„Ulazak Crne Gore u EU od velike važnosti i za Podgoricu i za Brisel“

Ulazak Crne Gore u Evropsku uniju bio bi od velike važnosti i za Crnu Goru i za EU. Crna Gora bi na taj način valorizovala sve što je uradila na sistemskim reformama i postala dio zajednice uređenih evropskih dražava. Na drugoj strani, za EU bi to bio jasan signal da je proces proširenja živ i da zvanični Brisel računa na Zapadni Balkan kao neodvojivi i integrisani dio EU, to je zajednička ocjena današnjeg sastanka ministra pravde Bojana Božovića i ambasadora Slovačke Republike Borisa Gandela.

Božović je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva pravde, istakao da postoje svi razlozi da Crna Gora, uz ispunjenje svih zadataka iz završnih mjerila, bude u dogledno vrijeme prva naredna članica EU.

“Uradili smo više od drugih na planu EU integracija, članica smo NATO, u potpunosti smo usaglašeni sa spoljnom politikom unije, nemamo sporove sa susjedima. U tom smislu očekujemo podršku svih članica EU, a posebno država kao što je Slovačka, sa kojima imamo vrlo razvijene prijateljske odnose”, kazao je Božović.

Gandel je rekao da Podgorica može da računa na punu podršku Bratislave i konkretnu pomoć gdje god je to moguće, kada je riječ o procesu učlanjenja u EU.

“Na tačne razloge koje ste naveli i zbog kojih mislite da je Crnoj Gori mjesto u EU, ja bih dodao da bi prijemom Crne Gore, EU posalala jasan signal da se isplati ispunjenje svih zahtjeva iz pregovaračkog procesa i to bi imalo odličan odjek u ostalim državama regiona. Svi u regionu imaju našu podršku, jer smo otvoreni zagovornik proširenja EU, a prema Crnoj Gori imamo posebnu naklonost”, kazao je Gandel.

Foto: Ministarstvo pravde

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA