(VIDEO) Fon der Lajen: Crna Gora da se potpuno fokusira na pristupanje EU; Milatović: Članstvo prije 2030. realno i moguće

Dobili smo niz ohrabrujućih poruka od predsjednice EK Fon der Lajen a u vezi sa proširenjem CG u EU, kazao je predsjednik Jakov Milatović na press konfrenciji.

Press konferenciju ste mogli pratiti uživo na našem portalu:

„Perspektiva punopravnog članstva prije 2030. realna je i moguća. Mala smo ekonomija koja bazira monetarnu politiku na korišćenjeu eura i najviše je odmaklau procesu EU integracija i ima reformski orjentisanu političku većinu“, rekao je on.

Učlanjenje CG u EU bi bila poruka drugim kandidatima da je proširenje proces koji je živ.

Milatović je rekao da očekuje da u najskorijem momentu Skupština ratifikuje poruke Berlinskog kongresa.

Kazao je da iskazuje razmumijevanje za kritike koje smo dobili od EP.

Vjeruje da će Skupština i Vlada prepoznati značaj političkog trenutka u CG.

Fon der Lajen je kazala da je proširenje na vrhu prioriteta ove komisije.

„Drago mi je što smo započeli diskusije. Crna Gora je već dugo vremena zemlja koja je najviše napredovala i drago mi je što ste odlučni da to održite“, kazala je ona. 

Poručila je da sada fokus mora biti na zadatku pristupanja.

„Drago mi je što je čitava zemlja izabrala jedan jezik i jedan pravac. Rad na pravdi i prosperitetu za sve će približiti Crnu Goru Evropskoj uniji“, kazala je ona. 

Moja druga poruka je vezana za ekonomiju. 

„Crna Gora ima potencijal da postane veliki snabdjevač električnom energijom u regionu. Vaša privreda je 50% evropskog prosjeka i ima dosta neiskorišćenih potencijala“, kazala je ona.

Na pitanje da li CG ima realne šanse da bude članica EU do 2023, kazala je da je bitno sprovođenje reformi koje sve države moraju ispuniti da bi bile članice EU. 

Na pitanje da li će ostati nijemi na miješanje Vučića u politiku u CG ona nije dala precizan odgovor već je kazala da je naša zemlja slobodna te da vjeruje da ćemo krenuti pravim putem i da ćemo stvoriti rezultate.

„Osuđujem izjavu Dodika“

Milatović je, upitan zašto nije komentarisao izjavu Dodika, kazao da je svakome jasno da je to bla jedna loša izjava koju osuđuje kao predsjednik CG.

„CG je trasirala svoj evroatlantki put i nadamo se da će nam se BIH pridružiti na tom putu“, rekao je on.

O popisu

Upitan o popisu kazao je da nije na odmet sačekati mjesec dana i doći do političkog dogovora ukoliko postoji politička volja sa druge strane.

Apelovao sam više puta da to pitanje ne bude ispolitizovano.

„Popis je važan kao izvještaj koji će nam pomoći da donosimo pametnije politike“, kazao je on.

Milatović je ranije danas dočekao uz najviše vojne i državne počasti predsjednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Fon der Lajen će posjetiti i elektroprenosni objekat u Podgorici, koji je dio Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, koji kofinansira Evropska unija (EU).

Foto: Screenshot YouTube

NIKŠIĆ PROGNOZA