(VIDEO) Održana sjednica Odbora za ljudska prava i slobode

Šesta sjednica Odbora za ljudska prava i slobode održana je danas.

Sjednicu ste mogli pratiti uživo na našem portalu.

   Dnevni red

          Usvajanje Zapisnika sa:

– Četvrte sjednice Odbora za ljudska prava i slobode, održane 19. januara 2024. godine i

– Pete sjednice Odbora za ljudska prava i slobode, održane 21. februara 2024. godine

  1. Izvještaj o radu Odbora za ljudska prava i slobode u 2023. i prvom kvartalu 2024. godine;
  2. Plan aktivnosti (predlog) Odbora za ljudska prava i slobode za 2024. godinu; 
  3. Izvještaj (predlog) sa Predlogom zaključaka sa Kontrolnog saslušanja ministra zdravlja, ministra finansija, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, predstavnika: Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore, v. d. direktorice Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu i generalne sekretarke Zajednice opština Crne Gore na temu: „Praćenje realizacije Zaključaka Skupštine Crne Gore donesenih povodom razmatranja Predloga zaključaka Odbora za ljudska prava i slobode sa kontrolnog saslušanja ministra rada i socijalnog staranja (predstavnica Ministarstva rada i socijalnog staranja), ministra prosvjete, ministra zdravlja (predstavnika Ministarstva zdravlja) i ministra pravde na temu „Rad dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na praćenje realizacije Zaključka Odbora za ljudska prava i slobode sa Konsultativnog saslušanja, održanog 25. septembra 2019. godine na temu „Rad dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom u Crnoj Gori“ i Preporuka iz Analize intersektorske podrške različitih sistema djeci sa smetnjama u razvoju u Crnoj Gori, koju su pripremile ekspertkinje angažovane od strane UNICEF-a“, objavljenih u “Službenom listu Crne Gore”, broj 84/22 od 1. avgusta 2022. godine”, održanog 21. februara 2024. godine; 
  4.  Tekuća pitanja. 

U vezi sa prvom i drugom tačkom Dnevnog reda, usvajanjem Izvještaja o radu Odbora za ljudska prava i slobode u 2023. i prvom kvartalu 2024. godine i Plana aktivnosti Odbora za ljudska prava i slobode za 2024. godinu, Odbor će realizovati redovnu godišnju obavezu radnih tijela Skupštine Crne Gore koja se odnosi na usvajanje godišnjeg izvještaja o radu i donošenje godišnjeg plana aktivnosti radnih tijela Skupštine Crne Gore.

Donošenjem Plana aktivnosti za 2024. godinu Odbor za ljudska prava i slobode nastavlja uspostavljenu praksu, započetu donošenjem Plana aktivnosti Odbora za period od decembra 2010. do oktobra 2011. godine, na osnovu ocjena, zamjerki i preporuka iz Izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori za 2023. godinu, sa ciljem da se doprinese planskom, sistematskom i koordinisanom djelovanju radi što efikasnijeg i kvalitetnijeg ispunjavanja obaveza koje nas očekuju na putu evropskih integracija.

 Tokom 2024. godine Odbor za ljudska prava i slobode nastaviće realizaciju aktivnosti u okviru procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Posebna pažnja biće posvećena praćenju realizacije obaveza utvrđenih revidiranim akcionim planovima Vlade Crne Gore za poglavlja 23 i 24 kako bi, shodno svojoj nadležnosti, Odbor dao doprinos ispunjenju preporuka Evropske komisije i izgradnji efikasnih institucija i društva vladavine prava, kao preduslova za dalji demokratski razvoj države Crne Gore. 

Plan aktivnosti Odbora za ljudska prava i slobode za 2024. godinu sačinjen je na osnovu: 

– Izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori za 2023. godinu;

– Nacrta srednjeročnog programa rada Vlade Crne Gore za period 2024-2027. godina i

– jednog broja nerealizovanih aktivnosti iz Plana aktivnosti Odbora za 2023. godinu.

Polazeći od obaveze daljeg snaženja Odbora za ljudska prava i slobode i kontinuiteta s aktivnostima ovog radnog tijela u prethodnom periodu, posebnu pažnju u ovoj godini, Odbor će posvetiti aktivnostima i nadležnim institucijama koje treba da obezbijede veću efikasnost u oblasti: zaštite od diskriminacije, prevencije torture, zaštite prava lica lišenih slobode, zaštite ličnih podataka, prava lica sa invaliditetom, sa posebnim akcentom na prava djece sa teškoćama u razvoju i zaštitu prava djeteta u cilju dostizanja standarda definisanih Konvencijom UN o pravima djeteta, zbog čega je u Planu aktivnosti za 2024. godinu, kao i prethodnih godina, akcenat usmjeren na aktivnosti koje se odnose na:

–    implementaciju donešenih zakona, jačanjem kontrolne uloge Odbora (čl. 68, 73, 75 i 162 Poslovnika Skupštine Crne Gore),

–    zaštitu od diskriminacije, 

–    prevenciju torture i drugih oblika nečovječnog, surovog ili ponižavajućeg postupanja, u skladu sa preporukama Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT),

–    zaštitu prava lica lišenih slobode,

–    zaštitu ličnih podataka,

–    zaštitu prava lica sa invaliditetom, sa posebnim akcentom na djecu sa teškoćama u razvoju,

–    zaštitu prava djeteta u cilju dostizanja standarda definisanih Konvencijom UN o pravima djeteta i

–    intenziviranje međunarodne saradnje sa subjektima koji se bave pitanjima zaštite ljudskih prava i sloboda, savjetodavnim tijelima Savjeta Evrope i Evropske unije, daljim jačanjem konstruktivne uloge koju Crna Gora ima u regionalnoj saradnji i nastavkom saradnje koju Odbor ima sa odgovarajućim radnim tijelima drugih parlamenata, kao i učešćem članova Odbora na seminarima, konferencijama i drugim međunarodnim aktivnostima, na poziv međunarodnih organizacija, u skladu sa čl. 208, 209 i 210 Poslovnika Skupštine Crne Gore.

Kao i prethodnih godina, Odbor će u svom radu zadržati multisektorski pristup i nastaviti saradnju sa institucijom Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, nadležnim državnim organima koji se bave pitanjima ljudskih prava i sloboda, međunarodnim organizacijama i nevladinim sektorom, a jedan broj aktivnosti, kroz institute kontrolne funkcije Skupštine, posvetiće praćenju implementacije zakona i realizacije zaključaka Skupštine i ovog Odbora. 

U vezi sa trećom tačkom Dnevnog reda, Odbor će se, u skladu sa članom 77 st. 2 i 3 Poslovnika Skupštine Crne Gore izjasniti o Izvještaju i predloženim zaključcima sa Kontrolnog saslušanja i podnijeti ga Skupštini na usvajanje s obzirom da je na Kontrolnom saslušanju održanom 21. februara 2024. godine, Odbor u skladu sa članom 77 stav 3 Poslovnika Skupštine Crne Gore ispratio realizaciju Zaključaka Skupštine Crne Gore, objavljenih u “Službenom listu Crne Gore”, broj 84/22. 


Na sjednicu Odbora, u skladu sa članom 67 Poslovnika Skupštine Crne Gore, pozvan je:

– zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, mr Siniša Bjeković.

Foto: Screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA