(VIDEO) Milović: Šuković bio udaljen iz policije; Šuković: Ministar podmeće

Nakon devet sati rasprave, okončano je za javnost otvoreno kontrolno saslušanje ministra pravde Andreja Milovića, glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića i šefa Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Predraga Šukovića o potencijalnim zloupotrebama u toj jedinici policije u slučaju afere Do Kvon i drugih aktuelnih bezbjednosnih pitanja pred Odborom za bezbjednost i odbranu.

Sjednicu ste mogli pratiti uživo na našem portalu:

18:47 Predsjednik Odbora za bezbjednost Miodrag Laković (PES), nakon skoro devet sati rasprave, zaključio je sjednicu koja je bila otvorena za javnost.

Laković je objasnio da nakon pauze slijedi sjednica koja neće biti otvorena za javnost, zbog prirode informacija koje će biti razmatrane.

„Nadam se da to neće dugo trajati“, rekao je Laković.

18:38 Šuković je kazao da je odbor bio posvećen aferi „Do Kvon“, ali da se o tome nije ni pričalo.

„Cijeli dan tražim da mi se kaže šta sam ja, i SPO, navodno zloupotrijebio u tom slučaju, ali niko ništa nije rekao. To dovoljno govori“, rekao je Šuković.

Laković je rekao da je održavanje konferencije za medije o slučaju „Do Kvon“ tri dana pred parlamentarne izbore prošle godine bio napad na demokratiju u Crnoj Gori.

„Sve je to urađeno za potrebe jačanja političkih interesa jedne grupacije“, kazao je Laković.

Reagovao je Filip Adžić, navodeći da je Kvonovo pismo dostavljeno preko advokatske kancelarije čiji je dio bio i aktuelni poslanik PES-a.

„U pismu se navode njegova saznanja vezano za Spajića. MI smo profesionalno postupali i upoznali sve u sistemu“, naveo je Adžić.

18:35 Šuković je rekao da je šef odsjeka za organizovani kriminal raspoređivao službenike kako misli da treba. 

„Imamo ogromnih kadrovskih problema u policiji, da ne pominjem detalje. A nijesu svi krivično odgovorni i zato je nekad potrebno brzo reagovati“, rekao je Šuković. 

On navodi da se desilo objavljivanje i Skaj aplikacije, što je imalo efekte na stanje u policiji.

18:30 Laković je upitao Šukovića zašto je u ugostiteljskim objektima sa Abazovićem, tada premijerom, govorio o kadrovskoj politici u policiji. On je rekao da policajci treba da se uzdrže od davanja podataka političarima i da se u oblasti bezbjednosti mora voditi računa o reputaciji službe.  

„Ovo je problematično ne samo po osnovu podnošenja tužbi od strane službenika policije, nego i dodatno komplikuje položaj onih kolega koji rade na veoma kompleksnim i složenim poslovima“, naveo je Laković. 

17:46 Laković je rekao da su kriminalne strukture prije više od deceniju počele sa trgovinom drogom na relaciji Latinska Amerika-Evropa, i da su kriminalom stečen novac ubacili u Crnu Goru, u korupciju, pranje novca, šverc i povezivanje raznih kriminalnih interesa. 

On je rekao da sa Veselinom Veljovićem nije imao nikakve privatne relacije, već isključivo profesionalni kontakt, na sastancima u policiji. Tvrdi da mu Veljović nije dao kredit i pomoć, već je, kako tvrdi, stambeni kredit riješio 2006. godine, kreditom na 20 godina. 

„To je sve lako provjeriti“, rekao je Laković. 

On navodi da je Dritana Abazovića upozorio još prije tri godine, tada kao potpredsjednika Vlade, da su neka kadrovska rješenja u sektoru bezbjednosti plod raznih kompromisa i dogovora a nemaju veze sa profesionalnim postignućima. O tome je, kazao je, infomisao i Filipa Adžića. 

„Mejl koji sam mu poslao objaviću, da se javnost upozna. Pošto nijesam u 42. Vladi mogao da se izborim za profesionalne standarde u kadrovskoj politici i upravljanju resursima, u novembru 2021. godine podnio sam ostavku“, rekao je Laković.

17:35 Na pitanje Vladislava Bojovića (DNP/ZBCG) da li Šuković ima njegovu podršku, Novović je rekao da zasad ima. To, kaže, pokazuju i rezultati.

„Podnijete su neke krivične prijave, sve smo vidjeli. Ako se dokaže da je neko nezakonito postupao, to povjerenje se gubi. Priznanje u Vašingtonu je i priznanje Šukoviću i određenom broju specijalnih tužilaca“, kazao je Novović.

Kako je naglasio, povjerenje se gubi ako se dokaže da je bilo nezakonitog postupanja.

17:27 Šuković je rekao da su informacije koje su se pojavile na jednom portalu, a tiču se nalaženja neke količine droge u njegovom sefu, zlonamjerno plasirane. On je kazao da je Milović zvao ljude da se dalje u medijima širi ta priča.

„To je bilo pitanje policijske taktike, lažna je otišla u kanal, prava u sef kriminalističke policije. Načelnik je tada bio Slaviša Šćekić, sve može da se lako provjeri“, rekao je Šuković.

Laković je prokomentarisao da je kontrolisana isporuka zakonom precizirana 2005. godine, a taj se incident, prema izvještajima, dogodio 2001. godine.

Milović je rekao da je zbog tog incidenta Šuković bio udaljen iz policije.

Pižurica je kazao da bi volio šef policijskog tima „moje države nije imao kontakte sa osobama iz kriminalnog miljea koji su kasnije uhapšeni“. Šuković je rekao da je sve urađeno po procedurama i da ostaje na raspolaganju da se sve provjeri.

17:01 Miloš Pižurica (PES) kazao je da je Božidar Vuksanović kao neko ko je predložio da Šuković napreduje u policiji prepoznat kao vojnik DPS-a i eksponent bivšeg režima.

On je zatražio da Šuković odgovori na pitanje u kakvim je odnosima bio sa Vuksanovićem, i po čemu je to bio žrtva u vremenu dok je DPS bio na vlasti. ž

Šuković je rekao da je neki morao da ga predloži, a on ne utiče na to ko je direktor policije.

„Predlog je bio za mene jednako kao za 5.000 drugih ljudi u policiji. Pravo da vam kažem, ja ne znam šta sam tu kriv. Vi to gledate kao političari, ja želim da kažem da sam bio dio institucije“, naglasio je Šuković.

Pižurica je rekao da je očito da je Šuković bio u sukobu sa djelovima bivšeg režima.

Takođe, Pižurica je rekao da je nelogično da Milović traži od Nikole Terzića da kao šef crnogorske policije skine zabranu ulaska nekome u Srbiju.

Po Pižurici, to je sasvim nelogično.

Šuković je rekao da dvije zemlje razmjenjuju spiskove bezbjednosno interesantnih lica, i da razmnjenuju podatke. Šef SPO je ponovo da je Milović tražio od Terzića da se skine zabrana za M.M. koja važi za BIL, a bila je u vezi sa šefom najjačeg klana ovdje, a ima kontakte sa međunarodno traženim licima. On navodi da je lice M.M. djevojka ministra Milovića.

Na pitanje Lakovića je li Terzić prijavio tužilaštvu da ga je zvao Milović, on je rekao da je pitanje za Terzića.

Laković je rekao da je bilo logično da se o svemu informiše tužilaštvo.

„A ne da mi ovdje slušamo ko je koga zvao i šta je bilo“, rekao je Laković.

Šuković je naveo da jedino za koga ovdje može da se govori da je kršio procedure jeste ministar Milović.

Milović je rekao da nikome nije prijetio a posebno ne „Šuković neće biti u bezbjednosti kada ja dođem u Vladu“, o čemu, kaže, svjedok može da bude Terzić.

„Lice koje Šuković pominje nije ni imalo zabranu ulaska. NIje na BIL listi, to dokazuju ulasci i izlasci. Lične stvari kojima se bavi, pokazuju gdje je nama sektor bezbjednosti. Na osnovu poluistina, kreira i montira. Zato smo i protiv ovakvih praksi“, rekao je Milović.

Šuković je naveo da je MIlović u kontaktu sa pet ili šest kriminalnih grupa, a može da se pribavi policijski izvještaj pa da se sve vidi.

„Što se tiče BIL spiska, i to može da se lako provjeri“, rekao je Šuković.

Na pitanje poslanika PES-a o poznanstvima sa Sašom Jokićem i Dragoljubom Kovačevićem, Šuković je rekao da ih poznaje ali o tome će na zatvorenoj sjednici.

16:58 Šuković je negirao da je njegovo postavljenje prije više od deset godina na mjesto šefa odsjeka policije za organizovani kriminal, sprovedeni po preporuci Zorana Lazovića, dugogodišnjeg policijskog funkcionera. 

„Predlog je bio od (tadašnjeg direktora policije) Božidara Vuksanovića, provjerio sam, Lazović je tada bio savjetnik direktora ANB-a, tako da mislim da to dovoljno govori o svemu“, rekao je Šuković. 

Milović je naveo da prethodno da veze Lazovića i klana iz Granda ne treba da dokazuje. 

16:50 Na pitanje u kakvim je odnosima sa Zoranom Brđaninom, Novović je kazao da sa njim ima profesionalnu komunikaciju, i da je njihova saradnja redovna.

Na pitanje Zirojevića da li se Brđanin pominje u Skaj aplikaciji, Novović je kazao da je on saslušan ali u svojstvu svjedoka. 

„Govorili ste o njegovom pominjanju u Skaj aplikaciji u tom krivičnom predmetu on je saslušan ali u svojstvu svjedoka“, kazao je Novović Zirojeviću.

Istakao je da je činjenica da je u određeno vrijeme, a prilikom njegovog dolaska saradnja sa Europolom bila dovedena u pitanje.

„Preduzeli smo međunarodne aktivnosti i one su urodile plodom“, kazao je Novović.

16:40 „Meni je interesantna informacija povodom komunikacije Šukovića i Božovića i polazim iz pretpostavke da ukoliko hoću da pitam nešto Šukovića da bismo koristili mobilni tel. Interesantan mi je taj njihov način komunikacije“, kazao je poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević.

Naglasio je da mu to budi sumnju da je to rađeno ciljano jer su sumnjali da se Božović nalazi pod mjerama tajnog nadzora.

„Ne tvrdim tako ali tražim odgovor na ovo pitanje. Da li je komunikacija putem plave sveske bila zbog toga što ste sumnjali da se Božović nalazi pod mjerama tajnog nadzora pa su se izbjegavali drugi načini komunikacije“, zapitao je Zirojević.

16:11 Član Odbora Boris Bogdanović kazao je da afera Do Kvon sastoji od „dobro upakovanog ničega“ kad je u pitanju upletenost premijera u sumnjive radnje.

Istakao je da se do istine na današnjem Odboru nije došlo.

Pohvalio je akcije SDT i SPO.

„Novović i Šuković stavljali su lisice na ruke ljudima koje drugi nijesu smjeli ni pogledati“, kazao je, između ostalog Bogdanović (Demokrate).

16:11 Jovan Vučurović je saopštio da je hapšenje predsjednika Opštine Budva Mila Božovića bilo politički motivisano, te da da iza toga stoji strani uticaj.

„Moja poruka je da se prekine sa progonom protiv njega i njegove familije. Smatram da se radi o nevinom čovjeku“, kazao je Vučurović.

Pitao je i za prepiske sa Skaj aplikacije, u kojima se navodi kupovina jednog od poslanika nakon 30. avgusta. 

„Svi ti podaci su analizirani ili treba da ih analiziraju tužioci. Pretpostavljam da se radi o predmetu o kojem je potvrđena optužnica. Morate da shvatite da mi ne posjedujemo savršene alate, ali to nijesu softveri preko kojih se na jednostavan način analizora taj materijal. Radi se o desetinama miliona poruka“, odgovorio je tužilac Novović.

Vučurović je takođe pitao užioca da li je formiran predmet na osnovu informacije iz Skaj prepiski da se Milu Đukanoviću daju pare na ruke.

Novović je rekao da je jedan pasus u optužnici protiv Veselina Veljovića posvećen tom dijelu i da je dat odgovor na to pitanje.

15:39 Šuković je istakao da je slučaju hapšenja svog kuma bio isljučen sa predmeta.

„Nadam se da to dokazuje našu profesionalnost“, naglasio je šef SPO.

Milović je priznao da je iznio netačan podatak.

„Što se tiče mojih veza sa OKG, mogu da idem na poligraf. Kada pominjete lice sa marihuanom, riječ je o rođaku moje supruge, koji je pao u Mađarskoj i nemam nijedan razlog da krijem ništa. Kada je odslužio kaznu, sa suprugom i taštom sam pošao u Mađarsku po njega“, kazao je, između ostalog, ministar pravde.

Knežević je kazao da su ozbiljne optužbe da je Šuković u jednom podgoričkom lokalu pričao da će da uhapsi Milojka Spajića.

15:28 Šuković je Miloviću rekao da situacija sa vozilom nije njegov jedini kontakt sa licima koja su padala na marihuanu, a imate i bliske veze za nekim drugima

„I dok ovdje sjedim, dobijam poruke. SPO ne može da sprovodi hapšenja, a da ja za to ne znam. Vi se družite sa telogom iz bezbjednosnih službi, imate problem baš sa talogom jer ti su ljudi s nekim razlogom skrajnuti“, istakao je Šuković.

Novović je demantovao tvrdnje Milovića.

„To što tvrdi Milović apsolutno nije tačno, Predrag Šuković je upoznat sa svim lišenjima slobode koje naredi SDT i isključivo sa njim se obavlja sastanak i on pravi dalji plan akcije“, poručio je Novović.

Pojasnio je da u slučaju koji se odnosio na njegovog kuma, Šuković nije učestvovao.

15:14 Novović je pojasnio da je zamolnica u vezi vozila sa drogom stigla od nadležnog tužilaštva BiH, te da je SDT u svojstvu svjedoka sasušalo Andreja Milovića. 

Milović je pojasnio da je nakon toga bez problema ulazio u BiH. Dodao je i da u tom trenutku nije imao moć da nešto briše.

„Stalno se nešto kreira na bazi poluistina. Predajte Tužilaštvu, pa da vidimo“, poručio je ministar. 

15:01 Adžić je istakao da mu je žao što je Milović zloupotrijebio situaciju, te da Šuković ima mnogo informacija.

„Fokus sa sebe želite da prebacite na ljude koji nemaju veze ni kontakta sa kriminalnim organizacija. Sva javnost je vidjela da ste pucali u prazno, pokušaliste podmetanjima da diskreditujete šefa SPO. Upravo ste Vi diskreditovani“, dodao je on.

Potpredsjednik Odbora istakao je da je Miloviću „danas sve palo u vodu“, te da je on kao ministar odbrane mora izaći sa ozbiljnošću. 

14:33 Potpredsjednik Odbora i bivši ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić pitao je Novovića da li smatra da sve što radi ministar pravde doprinosi radu SPO.

„Smatram da nije iznio ništa što može potkrijepiti činjenicama. To da ste Vi nedostaojni da obavljate tu funkciju potkrijepićemo dokazima. Vrlo je jasno da je mafija uspjela ono što je bio njen ključni zadatak – da fokus prebavi na neke ljude koji su javne funkcije obnašali tek nekoliko mjeseci“, kazao je Adžić.

Milović je uspio, dodao je Adžić, da unese pometnju u SPO, unizi MUP i Ministarstvo pravde, te pomuti odnose između Šukovića i Novovića.

„Uradili ste najveći prekršaj u advokaturi i imam dopis Advokatskoj komori, od advokatske kancelarije Jovović-Mugoša-Vuković, nekadašnjeg poslodavca Milovića, u kojem traži da se Milović iskjuči iz komore jer je ugrozi interese klijenta te kancelarije jer je u ime i za potrebe suprotne stranke pisao i predavao podneske nadležnom sudu. A ja sam, gospodine Miloviću, dobio i Vaše pisano priznanje u kojem navodite da ste ovaj prekršaj počinili iz ličnih animoziteta“, rekao je Adžić na Odboru.

Takođe, rekao je da je Milović na današnjoj sjednici iznio više netačnih informacija.

14:28 Knežević je rekao Miloviću da više ne može biti ministar pravde ako ne bude tačno što je rekao za Abazovića i Šukovića.

„Ali, ako je to tačno, Abazoviću treba skinuti imunitet, i gospodin Šuković takođe treba da bude uhapšen. iskoristite sav institucionalni uticaj da ne izručite Do Kvona dok se ovaj postupak ne završi ovdje. Ako je to tačno, ovdje mora da odgovara, pa neka mu se onda tamo sudi. Od maja nemamo nikakav epilog“, dodao je predsjednik DNP-a.

