Uljarević: Skoro polovina građana smatra da je na sceni radikalizacija Crne Gore

Skoro 50 odsto (48,7 odsto) građana smatra da je na sceni radikalizacija Crne Gore, a oko 46 odsto građana ne vjeruje da političari rade na tome da svi budemo jednaki – pokazali su rezultati istraživanja nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje u saradnji sa agencijom DAMAR.

Izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević je na okruglom stolu na temu „Kakva nam država Crna Gora treba?“, predstavljajući rezultate analize, navela i da 38 odsto ispitanika misli da nemamo ozbiljnu debatu o identitetskim pitanjima.

„Da su za podjele najodgovornije političke partije ocijenilo je 53,4 ispitanika, a slijede vjerske zajednice“, navela je Uljarević.

Dodaje da 46,8 odsto smatra da Crna Gora treba da ostane na poziciji priznanja Kosova.

Oko 44 odsto građana (tačnije 44,7 odsto) misli da sekularni karakter Crne Gore nije ugrožen.

Analiza je pokazala i da 41,1 odsto građana smatra da imamo rehabilitaciju ratnih zločinaca.

Uljarević je navela da 45 odsto ispitanika misli da ovlašćenja predsjednika države treba širiti, a nešto više od petine smatra da ne može uticati na vlast i kontrolisati je.

„Da Srpska pravoslavna crkva treba da ima istu poziciju kao i sve druge vjerske zajednice smatra viđe od 55 odsto građana“, rekla je Uljarević.

Oko polovina građana, prema njenim riječima, vjeruje da je pravda spora, ali dostižna.

„Da država treba da preispita dozvolu za nošenje oružja misli oko 80 odsto građana. Većinski je stav da EU treba da bude oslonac Crnoj Gori u spoljnoj politici, oko 60 odsto. Slijede Srbija i Rusija“, precizirala je Uljarević i dodala da 55 odsto ispitanika smatra da Crnoj Gori trebaju nove političke strukture koje će našu državu uvesti u EU.

Navodi da 31,4 odsto ispitanika smatra da je tužilasto najodgovornije za borbu protiv kriminala, a slijede policija i vlada. Da crnogorske institucije donekle mogu da se izbore sa korupcijom i organizovanom kriminalom ocjenjuje 47,2 građana.

Vuk Čađenović iz istraživačke agencije DAMAR naveo je da 47,3 odsto ispitanika smatra da se neizlaskom na izbore šalje poruka nezadovoljstvom stvarima u društvu.

„Da treba uvesti otvorene liste smatra 62 odsto ispitanika. Da bi trebalo da se uvede pravo glasanja u diplomatsko konzularnim predstavništvima u inostranstvu smatra 57,4 odsto ispitanika, dok 55,4 odsto misli da predsjednik treba da se bira neposredno na izborima“, naveo je Čađenović.

Dodaje da šest od 20 građana smatra da se partije ne pridržavaju predizbornih obećanja.

„48 odsto misli da smjena vlasti nije dovela do promjene svijesti. Da nevladine organizacije mogu slobodno da rade i kritikuju smatra 35,7 odsto ispitanika, a 36,5 odsto smatra da društvo treba da se vrati tradiciji“, kazao je Čađenović.

Skoro 50 odsto (49,8 odsto) misli, kako dodaje, da je negativna ekonomska situacija posljedica međunarodnih trendova.

„Oko 70 odsto ispitanika saglasno je da Crna Gora treba da se okrene ulaganjem u zelenu energiju“, naveo je Čađenović.

Izvor: Pobjeda

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA