„Usvojeni amandmani EP govore koliko je stanje u zemlji zabrinjavajuće i alarmantno“

Usvajanje Rezolucije Evropskog parlamenta o Crnoj Gori je logična posljedica zvaničnih i nezvaničnih dokumenata Evropske unije o stanju reformi u Crnoj Gori, kazala je za Gradsku televiziju politikološkinja Nikoleta Đukanović.

Ona napominje da i ovaj dokument mapira ono što je najaktuelnije i ključno, a vezano za duboku političku i institucionalnu krizu u državi.

Kako je kazala, amandmani koji su danas usvojeni, ali i sama inicijativa za podnošenje tih amandmana, govori koliko je stanje u zemlji zabrinjavajuće i alarmantno.

„Pitanje je da li će postojati odziv sa naše strane, da li će takva mišljenja uopšte biti razmatrana od strane naših političara i adekvatno razmatrana, odnosno, da li će uopšte biti uzeta u obzir. U susret ovom izvještaju o Crnoj Gori kada je riječ o sveobuhvatnom stanju, mapiraće ključne probleme u svim segmentima“, istakla je Đukanović.

Ipak, politikološkinja sumnja da će politički akteri uvažiti preporuku da se popis stanovništva odgodi, pošto, kako kaže, ni ozbiljnije poruke koje su upućene iz EU nijesu razmatrane, a kamoli uvažene.

„Stav EU je bio da se to pitanje politizuje samim tim što ga inicirate u vrlo specifičnom trenutku, duboke političke krize i vrlo komplikovanih odnosa. Da ne govorimo o nestabilnosti sistema budući da vlada nije formirana. Mislim da je takav stav bio vrlo jasan i razuman sa stanovišta opravdanosti“, rekla je Đukanović.

Očekuje, navodi, da će i buduća vlast ovo pitanje iskoristiti u političe svrhe i dodatno ga politizovati.

„Pitanje je koliko će buduća vlada imati podršku za sprovođenje dubokih refermi, što će biti i tačka lomljenja u budućnosti stabilnosti vlade“, poručila je Đukanović.

Podsjećamo, Evropski parlament usvojio je na današnjem zasijedanju Rezoluciji Tonina Picule o Crnoj Gori.Za dokument je glasalo 529 poslanika EP, dok je bilo protiv 51. Preostalih 53 je bilo uzdržano.

U rezoluciji koju je priredio Picula, između ostalog se ističe da su visoke političke tenzije i polarizacija doveli do zastoja procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU).

Foto: PR Centar

NIKŠIĆ PROGNOZA