„UK nastavlja da podržava reformske procese odbrambenog sistema Crne Gore“

Ministar odbrane Dragan Krapović na današnjem sastanku sa britanskom ambasadorkom Don Meken istakao je i da veoma cijeni dugogodišnju podršku koju Ujedinjeno Kraljevstvo pruža u sprovođenju reformskih procesa u odbrambenom sistemu Crne Gore, saopšteno je iz tog resora. 

Krapović je izrazio zadovoljstvo zbog sastanka, i istakao da isti predstavlja pokazatelj strateškog savezništva dvije države i nastavak kontinuirane saradnje, kao i međusobnog uvažavanja Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva.

„Ministar Krapović je istakao i da veoma cijeni dugogodišnju podršku koju Ujedinjeno Kraljevstvo pruža u pogledu sprovođenja reformskih procesa u odbrambenom sistemu Crne Gore, u vidu prenošenja iskustava britanske strane u svim segmentima koja su od značaja za dostizanje neophodnih standarda u domenu odbrane. Posebno je istakao značaj dugogodišnjeg školovanja i usavršavanja crnogorskog kadra na prestižnim vojnim i odbrambenim institucijama u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Takođe je upoznao ambasadorku Meken sa planiranim prioritetima u domenu odbrane za vrijeme njegovog mandata i naglasio da će Crna Gora nastaviti usklađenost sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, kao i da će ostati posvećeni članstvu u NATO i ispunjavanju prioriteta iz NATO agende“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Kako su kazali, on je izrazio očekivanje da će se i u narednom periodu nastaviti intenzivni bilateralni odnosi, te istakao da će se tokom svog mandata zalagati za intenziviranje aktivnosti na polju odbrambene i vojne saradnje.

„Ambasadorka Meken je izrazila zadovoljstvo postignutim nivoom odbrambene saradnje dvije zemlje, te ukazala na spremnost za podršku odbrambenom sistemu Crne Gore. Izrazila je takođe i zadovoljstvo u pogledu posvećenosti i doprinosa Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti i istakla da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da podržava Crnu Goru u oblastima od značaja za unaprjeđenje odbrambenog sistema“, naveli su iz Ministarstva odbrane.

Imenovanje izaslanika odbrane Ujedinjenog Kraljevstva na rezidentnoj osnovi, u Podgorici, predstavlja snažnu poruku posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva saradnji sa Crnom Gorom, koja će samim biti intenzivirana u narednom periodu, zaključeno je na današnjem sastanku.

Foto: MO

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA