Usvojen Izvještaj o radu Alijanse žena DPS-a

Na sinoć održanoj sjednici Glavnog odbora Alijanse žena (AŽ) Demokratske partije socijalista (DPS) usvojen je Izvještaj o radu, kao i razmatrane prioritetne oblasti djelovanja ove organizacije za predstojeći period, saopšteno je iz te partije.

Kako su naveli, sjednica je počela minutom ćutanja za žrtve tragičnih događaja u Srbiji.

Sjednicom je, dodaje se u saopštenju, predsjedavala predsjednica AŽ DPS Drita Llolla, koja je na početku predstavila glavna dostignuća u prethodnom periodu, ali i izazove i prijedloge za unapređenje političkog aktivizma žena kroz DPS, „sa posebnim fokusom na povećanje zastupljenosti žena na odlučujućim pozicijama paralelno sa kontinuiranom edukacijom“.

Iz te partije napominju da je Alijansa žena kroz 24 organizacije širom Crne Gore u prethodnom periodu realizovala preko 80 aktivnosti, a u saradnji sa međunarodnim organizacijama kreirala i strateška dokumenta (Strategiju i akcioni plan), programske politike, kao i sopstveni model obuke u oblasti javnog zagovaranja.

„Tokom prethodnog perioda, takođe uz podršku međunarodnih partnera, više od 60 članica je pohađalo obuke na temu liderstva, mapiranja moći u javnom zagovaranju, rodno zasnovanog nasilja i partijskog integriteta“, saopštili su iz DPS-a.

Dodaju da je platforma Alijanse žena predstavljena i na međunarodnim adresama, uključujući i Evropsku komisiju i Evropski parlament, a u oblasti razmjene dobrih primjera reforme pokrenuta je i saradnja sa sestrinskim partijama iz regiona.

„Nakon prezentacije i diskusije, zaključeno je da uz kontinuiran razvoj kapaciteta treba razvijati mehanizme koji će integrisati resurse Alijanse u rad partije, posebno u dijelu odlučivanja, ali i nastaviti na podizanju svijesti o važnosti međusektorske saradnje kao i većoj medijskoj promociji“, zaključili su u saopštenju.

Foto: DPS

NIKŠIĆ PROGNOZA