(VIDEO) Tatjana Begović tvrdi da prepiske iz Skaj aplikacije ne cure iz Tužilaštva

Na današnjoj sjednici skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu sa četiri glasa za, tri protiv izvještaj o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2022. dobio je potrebnu većinu.

Odbornici DPS-a nijesu učestvovali u glasanju.

Prenos uživo mogli ste pratiti na našem portalu:

Za su glasali poslanici Darko Dragović, Dražen Petrić, Nikola Rovčanin i Dragana Vučević, protiv su bili predsjednik tog tijela, Milun Zogović,  Slaven Radunović i Jovan Vučurović. Poslanici opozicije, Ivan Vuković i Andrija Nikolić nijesu željeli da se izjasne.

Poslanik Ivan Vuković (DPS) upitao je v.d. predsjednice Tužilačkog savjeta Ttjanu Begović kako je moguće da dozvoljavaju da jednom mediju tužioci dostavljaju prepiske iz Skaj aplikacije, ali ona je ubijeđena da nije tako.

“Tvrdim da državni tužioci rade na osnovu Ustava i zakona, a što se tiče načina na koji cure informacije, ne smatram da cure iz Tužilaštva, pred nama je Ustav i zakon. To je to što vam mogu reći”, istakla je Begović.

Vuković je naveo da se nada da je u pravu , jer je za brigu ako je drugačije.

“Svima nam je u interesu da imamo funkcionalnu tužilačku organizaciju”, kazao je Vuković.

Koliko god bili kritički nastrojeni prema tužiocima, kaže Vuković, moramo imati u vidu loše uslove u kojima rade.

“To je sramota, moramo da vam stvorimo uslove za rad. Ne možemo da se žalimo ako rezultati izostanu ako su uslovi loši. Kancelarije mnogo loše izgledaju i naša argumentacija slabi iako je kritički intonirana”, naveo je Vuković.

Ubijeđen je da je tek sad prevagnula politika nad pravosuđem, jer se “parlamentarna većina iz prethodnog perioda zalagala za  EU integraciju a usvajala zakone koji su vanevropski”.

“Svjesno su to radili. Predstavljate Mila Božovića kao nevino utamničenog čovjeka. Plašim se da obesmišljavamo procese i to se dešava kad politika da sebi za pravo da se miješa onamo đe joj nije mjesto”, kazao je Vuković.

Zogović traži da se preispita državni udar

Revoltiran takvim njegovim obraćanjem, Milun Zogović je rekao da je upravo DPS radio sve da utiče na pravosuđe, te podsjetio da su Vesnu Medenicu tri puta protivno svim pravilima i Ustavu birali za VDT.

“Tada ste nekako potpuno zaboravili na preporuke zapadnih partnera i tako nam stopirali put ka EU. Tako je to notorna uvreda za kompletan pravosudni sistem. Niko nam nije dorastao da obavlja funkciju sem Medenice, eto takvu ste poruku slali, ali neće biti da je to slučaj”, kazao je Zogović.

Upitao je Tatjanu Begović kada će da pokrenu postupak protiv ljudi koji su “2016. čuvali pozicije političke moći i po svaku cijenu obezbjeđivali sebi pobijede na izborima”.

Konstatovao da je “javnost više od šest i po godina opterećena pravosudnim procesom koji jeorganizovala kriminalna grupa koja je bila sačinjena od predstavnika državnog tužilaštva, sudske grane vlasti i izvršne vlasti”.

“Očgledna je stavr. Dobro je da su svi vidjeli proces montiranog državnog udara. Neke stvari ne treba dokazivari jer su očigledne. Zbog čega VDT nije pokrenuo proces protiv onjih koji su smislili i realzovali političko kriminalnu tužilačko – sudsku judurmu. Oni su izmislili državni udar. Tu podmetačinu su izmislisli a onda sami sproveli državni udar i bilo bi dobro da Tužilaštvo pokrene postupak protiv njih”, naveo je Zogović.

Begović je rekla da nije tačno da nije urađeno ništa te da se pred sudom vodi postupak u predmetu “državni udar” i da ne može da daje bliže podatke.

“Mi smo formirali komisiju u Tužilačkom savjetu, imali smo oko 70 pritužbi i krenuli smo da radimo, redom. Tužilački savjet donosi odluku, trebalo nam je dodatnih informacija, tražili smo ih i donijeli odluku u slučaju bivšeg SDT da su u jednom dijelu bile osnovane, u ostalim i ne. Preduzeli smo dosta toga, postupak se vodi pred nadležnim organima. Za sve što bude bilo dokaza postupiće se bez obzira na to o kojim se osobama radi. Ne bježimo od rada nego moramo imati dokaze da bismo donijeli odluku”, pojasnila je Begović.

Poslanik Ervin Ibrahimović (Bošnjačka stranka) rekao je da u radu tužilaštva ima pozitivnih pomaka ali da za izvještaj neće podržati jer nije se dovoljno uradilo kada su u pitanje istrage o ratnim zločinima.

 Tužioci rade u očajnim uslovima

 Begović je predstavljajući izvještaj rekla da tužioci rade u jako lošim uslovima te da se uvijek kčuju kritike na njihov račun, a nikad pohvale za ohne koji dobro rade posao, a takvih je, prema njenim riječima mnogo.

“Ključni problemi u radu Tužilaštava ogledaju se u nedovoljnom broju državnih tužilaca, državnih službenika i namještenika, kao i neadekvatnim smještajnim kapacitetima državnih tužilaštava. Ukazujem na nedostatak prostorija koje su neophodne za skladištenje privremeno oduzetih predmeta i stvari. Mi smo tokom prošle godine nastojali da riješimo ove probleme, na konkretne pomake i dalje čekamo”, kazala je Begović.

Problem je, kako navodi, što nijesu organizovani poslovi obezbijeđenja lica, imovine i objekata državnih tužilaštava.

Zahvaljujući novoj metodologiji, “unaprijeđen je izvještaj o radu”.

“Neophodne podatke u svim državnim tužilaštvima prikupaljali su službenici ručno, a imali su tokom 2022. godine u državnim tužilaštvima 16.000 predmeta i da ih je zajedno sa predmetima u radu iz prethodnog perioda bilo preko 30.000. Vjerujem da ćete shvatiti koliko je to zahtjevan proces. To je proces koji nas usporava pa nam treba elektronska baza podataka da imamo uvid u presjek stanja za konkretan predmete”, predložila je Begović.

Kaže da su svjesni kritika na račun toga da su odlično ocijenjeni državni tužioci.

“Do toga dolazi usljed nejasno definisanih pravila za ocjenjivanje. Izmijenili smo pravila za ocjenjivanje.  Prilikom izmjene imali smo ekspertsku podšku SE. Unaprijeđena je saradnja i sa drugim međunarodnim organizacijama”, istakla je Begović.

Kaže da su tužilačke istrageokončane u zakonskim rokovima.

“U ODT su trajale u prosjeku 55 dana, u višim državnim tužilaštvima 74 dana i 124 dana u SDT.

U postupku sudske kontrole potvđeno je skoro 96 odsto optužnica. Po optuženjima osuđujućom presudom riješeno je skoro 96 odsto slučajeva, dok je oslobađajuću presudu dobilo oko tri odsto predmeta.  Kada je u pitanju sporazum o priznanju krivice riješeni su predmeti protiv 178 osoba od čega protiv 174 fizička i četiri pravna lica.  Iz nadležnosti SDT pokrenute su finansijske istrage protiv 110 fizičkih i četiri pravna lica”, kazala je, između ostalog, Begović.  

Poslanik Vasilije Čarapić (PES) rekao je da su se u Tužilaštva desile velike promjene u odnosu na ranije.

“Ovo je godina prekretnice u pravosuđu, a do sada su promjene bile traljave. Sada  nam se daje nada da ćemo konačno imati pravosudnu granu vlasti za ponos, a ne da nam to bude prepreka ka daljem razvoju. Izbor SDT nam je najznačajnija stvar jer tu i imamo najveće promjene”, istakao je Čarapić.

Foto: Screenshot YT

NIKŠIĆ PROGNOZA