Uhapšeni osumnjičeni za lažne prijave o bombama u Srbiji

Policija je uhapsila tri osobe osumnjičene za lažne prijave o podmetnutim bombama u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, uhapšeni su P. D. (2000) iz Odžaka, kao i J. M. (1996) i T. Č. (1981) iz okoline Zrenjanina.

MUP je saopštio da su sva trojica osumnjičeni da su izvršili krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

„Kako se sumnja, oni su u dužem vremenskom periodu, putem elektronske pošte, koristeći servise anonimnosti, učestvovali u slanju poruka prijeteće sadržine obrazovnim i drugim institucijama na teritoriji Republike Srbije, o navodno postavljenim eksplozivnim napravama, čime su ugrozili bezbjednost većeg broja djece i građana u Republici Srbiji“, navodi se u saopštenju MUP-a.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni nadležnom tužilaštvu.

Akcija je, kako navodi MUP, sprovedena u koordinaciji preko Evrodžasta sa istražnim organima Češke Republike.

Prethodno je Ministarstvo unutrašnjih poslova juče saopštilo da na nacionalnom i međunarodnom nivou intenzivno sarađuje sa svim relevantnim institucijama na identifikaciji elektronskih adresa pošiljalaca dojava.

MUP je u saopštenju od juče objavio da je od početka školske godine u septembru u školama u Srbiji primljeno 80 dojava o podmetnutim bombama.

„One su vrsta specijalnog psihološkog rata i predstavljaju pokušaj destabilizacije Srbije i unošenja nemira među građane“, objavio je MUP.

MUP dodaje da je po svim dojavama izvršio preglede i utvrdio da su lažne.

Škole obezbjeđuje 2.500 policajaca

Ministarstvo unutrašnjih poslova preciziralo je da 2.500 policijskih službenika obezbjeđuje škole u Srbiji. Dodaje se da će zbog čestih dojava o bombama policija sprovesti obuku zaposlenih u školama koja će obuhvatiti mjere kontrole pristupa, preventivni pregled prostora i definisanje bezbjednog mjesta.

U posljednjih mjesec u Srbiji su učestale anonimne dojave o eksplozivnim napravama navodno postavljenim u školama. Slične prijave stizale su i na adrese pojedinih medija, Radio-televizija Srbije (RTS) i Radio-televizija Vojvodine (RTV) više puta su primile takve mejlove.

Prethodno su sa početkom ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. bile učestale dojave o navodno postavljenim bombama u najvažnijim objektima u Srbiji, posebno na beogradskom Aerodromu Nikola Tesla.

Foto: Ilustracija/N1

NIKŠIĆ PROGNOZA