Uljarević: Spajić ima većinu za sastav Vlade

Mandatar Milojko Spajić imaće većinu za sastav Vlade. Ta većina ne mora da bude veća od 41 poslanika. Duh ustavne norme je takav da ta većina, ni dvotrećinska ni tropetinska, ne treba da stanuje u izvršnoj vlasti, odnosno ne treba Vlada da bude ta koja će da kadrira pravosuđem ili koja će da mijenja Ustav, nego to treba da bude najširi mogući konsenzus sa opozicijom, ocijenila je u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj TV izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević.

Koalicija ZBCG, koju čine stranke nekadašnjeg Demokratskog fronta, osjeća da se sužava prostor u kom ona može računati na učešće u vlasti.

“Prošle su tri godine, oni nijednom nijesu bili dio izvršne vlasti. Vjerujem da ih je neprijatno iznenadio rezultat na ovim parlamentarnim izborima koji je dramatično manji od onog koji je bio 30. avgusta 2020. godine. Zato i danas imamo pozivanje na izbornu volju iz avgusta 2020. iako smo u međuvremenu imali drugi okončani krug izbora”, rekla je Uljarević.

Kaže da je konstantno pozivanje na 30. avgust 2020. godine besmislica kojom se pokušava manipulisati.

“To se kosi sa zdravim razumom i niko ko je ozbiljan to ne može da koristi kao argument. Pokazalo se i da nije dovoljno vezivno tkivo samo ujediniti se protiv nekoga, a to je, zapravo, bio avgust 2020.” , objašnjava Uljarević.

U Crnoj Gori, ističe, imamo izražen trend nepovjerenja građana i građanki, ali i ono što se osjeća kroz proces evropskih integracija.

“Institucije su nefunkcionalne. Ljudi u Briselu često nemaju sagovornika u institucijama koji će im dati bazične informacije ili da dogovore plan za ispunjavanje određenih mjerila”, rekla je Uljarević.

Jasno se, kaže,vidi da odnosi između dvojice lidera Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića i Milojka Spajića nijesu dobri.

Riječ je o, kako je rekla, mladom pokretu koji nije dovoljno jasno, ni politički ni programski, ideološki izdiferenciran, a vrlo brzo je došao na udar različitih aktera kojima nije odgovaralo da takav novi politički subjekt uzima od njihovog biračkog tijela, ocjenila je za Gradsku TV Uljarević.

Smatra da do raskola između Spajića i Milatovića neće doći brzo.

“Ja ne mislim da će doći do raskola tako brzo kako se govori, ali je činjenica da ti loši odnosi ne mogu da budu podsticajni ni za funkcionisanje Vlade kao ni ukupnog sistema”, kazala je ona.

Srpska pravoslavna crkva je u značajnoj mjeri uticala da se formira Vlada Zdravka Krivokapića, a imala je, kaže, uticaj i na Vladu Dritana Abazovića, koja je na agilniji način ispunjavala želje i interese SPC, međutim njen uticaj, kako kaže, slabi.

“Crkva će definitivno pokušati da ima svoj udio i kroz ovu Vladu, ali čini mi se da ta vrsta uticaja ipak slabi. SPC je podržala više igrača kroz različite aspekte, ali je time svoj uticaj oslabila”, smatra Uljarević.

foto:Gradski portal

NIKŠIĆ PROGNOZA