće svađati. 

„Dobro bi bilo da ovu sjednicu počnemo bez opstrukcija. Ja sam se danas i sa kolegom Ibrahimovićem lijepo pozdravio“, kazao je on. 

Predlog rezolucije objavljen na sajtu parlamenta

Prema predlogu rezolucije, svjesna istorijske važnosti Jasenovca kao mjesta gdje su živote izgubili nevini ljudi, Skupština Crne Gore odlučuje da 22. april bude zvanično priznat kao Dan sjećanja na genocid u Jasenovcu, koji će se obilježavati svake godine. 

Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu potpisala su 43 poslanika parlamentarne većine.

Tekst Predloga rezolucije o genocidu u Jasenovcu počinje konstatacijom da se ona pokreće „polazeći od najviših vrijednosti ustavnog poretka i opšte prihvaćenih pravila međunarodnog prava”.

„Uvjereni da su znanje i svijest građana o masovnim stradanjima preduslov za borbu demokratskog svijeta protiv totalitarnih ideja i sličnih projekata, progona na etničkoj ili vjjerskoj osnovi, kao i kršenja ljudskih prava”, rezolucija je neophodna, posebno imajući u vidu da je prema nepobitnim dokazima osnovan koncentracioni logor smrti u Jasenovcu, u kojem su u periodu od 1941. do 1945. godine mučeni i ubijani Srbi, Jevreji, Romi, Hrvati, kao i drugi narodi”, dodaje se u dopisu. 

U Predlogu rezolucije navodi se da su „jedinstveni u osudi svih zločina na tlu naše države i bivše Jugoslavije, u izražavanju pijeteta prema svim žrtvama tih zločina, kao i u saosjećanju s patnjama njihovih porodica, i potvrđuju ‘principijelan stav, zasnovan na domaćem i međunarodnom pravu, da odgovornost može biti isključivo individualna, kao i da nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački”.

Navodi se da Skupština Crne Gore osuđuje svako poricanje genocida u Jasenovcu i poziva na očuvanje sjećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će spriječiti bilo kakav oblik revizionizma.

Crnogorski parlament će, ako rezolucija bude usvojena, svake godine slati delegaciju koja će učestvovati u programima komemoracije 22. aprila u Jasenovcu.

Foto: Skupština Crne Gore

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA