(VIDEO) Odbor dao pozitivno mišljenje da Branko Bulatović bude ambasador u Pekingu, a Đorđe Radulović pri misiji OEBS-a

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike na današnjoj sjendici dao je pozitivno mišljenje o kandidatu za ambasadora u Kini i kandidatu za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora – stalnog predstavnika Crne Gore u Stalnoj misiji Crne Gore pri Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

Branko Bulatović kandidat je za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Crne Gore u Narodnoj Republici Kini, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Pekingu, a Đorđe Radulović kandidat za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora – stalnog predstavnika Crne Gore u Stalnoj misiji Crne Gore pri Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i specijalizovanim organizacijama Ujedinjenih nacija, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Beču.

Odbor je juče dao pozitivno mišljenje da kandidati Čedomir Fuštić, Dragan Tufegdžić i Zoran Miljanić budu imenovani za ambasadore Mađarskoj, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji. 

Sjednicu ste mogli pratiti uživivo na Portalu RTNK:

Mišljenje Odbora biće upućena predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću,čime se prcedura dovodi do zavrnog čina, odnosno, kako je pojašnjeno, donošenje ukaza o postavljenju i potpisivanje akreditacionog pisma.

U nastavku je tok sjednice:

Kandidat NSD-a za ambasadora u Kini

Kandidat za ambasadora u Kini Branko Bulatović predstavio je svoju biografiju. 

On je kazao da je doktor ekonomskih nauka, da je radio kao sekretar kompanije Montex, te da je bio savjetnik ministra ekonomije, kao i pomoćnik ministra poljoprivrede.

– Kao pomoćnik ministra poljoprivrede vodio sam jedan projekat koji je proglašen za najbolji na Zapadnom Balkanu od strane Svjetske banke – rekao je Bulatović.

Poslanik Nove srpske demokratije (NSD) Slaven Radunović je kazao da se on, kao član partije koja je predložila Bulatovića sa političke kvote osjeća ponosno, jer dokazuje da i ti kandidati mogu biti jednako kvalifikovani kao karijerni.

– Računam da će dobiti podršku, čak i od onih koji su juče imali drugačiju retoriku – istakao je Radunović.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković-Kuč navela je da nije u redu da velesila poput Kine nema ambasadora Crne Gore u toj zemlji.

– Znamo da je to što ga nema rezultat neozbiljnosti političke elite koja je sada na vlasti – kazala je Vuković-Kuč i podsjetila na važne ekonomske projekte koje je Crna Gora ostvarila sa Kinom kao što je izgradnja auto-puta Princeza Ksenija i rekonstrukcija trga u Nikšiću koji je u značajnoj mjeri bio finansiran od strane kineske Vlade.

Ona je pitala kandidata Bulatovića smatra li da je zaštita državnih i nacionalnih interesa Crne Gore prioritet svakog ambasadora bez obzira na njegovo vjersko i nacionalno opredjeljenje kao i kako zamišlja predstavljanje Crne Gore u toj državi.

– Što se tiče mog angažmana, nijedan ambasador ne definiše državnu politiku, on je sprovodi. Sve teze koje sam iznio moram da testiram najprije sa resornim ministrom i predsjednikom Vlade. Mislim da treba razmišljati o ekonomskoj saradnji prije svega, ne samo kroz kreditiranje već i kroz privatna javna partnerstva, koncesije ili slično. Kapitalni budžet bismo mogli osloboditi za izgradnju bolnica, vrtića i slično – smatra Bulatović.

Odbor je dao pozitivno mišljenje da Branko Bulatović bude izabran za ambasadora u Pekingu.

Kandidat za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora – stalnog predstavnika Crne Gore u Stalnoj misiji Crne Gore pri Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i specijalizovanim organizacijama Ujedinjenih nacija sa sjedištem u Beču Đorđe Radulović predstavio je svoju biografiju.

Podsjećamo, Radulović je bio ministar vanjskih poslova u Vladi Zdravka Krivokapića, a bio je i savjetnik bivšeg premijera Dritana Abazovića.

– Uspješnost diplomatije neke zemlje se može mjeriti što većim kreiranjem savezništava i umrežavanjem sa zemljama koje dijele univerzalne vrijednosti. Crna Gora živi u jednom bezbjednosno-trusnom području. Zato, usvajanjem standarda OEBS-a ubrzaćemo svoj put ka EU. To je prava platforma na kojoj možemo da predstavimo svim članicama zašto naša zemlja treba da bude dio evropske porodice – istakao je, između ostalog, Radulović.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković-Kuč kazala je da uloga OEBS-a bila najznačajnija u pogledu sveobuhvatne izborne reforme. 

– Izborni sistem u Crnoj Gori nije dobar i treba da se mijenja temeljno. Vi ste imali afirmativan odnos kao ministar. Karijerni diplomata mora da se čuva političkih izjava, a vaše su, tada kao ministra, bile izuzetno jake. Odnosile su se na dva pola – DF i DPS. Da li imate taj stav da bi se politička situacija smirila kad bi, uslovno rečeno, DF i DPS nestali sa političke scene odnosno, da bi ih trebalo rasformirati? – upitala je Vuković-Kuč.

Ona je pitala da li misli da je dobro to što je imao ranije političke kvalifikacije, a da je danas kandidat za stalnog predstavnika pri misiji u OEBS-u. Takođe, podsjetila je i na interpelaciju, koju su svojevremeno usvojili poslanici Demokratskog fronta (DF) i opozicije.

U interpelaciji koju je DPS tada podnio navodilo se da je Radulović grubo zloupotrijebio službeni položaj upućujući instrukciju našim ambasadama kako da informišu zemlje domaćine o događajima na Cetinju 4. i 5. septembra (ustoličenje mitropolita MCP Srpske pravoslavne crkve Joanikija), dan prije nego što je i formirana Komisija Biroa za operativnu komunikaciju Vlade koja tek treba da provjeri ponašanje svih aktera i crnogorske policije.

– Karijerni diplomata bi trebao da se kloni političkih izjava. On treba da predstavlja nacionalne interese u drugim državama. Mislim da ne možete sebe učiniti političkim ostrvom, a kasnije očekivati da kao karijerni diplomata dobijete zeleno svjetlo od nas – istakla je Vuković-Kuč.

Radulović je kazao da se ne slaže sa izlaganjem Vuković-Kuč, ali da ne osporava pravo na slobodu mišljenja.

– Nisam rekao da ijedna partija treba da nestane. Nisam neko ko može da zabrani djelovanje bilo koje partije ili da zabranim bilo koju izgovorenu riječ, svidjela mi se ili ne. Interpelaciju nisam doživio lično, već kao odnos parlamentarne većine ili opozicije prema Vladi Zdravka Krivokapića. Ja nisam ni smijenjen, ni razriješen. Čak i da se to desilo to me ne diskvalifikuje za obavljanje drugih funkcija. Interpelacija govori koliko je tada bila složena situacija u Crnoj Gori. Nije isto biti ministar kada imate iza sebe 50 poslanika, i biti ministar koji nije član nijedne političke partije – naglašava Radulović.

Podsjetio je da je su za vrijeme njegovog mandata kao ministra održane dvije Međuvladine konferencije. 

– Ja sam bio posljednji ministar koji je postavio ambsadore, pri EU, u Rimu i Savjetu Evropu – rekao je on.

Vuković-Kuč je istakla da su same te političke izjave Radulovića otežale glasanje DPS-a i ponovila da će ta partija glasati samo za karijerne diplomatije.

Lider i poslanik URE Dritan Abazović kazao je riječ o kvalitetnom čovjeku koji će najbolje predstavljati Crnu Goru pri misiji u OEBS-u.

– Mislim da ambasadori treba da budu intelektualci i ljudi integriteta koji će slijediti spoljnu politiku države. Lično ne mislim da su svi u diplomatskim mrežama takvi. Radulović je čovjek koji je svestran i ima jasnu političku misao. On radi veoma profesionalno i zbog toga je nekad iznosio stavove koji nije uvijek bio kompatibilan sa nekim većim donosiocima odluka. Svoju funkciju ministra je radio odlično, ja mu želim puno sreće u OEBS-u. Vjerujem da će svoj zadatak obavljati na ponos svih nas i na dobrobit svih građana – poručio je, između ostalog Abazović.

Poslanik DPS-a Nikola Janović da ambasadori treba da vode računa o tome na koji način predstavljaju svoju zemlju.

– Da li se, po Vama, čini da se OEBS držI malo po strani kada je riječ o agresiji Rusije u Ukrajini i da li bi trebali zbog svoje uloge da se uključe u mirovne pregovore? – pitao je Janović.

Poslanik NSD-a Slaven Radunović rekao je da je on Šef delegacije Crne Gore u OEBS-u i izrazio nezadovoljstvo kako se ta organizacija snašla u sukobu između Rusije i Ukrajine.

– Parlamentarna skupština OEBS-a isključila je Rusiju iz komunikacije. U jednom momentu je Rusija prekinula finansiranje jer delegacija ne može da dobije vizu kako bi pratila sjednice što je umalo dovelo do kolapsa samog OEBS-a. Umjesto da doprinese smirivanju tenzija, oni su odlučili da jednu stranu u potpunosti isključila iz pregovora – ocijenio je Radunović. 

Kandidat za ambasadora pri misiji u OEBS-u Đorđe Radulović poručio je da nema dileme da će braniti interese države Crne Gore.

Odbor je dao pozitivno mišljenje da kandidat Đorđe Radulović bude izabran za ambasadora Crne Gore pri misiji u OEBS-u i specijalizovanim organizacijama Ujedinjenih nacija sa sjedištem u Beču.

foto:Skupština CG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA