Unutrašnja kontrola: Đukanovićevi štabovi pretresani po zakonu

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije nije našlo dokaze koji bi ukazivali na neprofesionalno ili nezakonito postupanje nikšićkih policajaca prilikom pretresa štabova ranijeg kandidata za šefa države Mila Đukanovića na dan izbora u aprilu. To je navedeno u julskom izvještaju Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije, koji je objavljen na sajtu Vlade.

Kako je rečeno, sprovedena je kontrola zakonitosti postupanja policijskih službenika Odjeljenja bezbjednosti Nikšić povodom navoda iz teksta objavljenog 11. aprila 2023. godine, na portalu dnevnog lista „Pobjeda“, pod naslovom „Adžićeva policija na dan izbora zloupotrijebljena u političke svrhe“.

„U postupku kontrole nijesu utvrđene činjenice i dokazi koji bi ukazivali na neprofesionalno ili nezakonito postupanje policijskih službenika OB Nikšić u predmetnom slučaju“, navodi se u izvještaju unutrašnje kontrole.

Prema navodima iz teksta, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i nikšićke policije tokom pretresanja prostorija i stanova koje su koristili izborni štabovi predsjedničkog kandidata Mila Đukanovića u Nikšiću na dan izbora nijesu našli nikakve dokaze i predmete koji bi ukazivali na bilo koje krivično djelo. Tvrdilo se da je cjelodnevna akcija policije na dan drugog kruga, 2.aprila, ukazala da je bilo organizovanog pokušaja ometanja rada izbornih štabova predsjednika države.

To proizilazi iz izjava koje su dali aktivisti Đukanovićevog DPS-a, ali i na osnovu dva zapisnika policije o pretresu stanova i prostorija koje su koristili izborni štabovi predsjedničkog kandidata Mila Đukanovića, navodi se u pomenutom tekstu.

Policija je na dan izbora saopštila da je iz Kluba pčelara privela šest osoba zbog sumnji na kupovinu glasova, ali, prema pisanju ovog lista, pošto takve optužbe nijesu konkretizovane procesuiranjem bilo koje osobe otvara se pitanje instrumentalizacije pripadnika MUP-a u političke svrhe.

Izjave i zapisnici navodno pokazuju da je u svrhu ometanja i zastrašivanja izbornih štabova postojala sinhronizacija djelovanja policije sa, za sada nepoznatim, osobama koje su radile u korist predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića (koji je pobijedio i postao predsjednik države).

U pitanju su prostorije Kluba pčelara koje koristi Mjesna zajednica Rastoci, a gdje je bio štab, s tim da je policija saslušala šest osoba zbog sumnje da kupuju lične karte. 

Foto: Uprava policije, arhiva

NIKŠIĆ PROGNOZA