„Medenica i Simović Zvicer se dogovoraju u prepiskama kako će izgledati intervju pred Sudskim savjetom“

21.49 Momo Koprivica je kazao ASK kao organ nema legitimet, jer im je mandat istekao 31. jula ove godine.

On je kazao da je uputio inicijativu predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću i da će se „brzih dana“ pokrenuti procedura izbora Komisije za sprovođenje postupka ASK-a.

21.42 Jelena Jovanović pročitala je poruke između Jelene Perović i Vesne Medenice, u kojima se pominje „ponuda za posao“.

Jovanović je istakla da su ove poruke pisane 12 dana prije izbora za direktora ASK-a.

Medenica je Perović replicirala „Drži se tamo. Ne obrukaj nas“.

21.32 Momo Koprivica rekao je da Marković ima sve zakonom propisane uslove za Vrhovnog državnog tužioca. Istakao je „nema sumnji u njegov integritet“.

Poručio je da misli da je najurgentnije, od svih pozicija u pravosuđu, izabrati Vrhovnog državnog tužioca.

Kazao je da misli da je prednost što Marković ne dolazi iz „državne tužilačke organzacije“.

21.24 Milan Knežević kazao je je da bivši agent američke Centralne obavještajne agencija (CIA) Džozef Asad bio „pod pritiskom Saše Čađenovića i Milivoja Katnića da upre prstom“ u lidere bivšeg Demokratskog fronta.

Kako je on kazao, Asadu je upućen ultimatum da kaže da poznaje Milana Kneževića i Andriju Mandića ili da će za njim raspisati crvenu Interpolovu potjernicu.

Knežević je kazao da je Asad odbio da kaže poznaje lidere nekadašnjeg DF-a, i da je potom uhapšen u Dubaiju. 

On je rekao da je Suzana Mugoša dužna da saopšti dokaze „kako je kupljena presuda u Apelacionom sudu“.

21.21 Momo Koprivica kazao je da su mehanizmi etičke odgovornosti u crnogorskom pravosuđu doživjeli krah.

Dodao je da glavni zadatak „koji je pred nama“ da se pravosudne institucije očiste od korupcije.

21.19 Jelena Jovanović je podsjetila da je jedan od advokata Vesne Medenice, Nikola Martinović tražio da se prepiske iz njenog telefona izuzmu, što bi značilo da su ih vidjeli, odnosno da su im imali pristup.

21.15 Milan Knežević kazao je da Vesna Medenica ima pravo da se brani, ali da mu još uvijek nije jasno kako njena odbrana nije u posjedu prepiski iz njenog telefona.

„Moj je savjet gospodinu Tomanoviću da to malo bolje pročešljaju“, dodao je.

Knežević je ukazao na činjenicu da je Vesni Medenici do sad zakazano bilo „osam ili devet“ ročišta, ali da je održano samo jedno.

21.09 Jelena Jovanović istakla je da postoje dvije mogućnosti zašto odbrana Vesne Medenice nije u posjedu prepiski iz njenog telefona. 

„Jedna je da se oni nisu potrudili, a druga je da nekom iz Višeg suda ne odgovara da sve njihove prepiske dođu do odbrane i do svih koji imaju uvid u dokaze“, rekla je ona.

21.00 Zdenko Tomanović, advokat Vesne Medenice kazao je da odbrana nije u posjedu prepiski iz njenog telefona.

„Konstatovano je čak i zapisnikom Uprave policije o pretresenju telefona Vesne Medenice aprila 2022. šta je nađeno pretresom tog telefona“, istakao je Tomanović.

Kazao je da je podneskom više puta tražio tužilaštvu da se advokatima Vesne Medenice da pristup prepiskama.

Dodao je da se nakon objavljivanja prepiski u medijima obratio Tužilačkom savjetu Crne Gore sa molbom da oni upute zahtjev SDT-u, alaudirajući da je SDT medijima dostavio prepiske.

Tomanović je potvrdio da je Vesna Medenica dala šifru od svog telefona tužilaštvu, ali da nikada nije dala saglasnost da se njena privatna ili poslovna prepiska iz njenog telefona dostavi na uvid „kompletnoj javnosti“.

Tomanović je kazao da bi najbolje bilo da pitanja o autentičnosti poruka pita Vesnu Medenicu.

Komnenić je replicirao da su „njoj vrata otvorena“, te je Tomanović potvrdio da on kao Medeničin advokat može da kaže da će ona sledeće nedelje biti gost emsije Načisto.

20.48 Momo Koprivica je kazao da postoji javni interes da se ove prepiske učine javnim.

„Prepiska jeste bila privatna, ali ona komunikacija nije bila privatna. Teme se nisu ticale privatnog žviota, nego su se ticale radnji i postupaka i aktivnosti koji su skopčani sa vršenjem službene dužnosti“, istakao je Koprivica. 

Poručio je da „branioci mafiokratije“ žele da se brane „bježanjem u neku legalističku formu“. 

20.42 Milan Knežević rekao je da je potrebno da SDT pojasni protiv koga sve vodi izviđaje.

„Da li se ovdje vodi izviđaj protiv Jelene Perović ili gospođe Zvicer ili gospođe Žižić…“, kazao je on.

On je potencirao dio prepiski između Željke Jovović i Vesne Medenice u kojem se govori o ponovljenoj presudi funkcionerima bivšeg DF-a u slučaju „državni udar“.

Jovović u porukama sudiju Radeta Ćetkovića, koji je donio ponovljenu presudu, naziva „njenom vojskom“.

Knežević je ponovio da misli da Sudski savjet treba da se rasformira.

20.35 Jelena Jovanović je podsjetila da je u prepiskama akter i Suzana Mugoša, kandidat za Vrhovnog državnog tužioca. 

Kazala je da je „dobro što su građani čuli“ kako je tekao izbor Vesne Medenice za izbor predsjednice Vrhovnog suda. 

20.33 Saopštenjem je potvrđena autentičnost materijala koji se pojavljivao u „Vijestima“, konstatovao je Petar Komnenić. 

20.29 Specijalno državno tužilaštvo je odgovorilo na pitanja TV Vijesti, saopštivši da su tvrdnje koje je sinoć na RTCG iznijela direktorica ASK-a Jelena Perović netačne.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Neistiniti su navodi direktorice Agencije za sprječavanje korupcije, iznijeti u jučerašnjoj emisiji “Stav”, na Radiju i Televiziji Crne Gore, da su “poruke” i “prepiska” “došli u medije iz Tužilaštva”.

Naprotiv, dokazni materijal koji su objavili pojedini mediji, a obuhvata prepisku optužene bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, sa pojedinim nosiocima sudijske funkcije, Specijalno državno tužilaštvo je dostavilo Višem sudu u Podgorici, uz optužnicu protiv nje i drugih lica, 17. oktobra prošle godine, i to u okviru kompletne sadržine memorije mobilnog telefona optužene, do koje se došlo njegovim pretresanjem.

Pretresanje mobilnog telefona optužene je izvršila policija, po naredbi suda, u istrazi Specijalnog državnog tužilaštva, koja je prethodila podizanju optužnice i koja je bila tajna, tako da materijal dobijen pretresanjem telefona optužene nije bio dostupan okrivljenima i njihovim braniocima u istražnom postupku.

Zakonska obaveza suda je da ga, nakon podizanja optužnice, stavi na raspolaganje okrivljenima i braniocima, na njihov zahtjev.

Dio tog materijala, koji ne predstavlja dokaz za potvrđenu optužnicu protiv optužene, se koristi kao dokaz u ranije i po službenoj dužnosti formiranom krivičnom predmetu, u kojem se, u izviđaju, utvrđuje postojanje osnova sumnje da li je neko, pa i službeno lice, učinilo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

20.23 Momo Koprivica kazao je da prepiska koja je večeras pročitana ukazala na to da se radi o „svojevrsnom skandalu“.

Koprivica je rekao da je ovo poruka da se ubrza izbor preostalih članova Sudsog savjeta.

On je istakao da prepiske između Jelene Perović i Vesne Medenice prikazuju „sliku crnogorskog pravosuđa“.

Kazao je da je sudski integritet „apsolutno ugrožen“.

20.19 Milan Knežević je kazao da je ovo „brutalna zloupotreba“ službenih nadležnosti. On je poručio da je „zrelo vrijeme“ za ukidanje, odnosno, rasformiranje starog Sudskog savjeta i formiranje novog.

Dodao je treba pitati Specijalno državno tužilaštvo da li će biti pokrenut predmet protiv Vesne Simović Zvicer. 

20.13 Jelena Jovanović – novinarka Vijesti pročitala je poruke između Vesne Simović Zvicer i Vesne Medenice. Poruke su razmijenjivane neposredno prije trećeg izbora Vesne Medenice za predsjednicu Vrhovnog suda.

Vesna Simović Zvicer

Jovanović je dodala da je pitanje „da li je ostao iko od Sudskog savjeta ko nema slične poruke sa Vesnom Medenicom“.

Vesna Simović Zvicer
foto: Vijesti

Jovanović je istakla da se u prepiskama vidi da se Medenica i Simović Zvicer dogovaraju kako će izgledati njen intervju pred Sudskim savjetom.

20:12 Koprivica je dodao da misli da „pravo na privatnost“ u ovom slučaju nije narušeno zato što postoji „opravdani javni interes“.

20:09 Momo Koprivica – potpredsjednik Vlade za politički sistem i pravosuđe rekao je da su nosioci državnih ovlašćenja bili nosioci kriminalnih organizacija.

On je istakao da je razobličena korupcija na sistemskom nivou.

 20:04 Milan Knežević – bivši šef parlamentarnog Odbora za bezbjednost i odbranu i lider DNP-a kazao je da sve ovo što se ovih dana pojavljuje u „Vijestima“ najbolji pokazatelj posrnulosti crnogorskog pravosuđa.

„Kada čitamo ove prepiske ne znate ko su veći kriminalci. Dolazimo do zaključka da su najveći kriminalci oni koji su imali određene ustavne nadležnosti i upravljali ljudskim sudbinama“, istakao je Knežević. 

20:02 Iz Sudskog savjeta su na poziv na učešće u emisiji Načisto reagovali saopštenjem.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Poštovani gospodine Komneniću,

povodom poziva da neko od članova Sudskog savjeta bude, između ostalih, gost u Vašoj večerašnjoj emisiji “Načisto”, obavještavamo Vas sljedeće:

Sudski savjet smatra da profesionalna etika ne dozvoljava da se u ovom trenutku bilo šta komentariše ili javno diskutuje povodom prepiski i telefonske komunikacije lica koja su ili su bila u sudskom sistemu, dok nadležni organi ne preduzmu sve mjere i aktivnosti tim povodom. Od odluka nadležnih institucija zavisi, da li će se iz ovoga izroditi sudski postupci.

Posebno ističemo da je moguće je da će se pokrenuti i neki disciplinski ili etički postupci u kojima će članovi Sudskog savjeta morati da odlučuju.

Ukoliko bi unaprijed iznosili stavove ili javno “presuđivali” mimo navedenih postupaka više se ne može govoriti o bilo kakvim garancijama nezavisnosti i nepristrasnosti nosilaca pravosudnih funkcija.

19:59 U emisiji Načisto večeras će biti prikazane prepiske predsjednice Sudskog savjeta Vesne Simović Zvicer i nekadašnje prve žene crnogorskog pravosuđa Vesne Medenice.

19.58 Gosti emisije Načisto su Momo Koprivica – potpredsjednik Vlade za politički sistem i pravosuđe, Milan Knežević – bivši šef parlamentarnog Odbora za bezbjednost i odbranu i lider DNP-a i Jelena Jovanović – novinarka ND Vijesti.

Foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents