Rakočević: CEDIS uništeno preduzeće, SDT da reaguje

CEDIS je danas uništeno preduzeće. Državna revizorska institucija DRI dala je duplo negativno mišljenje. Zašto je stanje tako loše?, saopštio je poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

On je na konferenciji za novinare kazao da je 2019. dobitak  CEDIS-a bio 1,5 miliona eura, a 2022 je bio gubitak 11 miliona eura.

“Stanje u energetskom sektoru prema izvještaju DRI-a je problematično što znači da se samim tim urušava i ekonomija. U skladu sa izvještajem DRI, treba sedam godina odgovornog poslovanja u CEDIS-u da bi došao na zelenu granu. U 2019. za bruto plate zaposlenih u CEDIS-u je trebalo 25 milona eura, a 2022. godine 31 milion. Broj zaposlenih porastao je za skoro trista od 2019. godine, u poređenju sa 2022. Na današnji dan je stanje još gore”, istakao je Rakočević.

Rakočević je pozvao Specijalno državno tužilaštvo da reaguje.

“SDT je na potezu. Razumijemo da ima puno posla, ali je od interesa za javnost da obavijeste o izviđaju koji je u toku povodom duplog negativnog mišljenja DRI”, poručio je Rakočević.

Prema njegovim riječima sprovođene su tzv. jednostavne nabavke bez tendera i Zakona o javnom nabavkama, da bi sebi bliskim kompanijama davali, a poslije su izbjegavali konkurenciju na javnim pozivima.

“Predložena je inicijativa koja je izgleda usvojena, da će budžetska inspektorka ući u CEDIS da provjeri podatke. One sa rukovodećih pozicija u CEDIS-u,  su poslali u Odbor direktora da vrše nadzor u prkrivanju tragova javašluka u protekle tri godine. Imamo sakrivenih 3,2 miliona eura gubitka po osnovu poreza prema državi što je krivično djelo”, kazao je on.

DPS na izborima da povrati snagu

Prema njegovim riječima da najbolje od toga da li DPS radimo dobro ili loše govore istraživanja javnog mnjenja.

“DPS stoji i dalje kao najjača partija u Crnoj Gori. Ostaje nam da na narednim izborima potvrdimo tu snagu”, zaključio je Rakočević.

Foto: DPS

NIKŠIĆ PROGNOZA