Uljarević: Dobro je što je EK notirala prljave kampanje protiv NVO u Crnoj Gori

Svi uvažavamo izazov osjetljivosti usklađivanja održavanja standarda EU u saradnji sa državama koje su u procesu pristupanja EU i čije vlasti imaju različite pozicije kad je riječ o ljudskim pravima i demokratskom rukovođenju. Međutim, to ne može biti na štetu temeljnih vrijednosti, poručila je izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević.

Kako je saopšteno iz CGO, Uljarević je to kazala na panelu „Kako EU može približiti svoje susjede u promijenjenom svjetskom poretku i koje su mogućnosti civilnog društva“, koji je održan u okviru Evropskih dijaloga Vaclava Havela u prepunom Praškom domu u Briselu.

Uljarević je učestovala na panelu sa ministrom vanjskih poslova Republike Češke, Janom Lipavskim, zatim Gert Janom Kopmanom, generalnim direktorom Generalnog direktorata za susjedstvo i proširenje (NEAR) Evropske komisija, i Viktorijom Vojtsiskom, iz Međunarodnog centra za pobjedu Ukrajine i nekadašnjom poslanicom ukrajinskog Parlamenta.

Panelom je moderirala Eva Hrčirova iz kabineta potpredsjednice Evropske komisije Vere Jurove.

Fokus diskusije bio je na procesu proširenja, jačanju civilnog društva i vladavine prava.

“Moje viđenje misije civilnog društva je da ono mora biti budno kad je riječ o radu donosilaca odluka, pružati neophodan uvid u realnost uz argumentovanu kritičku poziciju. To je često izazovno i rizično, i mi smo to iskusili u Crnoj Gori sa prljavim kampanjama koje su pokretali političari na najvišem nivou sa svojim lojalistima. Stoga nam je važno što je to EK primijenila i u ovogodišnjem izvještaju, jer je i to značaj izraz podrške kritički orijentisanom civilnom društvu”, naglasila je Uljarević.

Foto: CGO

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA