(VIDEO) Skupština usvojila zakone o izmjenama krivičnog zakonika, igrama na sreću, boračkoj i invalidskoj zaštiti…

Na današnjoj sjednici Skupštine poslanici crnogorskog parlamenta izjasnili su se o nizu zakonskih akata.

Skupština je u cjelini usvojila predlog Zakona o izmjenama krivičnog zakonika, potom Predlog Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu opasnih materija, kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu…

Nakon izjašnjavanja zasijedanje je završeno.

Sjednicu pratite uživo na našem portalu:

Poslanici se izjašnjavaju o nizu zakonskih akata

Poslanici su se izjasnili o nizu zakonskih akata. Tako je usvoje u cjelini Pedlog Zakona o izmjenama krivičnog zakonika, potom Predlog Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu opasnih materija, kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu…

Poslanici usvojili dnevni red, Đurović dala pauzu

Poslanici su usvojili današnji dnevni red, a predsjendica Skupštine Danijela Đurović je dala pauzu.

„Pauza će biti od nekoliko minuta iz tehničkih razloga, pa prelazimo na izjašnjavanja po tačkama sa druge sjednice prvg proljećnog redovnog zasijedanja“, kazala je Đurović.

Radunović: Sve što imamo da ostavimo za sljedeći saziv

Poslanik DF Slaven Radunovi reagovao je proceduralno.

„Naš odnos što nismo glasali nije odnos prema meritumu koji je trebalo da bude na dnevnom redu, već prema činjenici da smo ne jednom rekli da ovo skupštinsko zasijedanje treba da se završi što prije. I ako smo pristali da se i ovi izvještaji izglasaju, ne znači da pristajemo i na to da se dodatno opterećuje crnogorska javnost novim predlozima zakona Skupštine koja praktično više i ne radi“, kazao je.

Podsjeća da se za nekoliko dana završava predaja lista, te smatra da je potpuno neprincipijelno da se bve „bilo kakvim velikim zasijedanjem i držanjem sjednica“.

„Nego sve što imamo da ostavimo za sljedeći saziv za par mjeseci i da radimo kako to inače i pravila i moral nalažu“, dodao je.

Nije prihvaćen prijedlog poslanica Zoronjić i Jelušić

Dnevni red je nije proširen prijedlogom poslanica URA – Božene Jelušić i Suade Zoronjić. U pitanju je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Naime Gladalo je 26 poslanika, 25 je bilo za a jedan uzdržan.

„Sam zakon je predložen kako bi udovice/udovci ostvarili porodičnu penziju koju nijesu mogli da ostvare zbog neispunjavanja uslova iz članova 206 b. Omogućilo bi se da ostvare svoje pravo ako su imali sklopljen brak, a nisu imali djece sa preminulim suprugom. Kao i udovice i udovci koji do smrti bračnog druga nisu navršili propisan broj godina kao uslov za ostvarivanje iste“, pojasnila je Zoronjić.

Skupština konstatovala ostavku Mustafiću

Poslanici su konstatovali ostavku Sulja Mustafića na mjesto poslanika Bošnjačke stranke, o čemu će obavijestiti DIK zarad popunjavanja poslaničkog mjesta.

Minut ćutanja povodom smrti Rastodera i tragedije u Srbiji

Poslanici su skupštinu započeli minutom ćutanja zbog tragedije u Srbiji i smrti crnogorskog političara Rifata Rastodera.

Podsjećamo, na dnevnom redu četvrte sjednice je trebalo da se nađe i zvještaj o stanju zaštite ličnih podataka i stanju u oblasti pristupa informacijama za 2021. i 2022. godinu.

Takođe, i godišnji Izvještaj o radu Sudskog savjeta i ukupnom stanju u sudstvu za 2022. godinu; Izveštaj o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2022. godinu; Izvještaj o radu Agencije za sprečavanje korupcije u 2022. godini; Izvještaj o radu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava za 2022. godinu, kao i godišnji izvještaj o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore za 2022. godinu.

Izvor: Dnevno

NIKŠIĆ PROGNOZA