Udrženje pravnika: Na sjednicu UN ne može preko petoro

Iz Udruženja pravnika Crne Gore saopšteno je da broj predstavika jedne države na plenarnoj sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) ne može biti preko pet.

„Povodom opravdanih javnih reakcija i negodovanja na strukturu i brojnost crnogorske delegacije opredjeljene da putuje na zasjedanje Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija, Udruženje pravnika Crne Gore upućuje na član 9 Povelje UN kojom se utvrđuje dozvoljeni broj članova – predstavnika na nivou jedne nacionalne delegacije na plenarnoj sjednici, koji ne može biti veći od pet, plus ambasador/stalni predstavnik pri UN, bez obzira na broj stanovnika države ili neki drugi kriterijum“, ističu iz Udruženja.

Navode da sama država određuje dodatan broj članova delegacije koji će putovati. To se, dodaju oni, određuje u skladu sa sopstvenom politikom i potrebama

„Na zahtjev javnosti, ostaje obaveza da se obrazloži zadatak i potrebu za dodatnim članovima i priloži specifikaciju potrošenih javnih sredstava“, zaključuju iz Udruženja pravnika.

Osim predsjednika Jakova Milatovića, Vlada je juče usvojila Platformu u kojoj se navodi da će u delegaciji, između ostalih, biti i premijer i rukovodilac Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović.

Reagovao je predsjednik Milatović, podsjećajući da u skladu s dosadašnjom praksom, Crnu Goru na zasijedanju Generalne skupštine UN-a jedne godine predstavlja predsjednik, a naredne premijer.

„Odluka premijera da u funkciji koordinatora Ministarstva vanjskih poslova, a de fakto u funkciji premijera – nastupa s posebnom delegacijom na okupljanju državnika u Njujorku, unosi zabunu i ne doprinosi ozbiljnosti diplomatskog predstavljanja Crne Gore“, napisao je Milatović na mreži X.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) odgovorili su Milatoviću da delegacija koju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku predvodi Abazović ima „minimalan broj članova“.

Iz MVP-a su kazali da će Abazović, kao koordinator MVP-a, učestvovati na ministarskim sastancima.

Foto: Guliver

NIKŠIĆ PROGNOZA