Uspješno završen Samit ministara transporta Zapadnog Balkana

Efikasan transport ljudi i robe obezbjeđuje nova radna mjesta i omogućava kroz povećanje obima trgovinske razmjene i ekonomski rast. Ovo je ključna poruka na Samitu o povezivanju (“Connectivity Summit 2023”), koji organizuje Sekretarijat Transportne zajednice Jugoistočne Evrope (TZ) i Sekretarijat Centralno-evropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), pod pokroviteljstvom Ministarstva za kapitalne investicije Crne Gore.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović, i generalni direktor Direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju, Gert-Jan Koopman, kako je saopšteno iz resora, otvorili su Samit koji je okupio ministre saobraćaja zemalja regiona, direktore carinskih uprava, predstavnike međunarodnih finansijskih institucija (Svjetska Banka, EBRD, EIB) i druge visoke predstavnike i stručnjačke iz regiona Zapadnog Balkana da razgovaraju o pitanjima vezanim za održivu i efikasnu trgovinu, transport i logistiku.

U uvodnom dijelu Samita, kako se navodi, prisutnima su se obratili i direktori TZ i CEFTA, Matej Zakonjšek i Emir Đikić, a putem vidio linka omogućeno je i obraćanje evropske komesarke za oblast saobraćaja, Adine Valean, i evropskog komesara za susjedstvo i politiku proširenja, Olivera Varhelya.

“Posebno mi je zadovoljstvo što smo danas u prilici da kroz održavanje jednog ovakvog skupa na visokom nivou označimo, vjerujem, početak još uspješnije i plodotvornije saradnje između zemalja regiona. Termin region upotrebio bih kao sinonim za povezivanje, a kao što i sam naziv govori, čvrste i dugoročno održive kvalitetne veze vode ka snažnijoj ekonomskoj saradnji i prosperitetu. Samo ekonomski nezavisni i međusobno dobro povezani, jesmo i garant političke stabilnosti i mira ne samo na Balkanu, već i šire. Svijetu, koji se danas suočava sa civilizacijskim sunovratom koji sa sobom donose ratna dešavanja, treba više uvezivanja, saradnje i vizija razvoja sa pogledima uprtim u budućnost, a ne konstantno vraćanje u prošlost.” istakao je u svom obraćanju Ibrahimović.

Iz MKI navode da samit o povezanosti fokusira se na ulaganja u transportnu infrastrukturu u cilju jačanja regionalne povezanosti i strukturne reforme kako bi se osigurala efikasnija mobilnost na Zapadnom Balkanu u skladu sa strateškim ciljevima koji se odnose na kreiranje zajedničkog ekonomskog prostora, kao pripremu za buduće članstvo u EU.

“Tokom Samita je istaknuto, gotovo od svih učesnika, se moglo čuti da su aktivnosti primarno usmjerene na putnu i željezničku infrastrukturu, kao i na kreiranje zajedničkih graničnih prelaza na dijelu koji je obuhvaćen kroz tzv. indikativno proširenje Trans-evropske transportne mreže (TEN-T) na Zapadnom Balkanu, uključujući i susjedne države članice EU, kao i na smanjenje / eliminisanje kašnjenja u transportu, povećanje efikasnosti transportno-manipulativnih operacija i njihovu digitalizaciju”, dodaju iz resora.

Tokom Samita, kako se dalje navodi, svaka od zemalja potpisnica Ugovora o osnivanju Transportne zajednice Jugoistočne Evrope je sa ovlašćenim predstavnikom Evropske komisije potpisala i Sporazum kojom se potvrđuje dodatno indikativno proširenje Trans-evropske transportne mreže (TEN-T) na prostoru Zapadnog Balkana, za datu državu.

“To u slučaju Crne Gore znači da dio TEN-T postaju željeznička pruga Podgorica-Nikšić-Čapljina i aerodrom Tivat. Ova činjenica osim sjajnog rezultata rada Ministarstva kapitalnih investicija u proteklom periodu, znači i prepoznavanje strateške relevantnosti datim projekata, i ključno, znači da dati projekti sada postaju pogodni za kandidovanje za obezbjeđivanje sredstava iz dostupunih EU fondova, primarno kroz mehanizam Investicionog okvira za Zapadni Balkan. Konkretno, ako imamo u vidu preliminarnu procijenjenu vrijednost implementacije pomenutih projekata koji su već i obuhvaćeni Jedinstvenom listom prioritetnih infrastrukturnih projekata, to znači da Crna Gora može povući nešto više od 100 miliona eura bespovratnih sredstava za date projekte”, pojasnili su iz Ibrahimovićevog resora.

Na otvaranju Samita, napominju iz MKI, prisutnim gostima i visokim zvaničnicima obratio se i novoizabrani Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je pozdravio inicijative zemalja Zapadnog Balkana u oblasti izgradnje i modernizacije saobraćajne infrastrukture, kao ključnog faktora za bolju regionalnu povezanost u cilju inteziviranja privrednih aktivnosti.

Izvor: CdM

Foto: Samit ministara transporta

NIKŠIĆ PROGNOZA