(VIDEO) Milatović: Snažna podrška za sve inicijative koje su usmjerene na razvoj Danilovgrada

Povodom obilježavanja 9. decembra, Dana opštine Danilovgrad održana je svečana sjednica Skupštine opštine.

Sjednici su, između ostalih, prisustvovali predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, potpredsjednik Skupštine Boris Pejović, potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović, potpredsjednik Vlade Srđan Pavićević, ministarke i ministri u Vladi Crne Gore: Anđela Jakšić Stojanović, Naida Nišić, Danilo Šaranović, Janko Odović, Filip Radulović, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević, predstavnici Mitropolije crnogorsko-primorske i sveštenici SPC u Danilovgradu, ambasadori Ruske federacije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Palestine, počasni konzul Rumunije u Crnoj Gori…

Prenos uživo mogli ste pratiti na našem portalu:

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je podsjetio da je na današnji dan, prije 79. godina, razgrnut mrak fašističke okupacije i, junačkim podvigom partizanskih jedinica, oslobođen Danilovgrad.

„Prve ustaničke akcije iz jula 1941. godine, među kojima se kao najvažnije izdvajaju razoružavanje okupatorske postaje u Spužu i okršaj na Bralenovici, predstavljale su nagovještaj duge, četvorogodišnje borbe, koja će u konačnom biti potvrđena slobodarskim pečatom dana koji danas obilježavamo.

Time je, u istorijske čitanke, 9. decembar 1944. godine upisan kao simbol prkosa i podsjetnik budućim generacijama o žrtvi koju su za slobodu podnijeli njihovi preci.

Valja pomenuti i heroje koji su, nemjerljivim doprinosom narodnooslobodilačkoj borbi, pronosili vojničku slavu bjelopavlićkog i katunskog naroda širom nekadašnje Jugoslavije, poput Jagoša Žarića, Milovana Šaranovića, Veljka Milatovića, Vladana Đuranovića i mnogih drugih. Dužni smo da im danas, sa ovog mjesta, odamo počast i zahvalimo se za slobodu koju su nam ostavili u amanet“, rekao je Milatović.

Naveo je, da je Danilovgrad osnovan kao plod nastojanja kralja Nikole da na desnoj obali Zete izgradi varoš koja će biti spona između stare Crne Gore i Brda.

„Danilovgrad je prolazio dinamične faze razvoja. Smješten u srcu Bjelopavlića, na geografskoj raskrsnici između sjevera i juga, istoka i zapada naše države, u prostornom srcu Crne Gore, ovo posebno mjesto već više od vijek i po plijeni svojom ljepotom i autentičnošću.

Podijeliću sa vama lični utisak da razvoj Danilovgrada, u najznačajnijem dijelu njegovog postojanja, nije pratila dinamika kakva je bila prisustna u susjednoj Podgorici ili Nikšiću. Ipak, sačuvan je značajan dio resursa koji predstavljaju osnov za kreiranje dugoročnih razvojnih politika, čijom uspješnom realizacijom će se u kontinuitetu unaprjeđivati uslovi za život svih Danilovgrađanki i Danilovgrađana“, kazao je Milatović.

Valorizacija turističkog potencijala, sa naročitim akcentom na istorijske i vjerske sadržaje, unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje i afirmisanje poslovnog ambijenta lišenog nepotrebnih barijera, kako je naglasio, treba da budu osnovni stubovi prosperiteta Danilovgrada.

„Povezivanje svih ovih potencijala u skladnu cjelinu, učiniće ovu opštinu mjestom koje nije usputna stanica za turiste, već nezaobilazna destinacija na kojoj će, istovremeno, moći da pronađu duhovni mir u manastiru Ostrog ili Ždrebaonik, tragaju za svjedočanstvima davno minulih vremena na Martinićkoj Gradini, istražuju zaostavštinu antičke epohe na Tarašu, Crkvinama, Sigama i Podvrhu, kupaju se u Zeti i uživaju u plodovima bjelopavlićke ravnice“, saopštio je Milatović.

Ocijenio je, da nadgradnja postojeće infrastrukture, kroz realizovane projekte poput bulevara Danilovgrad – Podgorica, i one čija realizacija predstoji poput Martinićkog puta, predstavljaju neophodan preduslov svakog privrednog i ekonomskog razvoja i moraju biti u vrhu prioriteta lokalne i državne vlasti.

„Danas želim i da iskažem očekivanje  gradjana i gradjanki Danilovgrada, odakle je ubjedljivom pobjedom na lokalnim izborima u oktobru 2022 godine i trasiran put izboru sadašnje Vlade, da u okviru kapitalnog budžeta budu izdvojena odgovarajuća sredstva za infrastrukturni razvoj ove opštine, jer Danilovgrad više nema vremena da čeka“, poručio je Milatović.

Na kraju, on je istakao da će lokalna vlast u Predsjedniku Crne Gore imati snažnu podršku za sve incijative i aktivnosti, koje su usmjerene na razvoj opštine Danilovgrad.

„Tamo đe ognjišta dime i đe gusle jos se čuju u brdima više mora, tu je moja Crna Gora. Čestitam vam Dan opštine i želim puno uspjeha u godinama koje su pred nama. Živio Danilovgrad i živjela Crna Gora“, zaključio je u obraćanju Milatović.

On je posthumno uručio Orden crnogorske zastave drugog reda istaknutom crnogorskom umjetniku Zoranu Kaleziću.

Priznanje je u ime porodice primila Kalezićeva supruga Irena.

U nastavku pogledajte i ostale događaje koji će biti upriličeni povodom obilježavanja Dana opštine Danilovgrad.

Foto: Screenshot YouTube

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents