Uoči izbora u državnim organima sklopljeno čak 8.193 ugovora o zasnivanju radnog odnosa?!

Agenciji za sprečavanje korupcije je, u toku kampanje za minule parlamentarne izbore, 517 obveznika Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja dostavilo čak 8.193 ugovora o zasnivanju radnog odnosa.

Ta frapantna brojka se navodi u Izvještaju o sprovedenom nadzoru u toku izborne kampanje, koji je izradila i objavila Agencija za sprečavanje korupcije.

Najveći broj dostavljenih ugovora, njih 4.823, odnosi se na ugovore na određeno, 366 na neodređeno, 2.508 ugovora o djelu i 178 ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

POSTUPCI

Agencija je, nakon izvršenog nadzora, nadležnom odsjeku uputila 132 odluke o zapošljavanju zbog sumnje u kršenje člana 44, stav 2 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, te pokrenula prekršajne postupke protiv 37 obveznika.

„Agencija je dopisima od 20 organa vlasti zahtijevala da se izjasne o svim zaključenim ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, odnosno da li su isti zaključeni na radna mjesta predviđena Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji i, ukoliko jesu, da dostave izvod iz Pravilnika koji se odnosi na to radno mjesto. Nakon provjere dostavljenih podataka, nadležnom odsjeku za pokretanje upravnih, prekršajnih postupaka i postupanje po zahtjevima za slobodan pristup informacijama, predloženo je pokretanje prekršajnih postupaka protiv odgovornih osoba u osam organa vlasti zbog eventualnog kršenja člana 44, stav 1 Zakona. I protiv ovih osam organa vlasti su pokrenuti prekršajni postupci u skladu sa Zakonom“, piše u Izvještaju o sprovedenom nadzoru u toku izborne kampanje.

Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja u članu 44 propisuje da se u državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave, organima lokalne uprave, javnim ustanovama i državnim fondovima, u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora mogu izuzetno zaposliti lica na određeno vrijeme, odnosno zaključiti ugovor za obavljanje privremenih i povremenih poslova, radi obezbjeđenja neometanog i redovnog odvijanja i funkcionisanja procesa rada tih organa, pa se očigledno radi o masovnom kršenju zakona

Istovremeno, ASK-u su od raspisivanja predsjedničkih izbora 16. januara ove godine pa sve do marta organi državne uprave, lokalne samouprave, lokalne uprave, javne ustanove i državni fondovi dostavili ukupno 5.267 odluka o zapošljavanju.

Od tih 5.267 odluka o zapošljavanju, njih 206 odnosi se na ugovore koji su sa zapošljenima sklopljeni na neodređeno vrijeme, dok ostatak od 5.061 odluke o zapošljavanju čine ugovori sklopljeni po drugim osnovima, kao što su ugovori o radu na određeno vrijeme, o djelu i za obavljanje privremenih i povremenih poslova.

ZBIRNI PODACI

Ako se ima u vidu da je prije predsjedničkih izbora sklopljeno 5.267 ugovora to znači da je zbirno uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora sklopljeno ukupno čak 13.500 ugovora o zasnivanju radnog odnosa u državnoj upravi. Ta brojka potpuno dovodi u pitanje legitimitet predsjedničkih i parlamentarnih izbora imajući u vidi terminologiju koju je uspostavila EK da jedno radno mjesto donosi četiri sigurna glasa.

Masovno partijsko zapošljavanje nije decidno osudila međunarodna posmatračka misija sastavljena od OEBS-a i Savjeta Evrope.

Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja u članu 44 propisuje da se u državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave, organima lokalne uprave, javnim ustanovama i državnim fondovima, u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora mogu izuzetno zaposliti lica na određeno vrijeme, odnosno zaključiti ugovor za obavljanje privremenih i povremenih poslova, radi obezbjeđenja neometanog i redovnog odvijanja i funkcionisanja procesa rada tih organa, pa se očigledno radi o masovnom kršenju zakona.

U istom članu se precizira da se zapošljavanje u tim slučajevima vrši na osnovu odluke nadležnog organa tih subjekata i samo ako je predviđeno aktom o sistematizaciji radnih mjesta.

U stavu 2 predviđa se i obaveza nadležnih organa da sve odluke o zapošljavanju koje su donijete u skladu sa zakonima kojima se uređuju radni odnosi, prava i obaveze državnih službenika i namještenika i obligacioni odnosi, sa kompletnom pratećom dokumentacijom, dostave Agenciji za sprečavanje korupcije u roku od tri dana od dana donošenja odluke.

Foto: Dobrilo Malidžan/Pobjeda

NIKŠIĆ PROGNOZA