Uloga OEBS-a veoma važna, Crna Gora ostaje posvećen i konstruktivan partner

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović učestvuje na 30. Ministarskom savjetu Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) koji se održava danas i sjutra u Skoplju.

Prvog dana dvodnevnog susreta, u fokusu je bilo dalje funkcionisanje Organizacije i aktuelni bezbjednosni izazovi u OEBS regionu i šire.

Ministar Ivanović je kazao da je neophodno pojačati napore ka postizanju trajnih rješenja aktuelnih sukoba, posebno imajući u vidu tekuće, složene sigurnosne izazove i pogoršanje bezbjednosne situacije. 

„Kako bismo krenuli ka ponovnoj izgradnji povjerenja, stradanje civila se mora zaustaviti, a poštovanje međunarodnog humanitarnog prava mora biti moralni, ali i zakonski imperativ“, kazao je ministar.

Izrazio je zadovoljstvo postizanjem dogovora o narednoj predsjedavajućoj i pozvao zemlje učesnice da, udruženim snagama, omoguće nastavak funkcionisanja i vršenje mandata Organizacije.

„To je naša zajednička odgovornost, a Crna Gora će konstruktivno doprinijeti rješavanju izazova i nastaviti da dosljedno brani temeljne vrijednosti OEBS-a uprkos rastućim krizama sa kojima se svakodnevno suočavamo“, zaključio je ministar i poželio uspjeh Malti koja će predsjedavati tokom 2024. godine.

Predsjedavajući, ministar vanjskih poslova Bujar Osmani je istakao potrebu za funkcionalnom organizacijom i pozvao na konstruktivan pristup rješavanju kriza. Podsjetio je da je OEBS organizacija koja gradi povjerenje i saradnju, zbog čega je njeno nesmetano funkcionisanje naročito važno upravo u vremenima sukoba i pojačanih tenzija.

Ivanović je makedonskom kolegi čestitao na izuzetnoj posvećenosti i naporima da se očuvaju temeljne vrijednosti OEBS-a tokom veoma izazovne i turbulentne godine.

Na marginama Ministarskog savjeta OEBS u Skoplju ministri vanjskih poslova Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Srbije potpisali su Zajedničku izjavu o borbi protiv korupcije u Jugoistočnoj Evropi, kao izraz odlučnosti i političke volje da se zemlje potpisnice zajednički bore protiv korupcije i rade na afirmaciji antikorupcijskih inicijativa.

Ivanović je, kako napominju u saopštenju Ministarstava, danas u Skoplju imao i bilateralne susrete sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem, državnom ministarkom za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Francuske Lorens Bun, ministrom vanjskih poslova Islanda Bjarnijem Benediktsonom i zamjenikom ministra vanjskih poslova Japana Fukazavom Joićijem.

Foto: Screenshot TVCG

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents