(VIDEO) Skupština potvrdila sporazume o izgradnji mostova preko Tare i Bojane

Skupština je usvojila Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare, ali i isti dokument između Vlade i Savjeta ministara Albanije za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Bojane.

Odluka je usvojena na sjednici Skupštine na Cetinju, a usvojen je i predlog zakona o potvrđivanju Međunarodne konvencije iz Najrobija o uklanjanju olupina iz 2007. godine.

Sjednicu ste mogli pratiti uživo na Portalu RTNK:

14:25 Pejović: Abazović zaboravio koliko se Vlada kojom je on rukovodio zaduživala

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore i član Predsjedništva PES-a Boris Pejović podsjetio je Abazovića na zaduženja Vlade dok je bio na njenom čelu.

„43.Vlada je planirala da za otplatu duga prošle godine da 338 miliona, 2024. godine 493 miliona, u 2025. 873 miliona , a u 2026. godini 365 miliona . Znate li koliko je ovo ukupno- preko dvije milijarde. To je vaša vlada gospodine Abazoviću, to ste zaboravili ovdje da kažete. Vi sada nama kažete što nismo rekli da ćemo da se zadužimo milijardu, pa vaša je Vlada rekla da nam treba dvije milijarde. Prema tome ja ne vidim ništa sporno“, rekao je Pejović napominjući abazovića da se 43. Vlda zaduživala po amatnoj stopi 10,7.

13:42 Abazović: Uzmite kokice, šema broj 2 je spremna

Tokom rasprave Abazović se ponovo osvrnuo na nova zaduženja Vlade. Pojasnio je da „fi“ znači procenat koji se uzima tokom neke transakcije.

„Bilo je najava da ćemo se zadužiti na tokijskoj berzi ja sad kažem da nismo tako brzo mogli da dođemo do Japanaca i da smo se držali one šeme iz 2020. godine koja besprekorno. Samo podsjetnik za kolege , jedno kontrolno saslušanje koje ste sami zakazali vas je ostavilo bez ministra pravde u partijskom smislu. Na toj sjednici sam rekao da su dani gospodina Milovića u Vladi Crne Gore odbrojani. Sve što sam rekao se ispostavilo tačno. Sad neću reći datum, ali sve što sam rekao se ispostavilo tačno, kada su odbrojani dani premijera Spajića na čelu Vlade . Neću reći datum, samo ću reći jednu stvar-uzmite kokice, šema broj 2 je spremna, a vi nastavite da radite ovako kako ste krenuli i ovo nije prana politička priča, prazna politička priča ministre (Filip Radulović) je ono što sam ja imao prilike do sad da čujem od vas“,rekao je između ostalog abazović.

13:25 Radulović: Do 2030. godine devet auto puteva i brzih cesti

Ministar Radulović je istakao da mu je žao što se u Skupštini pažnja skreće sa važnih tema.

„Što se tiče naših planova do 2030. godine imaćemo devet ili započetih ili završenih auto puteva, brzih cesti. Što se tiče zaduženja i obveznica to bih pitanje uputio direktno ministru finansija“, rekao je Radulović na sjednici.

13:19 Knežević: Raduloviću zaštite most, srušiće ga Vučić

Poslanik DNP-a Milan Knežević reako je da su mu neki njegovi izvori iz bezbjednosnih službi saopštili da ćemo most na Šćepan Polju biti džabe građen, jer će „ga srušiti Aleksandar Vučić“.

„Vučić je kriv za kišu danas, za gužve oko Delte, za iskopani tnel ispod višeg suda, za emitovanje ovih obveznica. Kroiv je zbog povlačenja Zakona o izmjeni biračkog spiska, zato što je dPS u opoziciji, zato što postoje Srbi u Crnoj gori, zato što postoje škaljarski i kavački klan. Zato ministre Raduloviću preporučujem da formirate neke straže da čuvaju taj most…“, istakao je Knežević između ostalog poručujući da će se on „obračunati sa Vučićem“

13:10 Anđušić: Od zaduženja neće se finansirati kapitalni projekti, već će vlast ispunjavati ranije data obećanja

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić pitao je ministra Radulovića da li će se sprovesti sporazum sa BiH s obzirom da su nedavnim dešavanjima, misleći na susret Mandića i Milorada Dodika, „uzdrmani“ odnosi BiH i Crne Gore.

Tražio je i odgovor da li će se novim zaduženjima Vlade finansirati ključni infrastrukturni projekti u Crnoj Gori, pa i most na Šćepan Polju.

„Mislim da neće biti iskorišćeno za kapitalne projekte već za isplatu plata, penzija, ispunjenje obećanja koje je ova vlast dala Sindikatima“, rekao je Anđušić.

12:58 Abazović: I DPS nas je zadužio, naš dug iznosi oko četiri milijarde eura

Poslanik URA-e Dritan Abazović osvrnuo se na novo zaduženje Vlade. Kako je rekao, tačno je da je zadženja bilo i ranije, a posebno za vrijeme DPS-a.

„DPS je vladao 30 godina, zadužili su nas. Naš trenuni dug je oko četiri milijarde eura. Jesam da se zadžujemo kad su u pitanju infrastrukturni objekti. Kasnimo u mnogim stvarima, poput izgradnje mosta na Šćepan Polju. Puna podrška za taj sporazum, dogovor o plaćanju 50-50 je potpuno u redu“, rekao je između ostalog Abazović.

12:53 Rovčanin: Već dvije godine čeka se rekonstrukcija mosta na Đurđevića Tari

Poslanik Demokrata Nikola Rovčanin rekao je da će gradnja mosta na Šećepan Polju poboljšati protok saobraćaja, ali i donijeti brojne benefite u privrednom i turističkom smislu Crnoj Gori. Međutim, istakao je Rovčanin, Crna Gora ima još jedan most koji treba što prije rekonstruisati.

„Most na Đurđevića Tari već dvije godine čeka da bude rekonstruisan“, rekao je Rovčanin.

12:50 Radulović: Izgradnju mosta kod Šćepan Polja finansiraće zajedno Crna Gora i BiH

Ministar saobraćaja i pomorsva Filip Radulović obrazložio je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralnog puta M-3 na lokaciji Šćepan polje (Crna Gora) i magistralnog puta M-18 na lokaciji Hum (Bosna i Hercegovina) i priključnih graničnih dionica.

Kako je rekao, izgradnju mosta finansiraće zajedno Crna Gora i BiH.

12:47 Radunović: Ne smetaju mi ničiji preci

Poslanik ZBCG Slaven Radunović rekao je da u prvom dijelu sjednice potencirao priču o precima, zbog koje je i došlo do incidenta, jer jena jednoj od prethodnih sjednica prozvan.

„Huter je pokrenuo priču o tome koliko ja volim ili ne volim Cetinje. Između ostalog je onda u priču je uveo svog pretka. I nije to nikakav problem. Meni ničiji predak ne smeta. Ovdje je problem što je braneći sebe izrekao neistine za svog pretka, što se kasnije ispostavilo kao tačno“, rekao je Radunović.

12:45 Huter:Reagovao sam jer mi je prozivana porodica

Poslanik DPS-a Oskar Huter je u anstavku zasijedanja pojasnio zašto je burno reagovao.

„Da se ostave pretresanja krvnih zrnaca i porodičnog stabla, i mog i drugih poslanika“, rekao je Huter.

12:34 Nikolić: Ovo što se desilo posledica je anarhije aktuelne vlasti

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić rekao je da je sukob koji se anas desio na sjednici Skupštine posledica anarhije koju sprovodi Mandić i akteulna vlast u Crnoj Gori.

Nikolić traži da se u Skupštini obavi kontrolno saslušanje premijera Milojka Spajića i ministra finansija Novice Vukovića, zbog novog zaduženja države.

12:33 Nastavljena sjednica Parlamenta

Nakon sukoba poslanika DPS-a Oskara Hutera i ZBCG Milana Kneževića nastavljena je sjednica Skupšine Crne Gore.

11:45 Verbalni pa zamalo fizički sukob Hutera i Milana Kneževića, pauza u Parlamentu

Poslanik DPS-a Oskar Huter rekao je Mandiću da ne poštuje ni Parlament, a ni Cetinje.

„Ne poštujete Ustav Crne Gore. Vi ste ti koji ste rekli da Cetinje ne zaslužuje da bude Prijestonica“, rekao je između ostalog Huter.

Na to su burno reagovali poslanici iz redova ZBCG, odnosno Milan Knežević, pa je Mandić dao pauzu od pet minuta. Nakon toga u sali je došlo do guranja između poslanika, a Hutera i Kneževića, da ne bi došlo do fizičkog obračuna razdvajale su oostale kolege poslanici.

11:42 Nikolić: Osnovna nadležnost Parlamenta je da kontroliše rad Vlade

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić podsjetio je Mandića da je osnovna nadležna Parlamenta da kontroliše rad Vlade.

„Vi želite da nas ućutkate, da ne dozvolite da kontrolišemo Vladu“, rekao je Nikolić.

11:37 Konatar zbog zaduženja traži saslušanje Spajića i ministra Vukovića

Miloš Konatar poslanik Građanskog pokreta URA istakao je da su se svi građani Crne Gore jutros probudili u državi koja je dodatno zadužena.

„Ova parlamentarna većina već je realizovala zaduženje početkom godine od 159 miliona , a sada dolazimo do cifre od skoro milijardu eura duga za samo par mjeseci vaše vlasti kao čelnog čovjeka parlamentarne većine i Milojka Spajića kao premijera. Apelujem da omogućite kontrolsna saslušanja u Skupštini premijera Spajića i ministra finansija Vukovića“, zatražio je konatar od Mandića.

11:26 Huter: Nezapamćeni skandal, Mandićeva titula ne ide sa mjestom koje pokriva

Oskar Huter, poslanik DPS rekao je obraćajući Mandiću sa „optuženi sa prezumpcijom nevisnosti, vlasnče dvojnog državljanstva način na koji ste došli u prijestonicu govori o vama“

-Vaša titula koju rado ržite ne ide sa mjestom koje pokrivate. Ovo je skandal i nezapamćeno je da u pristonici imamo ovoliku količinu policiju, to je odraz ove parlamentatrne većine, da se dolazi na Cetinje, maricama, policijama, fale im bojni otvori, ali sigurno ste i njih donijeli – rekao je Huter.

-Ako se ugodno osječate, ona ideologija koju je plasirao je neistinita, ili je obratno. GospodineMandiću, vi ste rekli da je ovo malo selo, podno Lovćena, da ovdje živi sirotinja i sitneš i da mu je značaj to što je ovdje rođen Aleksandar Karađorđević. Cetinje je, vojvodo četnički važno što je ovdje štampan Oktoih. Ako vi vidite samo značaj što se ovdje rodio Aca Palikuća, onda je to dokaz poštovanja prema ovom gradu. Zaslužujete ovaj doček, zaslužujete da se ugodno osjećate uz kordon policije – dodao je Huter.

11:20 Mandić: Osjećam se ugodno

Predsjednik parlamenta Andrija Mandić rekao je na početku sjednice da se ugodna osjeća što je na Cetinju i da ima posebnu odgovornost da bude na visini zadatka, kakvu zaslužuje Cetinje i Crna Gora. 

foto: Screenshot/Youtube/Pobjeda

video:Pobjeda/Skupština CG

NIKŠIĆ PROGNOZA