(VIDEO) Bojanić Lalović: Odnos Glavnog grada prema mladima mora biti drugačiji

Danas je održana sjednica Skupštine Glavnog grada.

Sjednicu ste mogli pratiti uživo na portalu RTNK:

17:25h – Odbornici Glavnog grada dali su pozitivnu ocjenu predlogu završnog budžeta Podgorice. Polugodišnji izvještaj o ukupno ostvarenim primicima i izvršenim izdacima iskazanim u skladu sa organizacionom, funkcionalnom i ekonomskom klasifikacijom je, takođe, naišao na njihovo odobravanje. Odbornici su glasali za osnivanje Centra za održivi razvoj Podgorice. 

Usvojili su i predlog o organizaciji Novogodišnjih praznika. Skupština nije usvojila cjenovnik usluga na gradskim bazenima u kompleksu SC „Morača“. Odbornici nijesu dali zeleno svjetlo lokaciji za izgradnju pomoćnog objekta podgoričkog „Zelenila“. 

Gradski parlament usvojio je izvještaj o realizovanim aktivnostima u sprovođenju Lokalnog plana za unapređenje socijalne inkluzije i razvoj usluga socijalne i dječje zaštite u Glavnom gradu za period 2020-2023. godine, za 2023. godinu. 

Predrag Šćepanović imenovan je za izvršnog direktora „Komunalnih usluga“. Alija Hamzić izabran je na čelu Parking servisa. Nova članica Odbora za izbor i imenovanja Glavnog grada je Nađa Ljiljanić. 

Vladimir Filipović predsjednik je Izborne komisije Glavnog grada, a Nikola Jočić njegov zamjenik.

16:27h -Goran Šćepanović je kazao da je problematično što je zabilježeno jedno maloljetno lice u kladionici.

Zeković je kazao da je veći broj maloljetnika „koji uzimaju učešće u kocki“.

„Ovi podaci se moraju uzeti sa ozbiljnom rezervom. Za njih nisu odgovorne naše službe… Svi reagujemo kada se dese posljedice nekog problema“, kazao je Zeković. 

Ksenija Aranitović (DPS) kazala je da bi bilo dobro da naredni izvještaji sadrže preporuke i mjere „po pitanju ovih nerealizovanih aktivnosti“.  Pitala je da li se radilo na poboljšanju pristupačnosti osoba sa invaliditetom (OSI) u Kući zdravlja. 

Zoja Bojanić Lalović (DPS) kazala je da bi odnos Glavnog grada prema mladima morao biti drugačiji. Istakla je da se malo govori o kvalitetnim aktivnostima. 

16:11h – Miljan Barović (Sekreterijat za planiranje prostora i održivi razvoj) je kazao da se lokacija radionice za potrebe podgoričkog „Zelenila“ nalazi u Donjoj Gorici, „odnosno u blizini postojećeg objekta preduzeća ‘Zelenilo'“. 

Despotović (DPS) je kazala da će opozicija uvijek „pohvaliti ono što je dobro“.

„Sve što je naslijeđeno ne mora uvijek biti loše“, rekla je ona. 

Rakčević je kazao da je Zelenilo od jula 2023. do danas gotovo 100.000 površine na teritoriji Podgorice ozeljeno. 

Barović je kazao da je Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice ostvarila dobit u iznosu od 42.000 eura.

Dragan Senić (Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice) kazao je poslovala je sa dobitkom u iznosu od 34.000 eura. 

15:01h – Direktor sportskih objekata Aleksandar Vučković je kazao da je imao 300.000 eura gubitka što su „naslijedili od prethodne vlasti“. 

„Sumporna kiselina koju koristimo skočila je za 50 procenata. Sonde su skočile za čitavih 127 procenata“, kazao je Vučković.

Klikovac je kazao da neće podržati predlog o uvećanju cijena. 

„Svako ko je otišao do primorja vidio je kolike su cijene usluga, da mi još povećavamo cijenu ulaznice za bazen za one koji nemaju mogućnost da odu do primorja nećemo“, ocijenio je on.

Predložio je da bude manje rezervisanih termina za korišćenje bazena. 

„Previše je razloga zbog kojih smo mi protiv ovakve odluke. Došlo je do rasta troškova, ali mislimo da zbog ove socijalne komponente koju ima ova vrsta usluge koju pružaju Sportski objekti u odnosnu na tropske klime u Podgorici, iz tih razloga Glavni grad mora da shvati bitnost ovih bazena“, kazao je odbornik DPS-a. 

Nezavisni odbornik Zeković apostrofirao je da „treba povesti računa o racionalizaciji troškova“, dodajući da se ne treba ignorisati značaj gradskih bazena. 

Mašković je kazao da povećanje ulaznice za bazen ide isključivo na štetu građana.  „Moramo biti svjesni ekonomske situacije u Glavnog gradu…“, ocijenio je on. 

Ljiljanić (Pokret za Podgoricu) apelovala je na upravu i sve nadležne da, u kapitalnom budžetu, stave izgradnju još jednog bazena na teritoriji Podgorice. 

14:45h – Odbornik Budimir Mugoša je problematizovao to što se otvara mogućnost da neko „sa 25 godina može da bude direktor preduzeća sa preko 200 zaposlenih“. 

„Volio bih da vidim privatnika koji će zaposliti momka sa tri godine iskustva i dati mu mjesto direktora. Mi za direktora preduzeća koje zapošljava 100 radnika hoćemo da stavimo momka od 25 godina. Što neko ne postaje doktor sa 25 godina, a ne 35, 36…“, kazao je Mugoša, dodajući da to ne može dati dobre rezultate. 

14:04h – Klikovac je kazao da mu je čudno što „Putevi“ nijesu prezentovali dva polovna autobusa javnosti. 

Borovinić Bojović je dala pauzu odbornicima od pola sata, pa se sjednica nastavlja u 14.30 sati.

13:50h – Zdenka Popović (Demokrata) kazala je da je „Klikovac ne poznaje Zakon o javnim nabavkama“. 

„Vlada Duška Markovića donijela je izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama. U prvoj polovini 2017. godine, neposredna pogodba je bila razbijanje velikih, na manje nabavke – 13 miliona eura. U drugoj polovini 2017. godine, taj iznos je bio 28 miliona eura. Od te godine do dana današnjeg ne čuh nikoga, iz vaših redova, da kažu ‘mi smo zapanjeni'“, kazala je Popović. 

Klikovac je kazao da je ovo ozbiljna stvar i pozvao nadležne institucije da se ovom temom pozabave. 

Borovinić Bojović je kazala da joj je žao što se Klikovac iščuđava. 

„Reakcije građana, do sada, a koji se svakodnevno meni javljaju, su zahvalne i izuzetno dobre. Dobila sam bezbroj poruka od građana da sada mogu bezbjedno i sigurno da dođu na posao…, i sve ostalo tome slično“, kazala je ona. 

13:28h – Čarapić je apelovao da se Novogodišnji pazar organizuje ranije. 

Andrija Klikovac (DPS) pitao je da li su „Putevi“ pokrenuli proceduru nabavke autobusa, jesu li raspisali tender za to, kao i odakle se uvoze. 

„Zašto mi kao odbornici o tome nijesmo adekvatno upoznati? Zašto podgorička javnost nije o tome upoznata i o čemu se tu radi“, pitao je on. 

Izvršni direktor podgoričkih „Puteva“ Radoš Zečević odgovorio je Klikovcu da ih u septembru niko neće pitati imaju li dovoljno autobusa, već da li rade svoj posao i jesu li funkcionalni. 

„Mi za sada jesmo nabavili dva polovna autobusa tako što sam, ekskluzivno, ja išao za njih. Izuzetno su dobrog kvaliteta, vjerovatno sad već bolji nego novi autobusi. I koštali su sedam i po hiljada eura“, kazao je Zečević.

Klikovac je kazao da „ovdje neko tajno i organizovano nabavlja autobuse“.

„Pozivam nadležne institucije da obrate pažnju na ovu javnu, to jest, tajnu nabavku“, apelovao je on. 

Zečević je kazao da je vještak odradio procjenu vrijednosti tih autobusa i dodao da Klikovac „traži dlaku u jajetu“. 

13:15h – Vasilije Čarapić je kazao da odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću Lokalni javni emiter “Radio televizija Podgorica“ jako dobra. Dodao je da su dobili pozitivno mišljenje od Injac. Ukoliko se ovo usvoji, tvrdi Čarapić, Gradska televizija će biti prvi lokalni medij koji će biti usklađen sa IBAR-om. On je kazao da se rad Gradske TV znatno poboljšao.

„Imamo drugačiji sadržaj, teme koje su bliže Podgorici. Mislim da je rejting te televizije poboljšan na šta treba da budemo ponosni“, kazao je Čarapić, dodajući da su reforme Gradske TV uspjele. 

12:56h – Vršiteljka dužnosti (v. d.) sekretara Sekreterijata za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom Slađana Anđušić kazala je da „nijedan propis nije idealan, a da se mane, najčešće, prikažu prilikom primjene jedne odluke“. 

Mašković je istakao da ako odluka ne bude usvojena, javna rasprava je sljedeći logični korak. 

„Ukoliko se nedostaci ove odluke isprave, budite sigurni da će nešto ovakvo imati našu podršku“, kazao je Mašković.

Odbornica DPS-a Aleksandra Despotović pitala je „šta je krajni cilj osnivanja ovog centra“. 

„Kada bi počeo taj Centar da funkcioniše, znajući da on nije u Budžetu za 2024. godinu“, pitala je ona. 

Anđušić je odgovorila Despotović da je cilj Centra realizovanje međunarodnih projekata. 

Borovinić Bojović je kazala da su „svi predstavnici NVO koji su učestvovali u ovom radu pokazali ogromnu konstruktivnost“. 

12:30h – Odbornik Miloš Mašković kazao je da odluka o osnivanju Centra za održivi razvoj Podgorice nije prošla kroz javnu raspravu. Kazao je da su se tokom pripreme odluke favorizovale određene nevladine organizacije (NVO).

„Učestvovale su organizacije koje mi hoćemo, za što mislim da nije pravedno prema drugim NVO, već je trebalo da postoji javni poziv koji će definisati koje organizacije i pod kojim uslovima mogu učestvovati u pripremi jedne ovakve odluke“, kazao je Mašković, dodajući da je trebalo ispitati uslove za donošenje „ovakve odluke“. 

Kazao je da ne postoje osnovni uslovi da se sprovodi takva odluka. Mašković smatra da su nadležnosti ovog centra sporne. 

„Postavlja se pitanje ko su ti stručnjaci iz NVO. Nijeste spomenuli da učesnik treba da bude stručnjak za međunarodne projekte. Trebaju nam ljudi koji imaju iskustva u sprovođenju međunarodnih projekata“, kazao je Mašković. 

Borovinić Bojović je kazala da je „ova odluka rađena sigurno sedam mjeseci“.

„Sigurno je održano preko 20 sastanaka, gdje su svi zajedno sa predstavnicima Glavnog grada davali određene sugestije i učestvovali u kreiranju odluke. Ovo je sasvim nova vizija u sklopu koje smo željeli da realizujemo bolju uvezanost civilnog sektora sa izvršnom vlašću“, kazala je ona. 

12:08h – Zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević pozdravio je tu inicijativu, i dodao da će ona pomoći građanima u plaćanju dažbina. 

„Ideja je da, do kraja godine, obezbijedimo još digitalnih servisa… I da omogućimo svim građanima da elektronskim putem izmiruju sve svoje obaveze…“, kazao je Rakčević. 

On je kazao da je svakom „stanovniku Podgorice jasno zašto je vlast oborena“ i kazao da je to, uglavnom, zbog stanja u PES-u. Kazao je da smatra da su postupili korektno. 

Borovinić Bojović je kazala da se „svi rukovodimo interesima građanima“.

„Ovu scenu ne treba da koristi niko niti za promociju, niti predizbornu kampanju“, kazala je ona. 

12:00h – Mitar Vuković (Demokrate) kazao je da su navodi Klikovca u vezi podgoričkog „Vodovoda“ nekorektni. 

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda je završena, a odbornici će sada raspravljati o načinu plaćanja administrativnih taksi i poreza na nepokretnost elektronskim putem. 

Špadijer je kazao da žele da postignu savremenu uslugu i modernizaciju procesa, što će, kaže on, građanima ići u korist.

„Vjerujem da će građani osjetiti benefite. Ovom odlukom obuhvatamo administrativne i ostale takse. Vjerujem da ćemo na ovaj način unaprijediti komunikaciju i sa građanima“, ocijenio je on. 

11:43h – Popović je poručila Klikovcu da do smjene lokalne vlasti nije bilo značajnijih projekata. 

Klikovac je kazao da je problem „što ništa u ovih godinu dana nije urađeno povodom eksproprijacije zemljišta“. On je više puta tokom svog izlaganja prebacio Popović da sadašnja lokalna vlast nije ništa adekvatno uradila. 

Popović je kazala Klikovcu da je „nečojski“ što kritikuje i dovodi u pitanju stručnost izvršnog direktora podgoričkog Vodovoda Aleksandra Nišavića. 

Stefan Vešović je kazao da je „Vodovod i kanalizacija“ preduzeće koje, kako tvrdi, dugi niz godina ima prekomjeren broj zaposlenih. On je kazao da su „Vodovod“ i „Čistoća“ preduzeća koja su godinama služila za partijska zapošljavanja. 

„Višak zaposlenih u ‘Vodovodu’ je između 100 i 200. Znam da kada biste vi sjutra došli na vlast, da biste sve ljude koji nijesu na političkoj liniji, nezavisno od toga kako rade, poslali na ulicu“, kazao je Vešović, dodajući „da moramo da budemo realni, jasni i da ne manipulišemo činjenicama“. 

Klikovac je konstatovao da „nijedan građanin, a ni turista misli da je ovo trenutno čist grad“. 

11:23h – Odbornici trenutno raspravljaju o polugodišnjem izvještaj o ukupno ostvarenim primicima i izvršenim izdacima iskazanim u skladu sa organizacionom, funkcionalnom i ekonomskom klasifikacijom. 

Špadijer je kazao da su primici za 26 miliona eura veći u odnosu na isti period prošle godine. 

„Kada su u pitanju prihodi od poreza – Glavni grad je prihodovao 29 miliona eura, veća naplate se očekuje u drugom dijelu godine. Kada su izdaci u pitanju, oni iznose 44 miliona eura“, rekao je Špadijer.

Glavni grad, prema njegovim riječima, ima dug u iznosu od 18 miliona eura, bez izdatih garancija.

Klikovac (DPS) je kazao da podaci koje je Špadijer predstavio odbornicima i građanima pokazuju kako Glavni grad ima novca, kapaciteta i da se zaduži za razvojne projekte, „a mi gotovo ništa ne radimo“.

„Ima para i za tramvaj… Ne plaćaju građani porez samo da bi ga uplatili Glavnom gradu, već da vi izgradite pretpostavke za razvoj, pa da vrijednost njihove imovine raste. To je osnovna lekcija iz finansija…“, kazao je Klikovac.

Pitao je zašto se uvećavaju usluge Glavnog grada, ako novca u gradskoj kasi ima. Klikovca zanima i to „šta građani Podgorice dobijaju od svega toga“. 

11:13h -Odbornica DPS-a Zoja Bojanić Lalović istakla je da nije zadovoljna načinom na koji se oblast vezana za mlade i kulturu razvija u Podgorici. Pitala je Špadijera „da li je upoznat u kakvom je stanju dvorište kuće Stojanovića“. 

Špadijer je kazao da Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ ima veoma malo ugovora u djelu. 

Zeković je problematizovao rad određenih podgoričkih knjižara, koje su u vlasništvu Glavnog grada, i apelovao da se one osposobe za poslovanje. 

Popović je kazala da su priče o budžetu građanima dosadne, jer ne „razumiju dosta toga što je nama ekonomistima jasno“. Smatra da je važnije uprostiti termine, kako bi svi građani razumjeli o čemu članovi gradskog parlamenta razgovaraju. 

Odbornici su završili raspravu o predlogu završnog računa budžeta Podgorice. 

10:37h – Ranka Otašević (Pokret za Podgoricu) istakla je da postoje mogućnosti da se unaprijedi stanje. 

„U dijelu naplate poreza na nepokretnosti, mišljenja sam da bi mnogo toga moglo da se unaprijedi kako bi se povećala prihodna strana budžeta u Glavnom gradu… Nijesam primijetila da neko podnosi inicijativu za unapređenje izvora prihoda“, rekla je Otašević.

Vasilije Čarapić (šef kluba odbornika Evropa sad) istakao je da je rast prihoda jako bitan. Kazao je da se, zbog prelaska na eurokodove, kasni sa realizacijom projekata. Istakao je da je jako bitno što su se povećali prihodi. 

„Podgorica će se shodno ovome razvijati. Ove godine je, recimo, bio veliki povraćaj PDV-a…, što je stimulisalo ekonomiju. Komplementarnost državne politike i glavnog grada je jako dobra…“, rekao je Čarapić. 

Popović je ocijenila da je priča o završnom budžetu „jako dosadna građanima“.

„Ako uspijete da postignete uštedu od 33 miliona eura, onda ste vi zaista uspješan domaćin“, kazala je Popović, dodajući „da priča opozicije o pretjeranom zapošljavanju u Glavnom gradu ne stoji“. 

10:22h – Mitar Vuković (Demokrate) rekao je da su prihodi povećani, a rashodi smanjeni što je „domaćinsko poslovanje“.

Stefan Vešović (Prava Crna Gora) kazao je da je Špadijer „malo konzervativnije planirao prihode“.

„Stava sam da je bolje temeljnije uraditi stvari i projekte. U suporotnom, dobićemo novo Gradsko pozorište.., koje će se raditi neograničeno“, ocijenio je Vešović. 

Klikovac je podsjetio Vešovića da „su imali rebalans budžeta za 2023. godinu“. Podsjetio je da se na osnovu budžetskih jedinica povlače sredstva. Istakao je da nije populista koji se protivi službenim putovanjima, ali samo pod uslovom da su ona korisna za glavni grad i građane Podgorice. 

Nezavisni odbornik Aleksandar-Saša Zekovć pitao je Špadijera može li da se promijeni postojeća praksa da od plaćene takse za komunalno opremanje „gotovo nijedna usluga nije isporučena do kraja i na vrijeme“. 

„Pitaju da li se taj novac koristi za isplatu zarada u sistemu Glavnog grada ili se troše na drugi, neadekvatan način“, rekao je Zeković. 

09:57h – Nađa Ljiljanić (Pokret za Podgoricu) kazala je da bi trebalo da se vrate na tačke dnevnog reda.

„Kao što smo svi rekli, građani će na izborima odgovoriti ko je kako radio, ko se više neće vratiti… Sa provokacijama samo zbunjujemo građane i pokazujemo odraz koji ne priliči ovom domu“, ocijenila je Ljiljanić. 

Vršilac dužnosti (V.d) sekretara Sekreterijata za finansijske poslove i analizu budžeta Balša Špadijer kazao je da je budžet Podgorice, lani, bio oko 105 miliona eura. 

„Ustupljeni prihodi ostvareni su u iznosu od 37 miliona eura. Finansiranje budžetskih izdataka vršeno je iz realnih izvora i uspostavljeno je stabilno finansiranje gradskih službi…“, rekao je Špadijer. 

Andrija Klikovac (DPS) je kazao da su finansije Podgorice stabilne i da prihodi rastu. 

„Mora se bolji plan budžeta praviti, kako bismo imali bolje pokazatelje. Brine me slaba realizacija kapitalnog budžeta… Ovo je veoma loša realizacija. Postavlja se pitanje – Ako imamo dobru naplatu prihoda, a kao lokalna uprava smo dužni da građanima kreiramo bolje uslove života, zašto se to ne dešava godinu dana“, kazao je Klikovac. 

On je kazao da Glavni grad, u narednom periodu, treba da se posveti krupnim projektima, jer, kako ističe Klikovac, novca za to ima. 

„Imamo sreću što postoji volja evropskih partnera da sredstva zadrže na nivou Podgorice, a ta sredstva nisu mala. Godinu dana ništa povodom toga nijesmo uradili“, ocijenio je on. 

09:32h – Predsjednica Skupštine Jelena Borovinić Bojović kazala je da će „obzirom da se nalaze u kampanji“, diskusije biti „ograničene u smjeru i fokusu tačaka dnevnog reda“. 

„Šefovi klubova diskutuju i po jedan odbornik iz svakog kluba. Komentar na diskusiju imaće po jedan član klub. Ograničićemo, strogo po poslovniku, replike i sve ostale komentare“, objasnila je Borovinić Bojović.

Odbornik Miloš Mašković kazao je da će tačku razrešenja gradonačelnice Olivere Injac povući sa dnevnog reda.

„Dakle, mi smo tu inicijativu podnijeli kao jedan od mehanizama za one koji su u tom trenutku bili voljni da idemo na prijevremene lokalne izbore. Tu inicijativu povlačimo sa dnevnog reda, kako ne bismo opterećivali građane sa raspravom…“, kazao je Mašković. 

On je kazao da Injac „štiti Vladimira Dajkovića“ i istakao da on nije dostavio dokaze o svom obrazovanju i izvještaje „o poslovnim putovanjima“. 

Borovinić Bojović je povukla predlog o određivanju zamjenika gradonačelnice Glavnog grada. 

Andrija Klikovac (DPS) je kazao da ne želi da ugrozi „političku trku Injac“, pa je zato taj odbornički klub povukao predlog za njenu smjenu. 

 09:22h – Pred odbornicima je nastavak rasprave o preostalih 18 tačaka dnevnog reda. 

Branislav Radičević (Pokret Evropa sad) je, u ponedeljak, tražio da se sjednica nastavi danas, jer su odbornici tog kluba imali obaveze u Skupštini Crne Gore. 

Odbornici Skupštine Glavnog grada izglasali su skraćenje mandata lokalnom parlamentu 24. jula. 

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović raspisao je vanredne lokalne izbore u Podgorici za 29. septembar.

Milatović je tada saopštio da je prilikom određivanja datuma izbora, pored zakonskih rokova, u vidu imao razloge racionalnosti i činjenicu da će istog dana biti održani lokalni izbori u Kotoru.

„Svim učesnicima predstojećeg izbornog procesa želim uspješnu i fer kampanju, a građankama i građanima Podgorice da dobiju vlast koja će osigurati dinamičan razvoj Glavnog grada”, naveo je Milatović.

Oni će, tokom današnje sjednice, raspravljati o više tačaka dnevnog reda, među kojima se, između ostalog, nalazi i inicijativa za razrešenje gradonačelnice Olivere Injac, više izvještaja gradskih preduzeća, izvještaj o realizaciji Akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti u Glavnom gradu za 2023. godinu….

foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA