Iličković, Kurgaš i Medojević izabrani za članove Sudskog savjeta

Miodrag Iličković, Fikret Kurgaš i Dražen Medojević dobili neophodnu podršku Skupštine za članove Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika.

Glasovima 77 poslanika, Fikret Kurgaš izabran je za člana Sudskog savjeta. Miodrag Iličković dobio je podršku 63 poslanika, dok je glasovima 56 poslanika izabran i Dražen Medojević za člana Sudskog savjeta.

Sjednicu možete pratiti uživo na našem portalu:

Iličković, Kurgaš i Medojević izabrani za članove Sudskog savjeta

Za Fikreta Kurgaša glasalo je 77 poslanika, za Miodraga Iličkovića glasala su 63 poslanika, dok je za Dražena Medojevića glasalo 56 poslanika, a dva su bila uzdržana.

Potpredsjednik Skupštine Boris Pejović dao je pauzu od pola sata, nakon čega će se poslanici izjasniti.

Vuksanović: HGI i DUA glasaće za Iličkovića i Kurgaša

Poslanik HGI Adrijan Vuksanović kazao je da su svi svjesni ozbiljnosti situacije u Sudskom savjetu. On je naveo da Klub poslanika Demokratske unije Albanaca i Hrvatske građanske inicijative želi da da konstruktivan doprinos procesu, izražavajući zadovoljstvo što jedan od tri kandidata dolazi iz manje brojnih naroda.

„Žao nam je što je Skupština ranije pala na ispitu i ranije nije podržala dvojicu dobrih kandidata – profesor Vučinić i gospodin Šoć. Znamo da je ovo jedna od naših obaveza prema društvu i državi, a svi smo svjesni od potrebi distanciranja politike, pa i tu želimo dati doprinos. Zbog toga ćemo glasati za Iličkovića i Kurgaša“, kazaoa je Vuksanović.

Stjepović: Demokrate će podržati sve kandidate

Duško Stjepović iz Demokrata podsjetio je da pojedinim članovima Sudskog savjeta v.d. mandat traje devet godina.

„Zoran Pažin je predlagao Zakon, a tadašnja većina usvaja rješenje, koje predviđa da mandat članovima Sudskog savjeta traje beskonačno. To pokazuje da su bili toliko osilili, mislili da neće silaziti sa vlasti, pa su usvojili rješenje da njihovi članovi Sudskog savjeta vedre i oblače“, kazao je Stjepović.

On je naveo da su kandidati profesionalni i dobri, te da će im biti čast da danas za njih dignu ruke.

„Ubijeđen sam da će se oni i te kako miješati u svoj posao ako saznaju da je neki sudija na platnom spisku mafije. Siguran sam u to, jer me sve ovo neodoljivo podsjeća na proceduru i atmosferu izbora Tužilačkog savjeta, koji je na kraju izabrao takvog glavnog specijalnog tužioca koji ovih dana dobija najprestižnije nagrade za borbu protiv korupcije i to od države koja predstavlja sinonim za demokratiju i vladavinu prava“, istakao je Stjepović.

Rakočević: EU traži kvalitetna rješenja, a vjerujem da to nijesu ona do kojih dolazimo bez dogovora sa opozicijom

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević istakao je važnost imenovanja u pravosuđu i ključnih reformi u izbornom zakonodavstvu.

„Za sve to je potrebna kvalifikovana većina. Jedino dijalogom kroz Odbor možemo da dođemo do rješenja u izbornom zakonodavstvu. Zbog čega to isto nijeste primjenili kod imenovanja u pravosuđu? Jasno je da je to zbog toga što ne želite dijalog, što nije nelegitimno. Tačno je da ni mi nijesmo imali kapaciteta da dođemo do rješenja, ali nije bilo volje ni u opoziciji da dođemo do rješenjaEU traži kvalitetna rješenja, a vjerujem da to nijesu rješenja do kojih dolazimo bez dogovora sa opozicijom. Za imena smo saznali preko medija, što je nedopustivo. Ja kao član Odbora nijesam znao ko će biti predložen“, istakao je Rakočević.

On je naveo da je u pitanju politička odluka, imajući u vidu da se o njoj glasa u Parlamentu.

Rakočević je pozvao vlast da za sve „ono što je pred nama u pogledu pravosuđa sjednemo i razgovaramo, kako bi imali dobar zakonski kapacitet“.

Dragović: Deblokada pravosuđa prioritet svih prioriteta

Poslanik PES-a Darko Dragović je istakao da je deblokada rada pravosuđa prioritet svih prioriteta, navodeći da će podržati sva tri kandidata.

„PES je znao da je ovo jedan od krucijalnih problema Crne Gore na putu ka EU. Za relativno kratko vrijeme postigli smo visok stepen saglasnosti i kompletirali sastav Ustavnog suda, a danas se nadam da ćemo izabrati nedostajuće članove Sudskog savjeta“, kazao je Dragović.

Ističe da rezultat predloženih kandidata nije politički, te da se „nije zloupotrijebio sistem, kao što se to radilo decenijama“.

„Kandidati nemaju nikakve veze sa Pokretom Evropa sad. Ni na koji način nijesu uticali na nas. Isključivo njihove lične i profesionalne reference su uticale da im damo podršku kao najbolje rješenje. Nijesam saglasan da nije bilo političkog dijaloga. On mora biti isključivo institucijalna kategorija i mora da bude u Skupštini. Nećemo dozvoliti bilo kakvu trgovinu i podjelu političkog plijena, kao što se to radilo decenijama“, kazao je Dragović.

„PES će podržati sva tri kandidata“

Poručuje da bi bio poraz Parlamenta da kandidat kao što je Iličković, koji je 12 godina bio sudija Ustavnog suda, nema status uglednog pravnika.

„Neprihvatljivo je da bilo koji sudija Ustavnog suda sa tako bogatom pravnom karijerom bude prihvatljiv za Ustavni sud, a ne bude prihvatljiv za Sudski savjet. Isti odnos imam i prema druga dva kandidata, koji imaju bogate karijere. Ne smatram da su i ostali kandidati bili dobri, ali mislim da smo predložili najbolje od najboljih i zbog toga ćemo glasati za sva tri kandidata“, poručio je Dragović. 

Janović: Posljednje poglavlje otvoreno još u junu 2020.

Poslanik DPS-a Nikola Janović kazao je da se poglavlja 23 i 24 već godinama pominju kao problematična, te da 43. vlada mnogo toga nije uradila što je bilo u njenoj nadležnosti.

„Volimo da pričamo o našem putu u EU, ali malo toga je urađeno. Posljednje poglavlje je otvoreno u junu 2020. godine. Od tada gotovo ništa nije urađeno. Nijesam siguran koliko želimo da uradimo na pomirenju. Ove stvari moramo da radimo, jer su u interesu građana“, kazao je Janović.

Laković: Vlada poštuje odluku suda

Poslanik PES-a Miodrag Laković je podsjetio da su danas imali sjednicu Odbora za bezbjednost, te da je obaveza bila razmatranje izvještaja o radu direktora policije.

„Nema političkog konteksta ili zakulisnog dogovora, već je to zakonska obaveza. Upravni sud je dao svoje mišljenje. Ova Vlada poštuje odluku suda. Smatram da niko nije omalovažavao Odbor, već možda preformulisao pokušao da omalovaži”, kazao je Laković.

On je objasnio da Odbor ne može da smjenjuje direktora Uprave policije, već da samo „cijeni izvještaj“.

Abazović: Svi kandidati imaju našu podršku

Poslanik GP URA Dritan Abazović kazao je da će svi kandidati dobiti podršku GP URA, te da su još prošle godine mogli da izaberu ove kandidate.

