(VIDEO) Abazović: Slavimo ujedinjenu Crnu Goru, fokusirajmo se na viziju razvoja države

Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu na Trgu nezavisnosti organizuje svečanost povodom 21. maja.

Premijer Dritan Abazović je istakao da tradicionalno uoči 21. maja „obilježavamo najljepšu crnogorsku majsku zoru“.

„Ovih 17 godina naučilo nas je brojnim lekcijama. Krize, usponi i padovi služiće za nauk u vođenju jedne države. Neka nas ne ponese kap u okeanu bremenite prošlosti Crne Gore. Ostanimo čvrsto na zemlji, budimo skromni a odlučni da nastavimo putem uspjeha“, kazao je Abazović i dodao:

„Pogledajte jednog Vladislava Vujkovića, pogledajte Ivana Šoća naučnika, Ninu Drakić, Nilolu Perovića koji će poslati prvi satelit Luča u svemir. Pogledajte jednog Vuka Vujisića, čuvajte kap pijeska i Crna Gora će biti nepobjediva. Nikola Lopičić je savršeno prenio emociju između našeg naroda i države“, kazao je Abazović citirajući njegove stihove.

Danas je, kako je rekao, Crna Gora zemlja sa najvećom prosječnom platom u regionu, BDP je dostigao rekord i premašio prvi put pet milijardi, očekujemo i rekordnu turističku sezonu.

„U borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala napravljeni istorijski pomaci. Ovo je danas zemlja veće pravde u kojoj nema nedodirljivih. Kada naša rijeka demokratije teče u more slobode i pomirenja fokusirajmo se na viziju razvoja države. Ovo je država svih nasih građana. Zemlja sunca, mora i planina. Od Orjena do Grebaje, od Bojane do Ljubišnje od Sinjkeg mora do Bobotovog kuka nek nas vodi pravde ruka“, kazao je Abazović.

Na svečanost su prisutni predstavnici partija, ministri u Vladi, kao i predstavnici NVO sektora.

Tu su i ambasadori. Među njima su i francuski ambasador Kristijan Timonije i ambasador Slovenije Gregor Pesker.

Na ceremoniju su stigli i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović i v.d. vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke su takođe stigli na svečanost povodom Dana nezavisnosti.

Tu je i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Posljednji na svečanosti je došao i novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

„U skladu sa pravilima Državnog protokola, premijer će na proslavi 17. godišnjice od obnove nezavisnosti ugostiti zvanice iz zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog kora, te zvanice iz javnog i kulturnog života Crne Gore“, saopšteno je iz Vlade.

Kako su naveli, dolazak zvanica planiran je od 18.30 do 20 sati, dok je obraćanje Abazovića planirano u 20 sati.

Proslave himnu Crne Gore izvešće operska pjevačica Ena Topčibašić dok će baletska trupa “Ballo” izvesti plesni performans. U 21 sat predviđen je koncert grupe The Bestbeat (The Beatles Tribute Band) koji će biti otvoren za sve građanke i građane.

Izvor, foto: Dnevno

NIKŠIĆ PROGNOZA