(VIDEO) Vujičić: Imamo legalnu pljačku budžeta; Bjeković: Porodično nasilje goruća tema

Nastavak Pete sjednice Drugog redovnog zasijedanja Skupštine održan je danas, a na dnevnom redu su bili izvještaji o stanju zaštite ličnih podataka i stanju u oblasti pristupa informacijama za 2021. i 2022.

Prenos uživo mogli ste pratiti na našem portalu:

Bjeković: Porodično nasilje i dalje goruća tema

  1. Izvještaj o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore za 2022. godinu;

-Kada su u pitanju pravosudne institucije, primjetili smo jačanje ažurnosti rada sudskih institucija. Kda je u pitanju sprečavanje zlostavljanja, bilo je primjera da se pristupalo u nekim slučajevima inertno.Takav odnos je povremeno ukazivao na namjere zataškivanja incidenata. Negativna solidarnos i ćutanje već su dovoljno urušili međunarodni ugled države. Dešava se da se ne identifikuju policijski službenici koji su učestvovali u nekom događaju-kazao je između ostalog Ombudsman Siniša Bjeković.

On je dodao da i dalje postoji značajan problem kada su u pitanju društvene mreže i da one predstavljaju značajan izvor govora mržnje u i ovako podjeljenoj Crnoj Gori.

-Oblast porodičnog nasilja je i dalje goruća tema u Crnoj Gori i nije se postigao značajan pomak smanjenja tih događaja – poručuje on.

Abdić: Treba da se njeguju različitosti, svi smo ljudi

Izvještaj o radu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava za 2022. godinu;

Nemir Abdić je povodom ove tačke dnevnog reda rekao da partija iz koje on dolazi stremi ka tome da se njeguju različitosti.

-U Crnoj Gori želim da se osjećamo svi slobodno, da se krećemo uz puna Ustavnom zagarantovana prava. Najvažnije je da smo ljudi. Zar nije lijepo da se svi vidimo na Uskrs, Vaskrs ili bajram…-kazao je Nermin Abdić.

Naveo je da je u redu da neko poštuje svoj nacionalni identittet i vjeroispovijest, ali da nije u redu da se to naglašava na štetu drugih naroda.

On je podsjetio na sve što su građani Pljevalja doživjeli posle 30. avgusta 2020. godine i koje su im poruke slate na zidovima objekata u kojima žive.

Osvrnuo se na Odbor za ljudska i manjinska prava i upitao kako da se prisustvuje tom Odboru kad ga vodi neko ko negira genocid u Srebrenici.

-Sa ovog mjesta snažno ću se zalagati za prava i manjinski narodi u Crnoj Gori i osoba posebno ranjivih kategorija. Ne iz politikanstva, nego iz osjećaja da to moramo da uradimo za dobrobit svih nas – poručuje on.

„Policija nadležna za falsifikovanje potpisa“

Ovlašćeni predstavnik Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Muhamed Đokaj kazao je da Zakon o zaštiti ličnih podataka mora biti sistemski vezan sa svim drugim zakonima.

.-Kad su u pitanju zloupotrebe oko potpisa, tu mi možemo da djelujemo samo kada je u pitanju zaštita,a ne falsifikovanje potpisa. To radi policija – pojasnio je on povodom prethodnih pitanja vezano za zloupotrebe potpisa građana tokom kandidatura za izbore.

„Zloupotreba podataka i tokom kandidatura za izbore“

Poslanik Miloš Pižurica podsjetio je na kandidature za izbore povodom kojeg su bile informacije o zloupotrebi ličnih podataka.

-Jedan od kanidata je zbijao šale. Ja imam informaciju da su mu poptisi podrške falsifikovani. Iznosio je i informacije povodom novca koji je dobio za kandidaturu. Da li ćete nešto poduzeti u odnosu na takva pitanja – naglasio je Pižurica.

„Imamo legalnu pljačku budžeta Crne Gore“

Jedan od predstavnika Agencije za zaštitu ličnih podataka, Zoran Vujičić, ukazao je na manjkavost Zakona o slobodnom pristupu informaicjama i zloupotrebama korz koje se „legalno“ podriva državni budžet.

-Želim se osvrnuti na pojavu koja razara budžet. Na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama još od 2016. imamo legalnu pljačku budžeta Crne Gore. Radi se o tome da imamo neodgovorne pojedince i NVO. Radi se o ciljanom zatrpavanju institucija u prvostepenom djelu, nakon toga već 16 dan sa tim istim žalbama dolaze do savjeta Agencije i onda idu prema Upravnom sudu- kazao je Zoran Vujičić.

Poručeno je da se treba pozabaviti kapacitetima Agencije.

Foto: Skupština

NIKŠIĆ PROGNOZA