14:21 Na temu Plave sveske, Knežević je kazao da tu nije vidio ništa spektakularno,

„Ta plava sveska je trebalo da bude pokazatelj da Milo Božović ne može da odgovara po optužnici po kojoj piše da je njegov naum 2019. bio da preuzme Odbor za bezbjednost i postane njegov član. Taj dio optužnice je neodrži i gospodine Miloviću, mene plaši to što ste rekli da će se potvrditi optužnica na Višem sudu“, istakao je predsjednik DNP-a na Odboru za bezbjednost. 

Stvara se, dodao je, narativ koji je koristio bivši specijali tužilac Milivoje Katnić – „prvo ću da te uhapsim, a onda ću da prikupljam dokaze protiv tebe“.

Rekao je da je afera Do Kvon i njemu nanijela štetu

14:08 Abazović je kazao da niti je čuo, niti ga zanima afera oko vozila sa drogom, koje je pomenuo šef SPO.

„Liše Rada Miloševića, nije postojao direktor Uprave prihoda i carina da je stavio potpis na šemu šverca cigareta. Raduje me što sada čitamo Skaj i ko je kome nudio koliko novca da se smijene neki ljudi“, dodao je bivši premijer. 

Rekao da mu je drago da se Milović u Budimpešti susreo sa osobom „čiji su inicijali M.S, a to nije Milojko Spajić“.

Istakao je da sumnja da je Milović „pion mafije“ koji treba da odradi jedan dio „prljavog posla“.

Laković ga je upozorio da ne koristi neprimjereni rječnik.

Pitao je Milovića da li je Spajićev ujak Kankaraš bio sa njim bio u Budimpešti. Milović je odgovorio da nije i da nikad sa njim nije prešao granicu.

14:01 Što se tiče pominjanja Vladimira Bajčete, koji je nedavno uhapšen, Milović je kazao da je on „partner sestre od kume moje supruge“.

„Protiv mene nemate ništa opipljivo. Mislim da vam priča nije u redu. Sve što imate, predajte SDT-u“, poručio je Milović Abazoviću.

Tvrdnju Abazovića da se napada Šuković da bi se „srušio“ Novović, ministar pravde komentariše: 

„Tu priču je plasirao poslanik koji više nije u parlamentu, a čiji ste vi nasljednik.“

Što se tiče šverca cigareta, Milović je kazao da se u šemu Abazovića „upecao“ politički direktor GP URA i Uprave prihoda i carina Rade Milošević. Dodao je da se radi istraga kako bi se vidjelo da li fali šta od cigareta. 

„Odlično znate kako je Do Kvon prešao granicu Crne Gore, postoje svjedoci šta je o tome rekao Filip Adžić. Kada pominjete advokata, on je obuhvaćen krivičnom prijavom i zbog tajnosti postupka ne mogu da govorim, ali očekujem epilog. Po pitanju pisma, vidjećemo je li autentično“, poručio je ministar.

13:57 Milović je poručio Abazoviću da se uozbilji, te da „manje montira“.

„Pokušavate da mi montirate posjetu Mađarsku sa predmetom Binali. Uzmet spisak mojih putovanja, pa kreirate da sam bio negdje da uzmem pare. Ako je nešto sporno, napišite prijavu i date tužilaštvu. Bio sam i u Mađarskoj i Italiji…“

Dodao je da su Mađarskoj sreo sa vlasnicima najvećih fondova i da taj put nije skriven. 

„Bio sam u privatnoj posjeti tokom vikenda, bio sam o svom trošku i sretao se sa raznim ljudima. Nije se rodio taj sin koji će ovu kičmu da savije, nemojte oko toga brinuti. I znate da sam posljednja osoba koju možete uvezati sa kavačkim klanom“, dodao je Milović.

Istakao je da je spreman da na poligrafu svjedoči o putu u Mađarsku.

13:53 Laković je pojasnio da je Darko Dragović (PES) na plenumu objasnio da se radvojio sa advokatom Anđelicem, ali da on i dalje koristi memorandum advokatske kancelarije.

Abazović je rekao da je poslao dopis Advokatskoj komori Crne Gore, odakle mu je odgovoreno da je ortačko društvo Dragović i Anđelić upisano u registar.

„Oni, po Advokatskoj komori, nijesu razdvojeni. Datum je 20.12.2023, a priznanica je iz maja prošle godine“, kazao je on.

13:42 Abazović je Miloviću rekao da na Odbor „nije došao kao žrtva, već kao napadač“.

„Možemo opet da se okupimo na neku drugu temu… Ali, došli smo ovdje jer ste Vi rekli da smo Šuković i ja namjestili aferu i imali cilj da uhapsimo premijera“, rekao je bivši premijer. 

Tvrdi da nikada nikakvu vezu nije imao sa slučajem Do Kvon.

„Tvrdim da se namještaljkama bavite samo Vi, znam ljude koji Vas filuju informacijama i protiv gospodina Šukovića. Znam ljude koji hoće da se oduže onim ljudima protiv kojih smo se izborili 30. avgusta 2020, godine. Kako to da je Do Kvon došao u Crnu Goru, koja je bila njegova uloga? Ono što građani ne znaju to je da je TerraLab, u vlasništvu Do Kvona, već prekršila zakone i da je rok za izručenje kraj marta. Sa njim nema veze ni ja, ni Filip Adžić, ni bilo ko iz URA. Ima veze aktuelni premijer Spajić. Zašto ne prijavi kolika je vrijednost svojih kriptovaluta?“, kazao je Abazović.

Pokazao je uplatnicu od 400.000 eura, koju, kako je rekao, kao kauciju uplaćuje kancelarija Branka Anđelića i Darka Dragovića.

Saopštio je i da laptop i kripto novčanik Do Kvona u Crnoj Gori niko ne može da otvori jer „ne posjeduje to znanje“.

13:26 Abazović je kazao da sumnja da se u slučaju Čamgoza radi o velikoj korupciji i pitao minsitra da li je u prethodne tri sedmice boravio u Budimpešti. 

„Ta informacija je važna za mene lično i ovaj Odbor“, kazao je bivši premijer. 

Milovića je označio kao jedinog čovjeka koji je mogao da pomogne Binaliju. 

„Jedino ko montira ste vi, predstavnici kavačkog klana, eskpoziture medija kavačkog klana, imate samo jedan cilj – da preko napada na Šukovića srušite gospodina Novovića, on je krajnja meta. Sve se radi s ciljem da se kompromituje Skaj“, poručio je Abazović. 

Ministru je rekao da „igra ulogu“.

„Kada je riječ o azilima, nemamo odnsoe sa Ruskom federacijom kao sa Turskom i toga treba da budete svjesni. Ja sam na raspolaganju za sve moguće stvari“, dodao je Abazović. 

Pokazao je fotografiju Milovića u društvu Vladimira Bajčete, koji je nedavno uhapšen.

12:59 Kada je u pitanju turski državljanin Binali Čamgoz, Milović je kazao da je odluka o izručenju diskreciono pravo ministra pravde.

„Imate mnoge duge slučajeve gdje su ministri postupali kao ja“, istakao je on. 

Naglasio je da je potpuno transparentan.

„Milović sve što ima napiše i ide u tužilaštvo“, dodao je Milović.

12:58 Milović je rekao da je, u slučaju vozila koje pominje Šuković, sve dokazano, da automobil nije preveden i da mu Šuković namjerno kreira aferu.

„To vozilo sam rijetko i vozio. Nekada ga je koristio moj tast, tada sam i prelazio granicu sa njim i predao sam dokaze da više nemam veze sa tim vozilom. To je čak treći vlasnik od prodaje vozila, neko iz Nikšića. Ne mogu ja da odgovaram za to što neko kasnije uzme moje vozilo i sa njim napravi krivično djelo“, kazao je Milović na Odboru. 

Istakao je da Novović zna sve oko tog slučaja. Ta informacija je, dodao je stara šest-sedam mjeseci. 

„Po pitanju emotivnih partnerki, meni je ta priča degutantna“, dodao je.

Što se tiče fotografije iz jedne diskoteke, gdje je u društvu osobe iz OKG, ministar je odgovorio: 

„Na tim fotografijama je i pripadnik SPO, desna ruka gospodina Šukovića. Upravo taj čovjek je bio u separeu sa čovjekom koji je Šukoviću dva puta pordaje stan ispod cijene. Ja se ne sastajem po jazbinama, moje veze sa OKG-om nijesu kao vaše.“

12:42 Šuković je na Odboru pokazao fotografije sa društvenih mreža, na kojima je Milović u društvu osoba sa optužnica SDT-a.

„Nastavak ovoga, o kontaktima sa OKG, pretežno sa sjevera Crne Gore, govorićemo na zatvorenom dijelu sjednice“, dodao je šef SPO. 

Novović je kazao Pejovićevoj da nije u mogućnosti da da odgovore na njena pitanja. 

12:41 Šuković je kazao da podatke o Miloviću na posjeduje kao šef SPO, već koordinator sektora za borbu protiv kriminala što je bio nekoliko mjeseci.

„Milović svih ovih mejseci pod maskom napada SPO, a podržava SDT. U ovoj državi mene još niko, sem glavnog tužioca, nije pitao za brojke i rezultate SPO. I ugrubo rečeno, sa deset ljudi manje smo jači od bivšeg SPO, možda to nekom ne znači, meni znači“, rekao je šef SPO. 

Dodao je da je jasno zašto Milović vrši napade na njega.

Pročitao je dopis bosanske Agencije za istrage i zaštite, u kojem se navodi da je 15.06. na području Sarajeva izvršen pretres vozila koje je vlasništvo Andreja Milovića, a koje je tog dana koristilo osoba koja je uhapšena zbog prevoza opojne droge. Navodilo se da uhapšeni nije imao punomoćje za korišćenje vozila.

„Ovo je vozilo Andreja Milovića, nafilovano drogm, sa spremnim bunkerom. S ovim vozilom Milović prelazi granicu Crne Gore, ovo vozilo prijavljuje u imovinskom kartonu. Nikada nije saslušavan zbog ovoga i niko nije znao za ovo. Šta je sumnja… Gdje je punomoćje ako si prodao auto? Poslije izbora Milović ima kontakte sa raznim licima iz kriminalne sredine, jedno je i M.M. koja je njegova djevojka, bezbjednosno interesantno lice, i u vezi je bila sa jednim od šefova organizovane kriminalne grupe najjačom na ovim prostorima. U septembru, Milović poziva Nikolu Terzića i traži da se to lice skine sa zabrane ulaska u Srbiju i Terzić meni to saopštava. To preko mene neće završavati niko“, istakao je Šuković.

12:21 Članica Odbora Jevrosima Pejović pitala je Šukovića da li je u posjedi informacija koje inkriminišu aktuelanog ministra pravde. 

„Iz medija, povodom slučaja Do Kvon, mogli smo da zaključimo da je navdeno da je Do Kvon sarađivao sa gospodinom Spajićem, te da se sa njim sastao u Beogradu 2022. godine dok je bio na potjernici, i da je Do Kvon kazao da su treća lica iz blockchain zajednice finansirala političku kampanju partije. Kasnije smo saznali da je Milović podnio krivičnu prijavu u kojoj se nalazi da je materijal kompromitovan, odnosno zamijenjen. Da li imate informacije o tome i smatrate li da je bezbjednost države dovedena u pitanje s obzirom na to da je Spajić sada premijer države“, pitala je Pejovićeva načelnika SPO. 

Ona je Milovića pitala u vezi odluke o neizručivanju turskog državljanina Binalija Čamgoza.

„Nadam se da ćete nam dati neko racionalno objašnjenje koje će podržati Vašu odluku da ne izručite Turskog Čamgoza“, dodala je ona. 

12:09 Živković je kazao da mu Šuković nije odgovorio na pitanje da li će podnijeti ostavku ako se pokaže da je, dok je bio u ANB-u, dostavljao tajne podatke Božoviću.

Šuković je pitao odakle Živkoviću podaci ANB-a.

„I Vi imate podatke ANB-a, odakle Vama podaci“, pitao je on.

Abazović je poručio da se „sjednica razvodnjava“, te da tema nije Plava sveska. 

12:02 Šuković je pozvao da se kaže šta je sa Skaj aplikacije izašlo u javnost otkad su on i Novović na pozicijama.

„Da se ne igramo, Vi meni recite, šta je to izašlo meni i Vladu Novoviću, a da je u obradi. Za ovo što izlazi u novinama, već je podignuta optužnica“, istakao je načelnik SPO.

Član Odbora Jovan Vučurović ocijenio je da se sjednica „malo otrgla kontroli“.

„Ovdje se Božoviću presuđuje od strane nekoliko poslanika i mislim da biste to trebali da spriječite“, rekao je Vučurović Lakoviću i dodao: „Što se tiče Plave sveske, mislim da je Božović borac protiv mafije, a ne ovo što mu se stavlja na teret, i mislim da će se to vrlo brzo dokazati“.

11:55 Milović je rekao da postoji sukob u SPO-u.

Šuković je dodao da je pozitivno prošao i veting Europola.

„Ne bih ni radio ovaj posao da mogu da me poremete ove stvari. Što se tiče o sukobima unutar SPO – ima 30 probranih pripadnika SPO-a, sa kojima sam zadovoljan, i svaki je došao na poziv Novovića“, rekao je načelnik SPO i dodao:

„I ja i glavni specijalni tužilac imamo materijalne dokaze da se pokušava uticati na rad SPO, putem infiltriranje u moje odjeljenje“.

Na pitanje Kneževića jesu li ih pohapsili, odgovorio je da jesu.

„Vidite ko je uhapšen, danima im je počinjala komunikacija sa Šta ima novo u SPO. Meni je satisfakcija što informacije iz SPO nijesu izlazile“, dodao je Šuković. 

11:50 Laković je Šukoviću odgovorio da može biti u posjedu operativnih podataka i kao policijski službenik, te da mu za to nije potrebna dozvola sa pristup tajnim podacima.

„Dobro je pitanje da li ste u kontaktu sa članom jedne političke partije, s obzirom na to da bi policija morala biti strogo depolitizovana. Da li ste saopštili da imate kontakt sa osobom iz politike, te da mu dajete informacije koje se vežu za problematiku bezbjednosti“, pitao je predsjednik Odbora.

„Da budem jasan, nijedna informacija nije od mene potekla. Što se tiče kontakata sa Milom Božovićem, moj tadašnji šef iz Uprave za granicu je tada znao da ponekad pijem kafu sa njim, ali Vi plasirate priču da sam ja njega spremao za Odbor za bezbjednost. O Plavoj svesci su detaljno tamo gdje treba da dajem izjavu“, odgovorio je Šuković.

Priča se, dodao je, o Plavoj svesci, a niko ne priča o švercu kokaina. 

11:38 Predrag Šuković je ponovio da Božovića zna preko 20 godina.

„Od 2013. godine nijesam imao pristup nikakvim informacijama. Ako Vas baš zanima, imao sam podatke o broju migranata. Radovan Perović je moj kum, imam ih devet, ovaj mi je najbliži koji je uhapšen. Da li sam znao čime se Milo Božović bavi? Da li ste Vi? Bio je član Odbora za bezbjednost. Žao mi je to što se Božović našao u toj situaciji, ali smo pokazali da je zakon jednak za sve, i za mog kuma i za Mila Božovića“, kazao je Šuković na Odboru. 

Istakao je da nije napustio ANB, već da je unaprijeđen.

Na pitanje o odavanju podataka, Šuković je rekao:

„Ja imam pozitivnu provjeru za pristup tajnim podacima, i mislim da je to dokaz da nema ništa od toga što ste Vi pričali da ima. Pristup ne bih mogao da imam, da je to tačno.“

11:34 Član Obora Danijel Živković kazao je da današnja sednica potpuno oslikava stanje u bezbjednosnom sektoru, koje bi se, kako je rekao, mogo okarakterisati kao haotično i katastrofalno.

„Policija se umiješala u kadriranje i možemo reći da trpe građani, ali i bezbjednosna situacija. Zbog „igre prijestola“ još nije riješeno pitanje direktora policije i kao što možemo da vidimo, ta borba će se nastaviti i narednih dana“, dodao je on.

Pitanje Plave sveske, ocijenio je Živković, takođe pokazuje stanje u bezbjednosnom sektoru.

„Još nije dostavljeno da li je rukopis iz Plave sveske gospodina Šukovića, ali grafolog je utvrdio da drugi dio onoga što je napisao ne odgovara rukopisu Mila Božovića. Ukoliko je tačno ono što je napisano, da je Šukovć odavao informacije Milu Bođoviću, onda se postavlja pitanje kako se našao na čelu SPO i ima li političke pristrasnosti u tom izboru“, kazao je Živković.

Šukovića je pitao od kada zna Mila Božovića, da li je tražio saglasnost pretpostavljenih u Upravi policije da sarađuje sa predsjednikom Opštine Budva, te da li je ta saradnja dokaz pristrasnosti ili nepristrasnosti prema nekadašnjem DF-u.

„U kakvim ste relacijama sa uhašenim Perovićem, da li ste imali u karijeri situacije u kojima ste odali tajne gospodinu Peroviću, da li ste znali čime se bavi Milo Božović i jeste li imali operativne podatke da se on bavi trgovinom narkotika? Zašto ste svojevremeno napustili ANB? Jeste li napustili ANB ili ste degradirani? Da li ćete podnijeti ostavku ako u ANB-u postoje podaci da ste odavali povjerljive podatke pojedinim kriminalnim grupama u periodu prije nego ste postali šef SPO? I da li ste znali da je Božović u trenutku kada je sarađivao sa vama bio označen kao lice koje je bilo pod obradom kao lice koje pripada kriminalnoj grupi Budvanska“, pitao je Živković. 

Novović je kazao da je dao saglasnost za postavljanje Predraga Šukovića na čelo SPO.

11:20 Ministar pravde Andrej Milović je kazao da po pitanju Do Kvon „ima puno da se kaže“.

„Drago mi je da ste rekli da postoji sukob unutar jedinice i međusobne optužbe, znam kakvo je stanje pogotovo nakon Plave sveske, i savjetovao bih Vam da budete strpljivi, pa ćemo nastaviti da govorimo“, rekao je ministar. 

Knežević je kazao da bi korektno bilo da Milović saopšti saznanja o slučaju Do Kvon. 

„Da ne obrćemo krugove, predlažem da čujemo sad Milovićeva saznanja o aferi Do Kvon, i vezama Abazovića, Šukovića i Do Kvona, a sve u pravcu ideje o hapšenju Milojka Spajića uoči parlamentarnih izbora“, poručio je predsjednik DNP-a.

11:13 Šuković je rekao da njemu napadi ne smetaju o radu.

„Dešavalo se da dođem kući i čujem gospodina Milovića kako priča o meni. Mene to pogađa kao da priča o Zelenskom. Sada su napadi višeslojni, spušta se vatra malo niže, i napada se više pripadnika SPO i ljudi koji vode najsloženije i najsuptilnije predmete u SPO na meti su raznih podmetačina. To neće moći“, proučio je šef SPO.

11:05 Specijalni tužilac Vladimir Novović rekao je da se ispituje pismo u slučaju Do Kvon koje je dostavio bivši premijer Dritan Abazović i krivična prijava koju je podnio Andrej Milović.

„Oba ta događaja se ispituju u okviru istog predmeta. To sam imao da kažem u okviru javnog dijela sjednice“, rekao je Novović. 

11:02 Član Odbora Filip Adžić podsjetio je da je odluka Odbora da se ograniči na aferu Do Kvon.

„Smatram da su poruke koje smo danas čuli od ministra pravde apsolutno neprihvatljive. Mi danas dobijamo paušalne informacije o kupovini stanova, a logično bi bilo da je on napravio neku korist tim ljudima… Ovaj čovjek je preduzeo radnje protiv ljudi za koje vi danas tvrdite da su mu donijeli neku korist. Žao mi je što se obeshrabruju ljudi koji se u narednom periodu trebau boriti protiv organizovanog kriminala“, rekao je bivši ministar unutrašnjih poslova. 

10:55 Šuković je kazao da se „crta nešto što nema veze sa zakonom“.

„Sve moje nekretnine u Budvi potiču od nasljedstva moje supruge. A vi vidite ima li kakve zloupotrebe od moje strane i je li tačno to što vi pričate“, rekao je načelnik. 

Zamolio je da se sjednica vrati na temu Do Kvon.

„Treba sve provjeriti, nijesam protov da se priča o ovim stvarima, ali ja sam ovdje pozvan zbog eventualnih zloupotreba mene i SPO u slučaju Do Kvon. Da vidimo jesam li ja lažirao te afere i da vidimo te dokaze“, rekao je Šuković.

10:51 Ministar pravde takođe je saopštio da postoji operativni podatak da keš kojim je taj stan kupljen potiče od  grupe koja se goni od SDT-a i kumova gospodina Šukovića.

„Neskriveno je i isticano je više puta da su Božović i Šuković u prijateljskim vezama, da se znaju preko 15 godina, te da je kum Mila Božovića i Šukovićev kum… Zašto pravno lice povezano sa švercom cigareta i licima optuženim za djela stavljanje u promet i prodaja narkotika, prodaju Predragu Šukoviću stanove ispod cijene i za keš“, istakao je on. 

Pripadnik SPO-a, dodao je ministar, dobio je nalog od Šukovića, da se obrati Poreskoj upravi po pitanju grupe pravnih lica koja se povezuje sa ovim privrednim društvom koje mu je prodao stan.

„Dobijeni odgovor nikada nije ugledao svjetlo dana, što dovodi u sumnju da je neko trgovao informacijama u SPO, sarađivao sa OKG i švercerima cigareta i na taj način pribavljao dobit. Ostaje nejasno zašto su lažirani izvještaji ASK-u i zašto Šuković za kupljeni stan od 98 kvadrata navodi da je kao osnov sticanja navedena razmjena iako imamougovore koji govore da se radi o kupoprodaji za keš“, istakao je Milović. 

Najavio je da će SDT-u predati još informacija. 

10:44 Milović je rekao da neće pominjati imena lica i privrednih društava kako bi zaštitio tajnost postupaka. 

„Predrag Šuković je preko sebi bliskog lica, člana porodice, izvršio kupoprodaju nepokretnosti, kupio stan od 58 kvadrata za 60.000 eura, u zgradi gdje je kvadrat preko 2.000 eura. Stan koji vrijedi 120.000 plaćen je 60.000 eura, plaćen je u gotovini. Imamo kupoprodajni ugovor i podatak iz izvještaja ASK-a je lažira. Zašto je neko prikrio podatak da je stan razmijenio, vjerujem da će utvrđivati istraga. Nakon dvije godine, kod notara se zaključuje prodaja stana, i ruskom državljaninu M.M. ga prodaje 140.000 eura, takođe za gotovinu. Sat vremena kasnije, kupuje stan od 98 kvadrata od istog prodavca kod kojeg je prvobitno kupio stan od 98 kvadrata za 135.000 eura. Ostaje enigma odakle keš ruskom državljaninu“, saopštio je Milović na Odboru. 

10:39 Milović je istakao da za sve što danas bude rekao postoje pisani dokazi u MUP-u i ANB-u i „živi svjedoci“.

„Takođe, materijali se nalaze i u SDT-u. Pitanja bezbjednosno sektora doživljavam ozbiljno, sva svoja saznanja dostavljam SDT-u u formi krivičnih prijava i informacija, koje lično potpisujem kao ministar pravde. To sam već nekoliko puta uradio – prijavu sam predao u vezi slučaja Do Kvon, afere Artan Kurti u vezi koje se vodi istraga, i danas sam pred ovaj Odbor takođe predao prijavu o postojanju osnova sumnji da je načelnik Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković počinio više krivičnih djela u vezi organizovane kriminalne grupe iz Budve koju goni SDT i za koju vjerujem će potvrditi Viši sud“, rekao je Milović.

10:34 Ministar pravde Andrej Milović kazao je pred Odborom da Ministarstvo pravde uveliko radi na izmjeni oko desetak zakona i zakonika, te da su rokove sveli do sredine marta, kako bi Crna Gora dobila privremena mjerila i što prije zatvorila poglavlje 23.

10:29 Šuković je kazao da očekuje da će dobiti poziv o slučaju „Plava sveska“, te da je odbrana uhapšenog predsjednika Opštine Budva Mila Božovića predložila to. 

„Ne bih da unaprijed iznosim ono što ću morati da kažem u Višem sudu“, dodao je Šuković. 

Knežević je rekao da optužnica protiv Mila Božovića nije potvrđena, te da taj slučaj nije pred Višim sudom.

„Ako se potvrdi optužnica, tek tada počinje proces pred Višim sudom“, rekao je poslanik DNP-a.

Šuković je istakao da se vodi kontrola optužnice pred Višim sudom u Podgorici. 

10:25 Laković je rekao da je Uprava policije dostavila izjašnjenje o preduzetim radnjama u slučaju „plava sveska“. U odgovoru je navedeno da je analiziran novinski tekst i obavljen razgovor sa Šukovićem.

„Iz odgovora policije može se vidjeti da se Šuković nije izjasnio da li je kreator navoda iz plave sveske“, saopštio je Laković.

10:23 Članovi odbora glasali su za to da prvi dio sjednice bude otvoren za javnost, a drugi zatvoren.

10.22 Milović je rekao da je jutros u 9.20 sati Specijalnom državnom tužilaštvu predao informaciju u vezi Predraga Šukovića i organizovane kriminalne grupe iz Budve sa dokazima, ugovorima i svim mogućim izvještajima. 

Predao je, kako je rekao, i spise u vezi predmeta Bilanli Čangoz. 

„Sve sam predao tužilaštvu. Takođe sam i u predmetu Do Kvon sve predao tužilaštvu“, rekao je ministar. 

10.16 Ministar pravde Andrej Milović je kazao da, što se njega tiče, sjednica može da bude u potpunosti otvorena, te da on određena lica ili pravna lica može da pominje inicijalima.

Poslanik DNP-a Milan Knežević rekao je da ne očekuje da će na sjednici biti „filtracija tema“.

„Ako neko misli da će sve ovo da se uokviri i da pričamo samo o Do Kvonu, onda ovaj Odbor nema nikakvog smisla, i podržavam ovo što je rekao gospodin Milović, da sjednica bude otvorena za javnost. Svakako da se ovdje otvorila bezbjednosna Pandorina kutija, te da je u interesu Tužilaštva da sve čuje“, rekao je Knežević. 

10.15 Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović istakao je da je on spreman za temu koja je navedena u najavi sjednice, te da o drugim bezbjednosnim tamama ne može da govori. 

„GST nije dužan da dostavi podatke ukoliko se radi o okolnostim pojedinačnim predmetima koji su u toku pred državnim tužilaštvom“, rekao je on.

Laković je odgovorio da je tužilac u pravu kada je u pitanju komentar o opširnosti teme.

„Razumijemo ako nećete moći da odgovorite na sva naša pitanja, ali predlažem da ipak idemo po utvrđenom dnevnom redu“, rekao je predsjednik Odbora. 

10.10 Predsjednik Odbora Miodrag Laković saopštio je da će prvi dio sjednice biti otvoren za javnost, dok će drugi biti sa podacima „sa stepenom tajnosti“. 

10.07 Sjedinici prisustvuju poslanici Dritan Abazović, Nikola Rovčanin, Milan Knežević i Momčilo Leković.

9.42 Milović je ranije kazao da će na sjednici Odbora otkriti podatke o tome kako je do sada izgleda borba protiv mafije u Crnoj Gori.

On je prošle sedmice dao iskaz u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) povodom krivične prijave koju je u junu podnio u vezi sa slučajem koji se vodi protiv južnokorejskog državnina Do Kvona.

Milović je na društvenoj mreži X naveo da je podijelio sve informacije kojima raspolaže o tom slučaju.

On je krivičnu prijavu podnio protiv bivšeg premijera Dritana Abazovića i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, advokata Branka Anđelića i povezanih osoba iz pravosudnih organa.

Odluka o saslušanju Milovića, Novovića i Šukovića donijeta je na sjednici, 26. januara, a tada nije prihvaćen predlog da na konsultativno saslušanje bude pozvan premijer Milojko Spajić.

Foto: Screenshot/Youtube

NIKŠIĆ PROGNOZA