„Ovo su sve kandidati koji su i ranije bili kandidati, ali nekome je bilo u interesu da se ne izaberu. Zbog neefikasnosti sudova, a već imamo situaciju, da se optuženi za najteža krivična djela nađu na ulici“, kazao je Abazović.

On je kazao i da je sudskim odlukama ponižen ministar unutrašnjih poslova, koji je javno rekao da neće da vrati Brđanina na posao, a Vlada, kako kaže, tražila da se „priča o izvještaju dojučerašnjeg direktora Uprave policije“.

„Drago mi je što je bivši direktor Uprave policije ponizio Parlament, jer se nije odazvao pozivu da kaže njegovu stranu priču. Sada kada to radite na nečasan način, to se vrati kao bumerang, kao i sve što se nečasno stavljalo na teret ljudima“, istakao je Abazović.

Zogović: Nadam se da će svi kandidati već danas dobiti potrebnu podršku

Poslanik ZBCG Milun Zogović je istakao da Sudski savjet već godinama funkcioniše u v.d. stanju, navodeći da se nada da će predloženi kandidati već danas dobiti potrebnu podršku.

Gutić: BS će podržati sve kandidate

Damir Gutić iz Bošnjačke stranke smatra da pravosudne institucije moraju imati bolji status i odnos nadležnih.

„U dosta opština nemamo čak ni osnovni sud. Ako dalje pogledamo, samo Viši sud u Bijelom Polju, kao i Sud za prekršaje u Bijelom Polju nemaju predstavništvo u Podgorici. To je veoma važan segment. Drago mi je da su kandidati iz drugih gradova pa sigurno imaju osjećaj za druge sredine, iako sada žive u Podgorici“, kazao je Gutić.

On je kazao da su imali konstruktivan dijalog sa Pokretom Evropa sad, te najavio da će podržati predloge i „omogućiti da se komplentira Sudski savjet“.

Zirojević: Podržaćemo Iličkovića i Kurgaša

Poslanik SD-a Nikola Zirojević je istakao da je veoma važno da se priča o Sudskom savjetu već danas završi.

„Ovu priču je obilježilo odsustvo dijaloga. Smatram da su se kod ovako važnih odluka morali uključiti svi politički subjekti, kako bi se postigao opšti konsenzus. I prema ovoj temi smo se odnijeli veoma odgovorno. Mi smo opozicija vlasti, a ne kao opozicija do 2020. godine, koja je bila opozicija evropskoj agendi. Ovo su veoma ozbiljni i kvalitetni kandidati i moramo se prema njima odnositi odgovorno. Ovi ljudi imaju kvalitetne biografije, a jedinu zamjerku smo imali na Dražena Medojevića i njegovu povezanost kao advokata sa političkim strukturama i samo zbog toga nije dobio naš glas na Odboru, dok će Kurgaš i Iličković dobiti podršku“, kazao je Zirojević.

Radunović: Vrijeme je za promjene u pravosuđu i važan korak u evropskim integracijama

Poslanik ZBCG Slaven Radunović je reagovao na riječi Anđušića da nije bilo dijaloga, navodeći da „DPS nikad nije podržao kandidata za kojeg nije bio potpuno siguran da je lojalan stranci“.

„Zbog te navike bićete uvijek posljednji na listi za dijalog. Svi imamo svoje favorite i to je u redu. Zbog toga i predlažemo kandidate, ali sve to mora da ima svoje granice. Kandidati moraju biti prihvatljivi i ostalima. Posebno mi je drago što jedan kandidat dolazi iz manjinskog naroda. To je put da inkluzija manjinskih naroda dobije ubrzanje. Pozivam sve da danas zajedno izaberemo članove Sudskog savjeta i da se u pravosuđu pokrenu promjene i da ispunimo jedan važan korak u evropskim integracijama“, istakao je Radunović.

On je naveo da kod DPS-a moraju da „prepoznaju želju da se nešto dobro napravi“.

„Čim se pojavi vid konstruktivnosti onda ćemo i da razgovaramo sa DPS-om, ali ne dok budu branili neodbranjivo. Normalno je i politički pošteno da kažemo da ne možemo sa vama da razgovaramo kao sa ostalim partijama, jer se nijeste u dovoljnoj mjeri reformisali“, kazao je Radunović, reagujući na riječi poslanika DPS-a Andrija Nikolić koji je naveo da je neprimjerno što je Radunović kazao da je DPS partija sa kojom će „razgovarati ukoliko drugi neće“.

„Danas živimo u državi članici NATO-a, državi koja je najbliža EU. Neko je vodio Crnu Goru naprijed, a neko vukao nazad. Najvažnije je da se naša politička vizija ostvaruje, a najmanje je važno koliko će procenata imati DPS“, kazao je Nikolić.

Anđušić: Izostao dijalog sa opozicijom, podržaćemo Kurgaša

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić navodi da smo imali „specifični vid zastoja nakon 2020. godine“.

„Nijesmo uspjeli da kroz dijalog i konsenzus riješimo ova pitanja. Pretrpjeli smo značajnu štetu što se tiče pregovaračkog procesa. Dijalog je izostao tada, a izostaje i sada. Izostao je poziv da se dogovaramo o ovim pitanjima. Nije bilo ozbiljnog političkog dijaloga. Napravljen je i negativan iskorak, jer smo imali priliku da čujemo i od medija ko su kandidati. Ispostavilo se da je to tačno i da su ta rješenja nametnuta. Mislim da nijesmo izabrali dobar put o nekakvoj novoj demokratiji, već suprotno od toga“, kazao je Anđušić.

On je naveo da će danas vjerovatno podržati jednog kandidata.

Pejović: Očekujemo da će se vratiti ugled sudijama

Poslanica Jevrosima Pejović je istakla da je potrebno unaprijediti postupak izbora novih sudija, jer smo „svjedoci da se nerijetko zna ko će biti izabran za sudiju“.

„Razumijemo da će izazovi biti i rad Specijalnog odjeljenja Višeg suda u predmetima organizovanog kriminala. Ne vidimo da se ovom problemu posvetio menadžment Višeg suda, pa očekujemo da će pojačati monitoring. Ono što je najvažnije, očekujemo da će vratiti ugled sudijama“, kazala je Pejović.

Bogdanović: Danas da stavimo tačku na devetogodišnje v.d. stanje u Sudskom savjetu

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović je kazao da se danas stavlja višegodišnje v.d. stanje u pravosuđu.

„Ako mislimo da pravosudni sistem treba da preživi onda moramo da reagujemo. Pažinovim zakonom smo došli do „Pažinovog Sudskog savjeta“ i v.d. stanja. Imajući u vidu kompletnu situaciju, gotovo deceniju smo omogućili da pravosudne instituticije postane talac neustavnih odluka, a vrhunac ironije je izbor Vesne Medenice koja je osumnjičena za izvršenje najtežih krivičnih djela iz oblasti kriminala i korupcije. Odluka Sudskog savjeta da izabere Vesnu Medenicu po treći put je neustavna. Moramo da stavimo tačku na ovu talačku krizu i devetogodišnje v.d. stanje ove pravosudne institucije“, kazao je Bogdanović.

Iličković, Kurgaš i Medojević predloženi za članove Sudskog savjeta

Predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Milun Zogović, kazao je da su Miodrag Iličković, Fikret Kurgaš i Dražen Medojević dobili neophodnu podršku tog skupštinskog tijela.

On je kazao da očekuje da se danas izaberu tri člana uglednih pravnika.

Poslanica PES-a Jelenka Andrić je navela da zadatak članova Sudskog savjeta neće biti nimalo jednostavan, ali da vjeruje da će svojim znanjem moći da se izbore i odvedu društvo u neko „pravednije pravosuđe“.

Foto: Screenshot/Youtube

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA