Ubrzati suđenja za organizovani kriminal

Poslanica Evropskog parlamenta (EP) iz Hrvatske Sunčana Glavak predala je amandman na nacrt izvještaja o Crnoj Gori, ističući da je važno da se ubrzaju sudski procesi u predmetima o organizovanom kriminalu. Izvještaj o Crnoj Gori trebalo bi pred evropskim poslanicima da se nađe krajem avgusta ili početkom septembra.

„Naglašava važnost ubrzanja sudskih procesa u vezi sa predmetima organizovanog kriminala, obezbjeđivanja da se istrage sprovode temeljno, i da se presude donose blagovremeno, uz očuvanje prava optuženih“, navela je u amandmanu Glavak.

Poslanici Evropskog parlamenta predali su preko 250 amandmana na nacrt izvještaja, koji je sačinio izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula.

Amandman je predao i poslanik EP Vladimir Bilčik. 

„U oblasti nedozvoljene trgovine, odnosno šverca cigareta, ukazuje na nove mjere koje je vlada objavila u julu 2022. godine, a kojima se zabranjuje skladištenje duvana u Baru“, kazao je Bilčik.

Amandmani u Evropskom parlamentu na nacrt izvještaja o Crnoj Gori (Foto: RTCG)

Ponavlja i važnost daljih mjera za suzbijanje šverca cigareta u zemlji, posebno u Slobodnoj zoni Luke Bar.

Portal RTCG nedavno je objavio da uprkos tome što je Specijalno državno tužilaštvo početkom januara ove godine podiglo optužnicu protiv Radoja Zvicera, Petra Lazovića, Ljuba Milovića i još nekoliko osoba sudski proces protiv njih u Podgorici još nije počeo. 

Podsjetimo, i poslanica Evropskog parlamenta iz Hrvatske Željana Zovko predala je amandman na nacrt izvještaja o Crnoj Gori kojim poziva da se neriješena pitanja granice sa Srbijom i Hrvatskom zatvore što je prije moguće tokom procesa pristupanja EU. 

Komentarišući to što je hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu Željana Zovko predala amandman na nacrt izvještaja o Crnoj Gori tražeći da se riješi pitanje granica, premijer Dritan Abazović kazao je nedavno kako vjeruje da Hrvatska blagonaklono gleda na učlanjenje Crne Gore u EU.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA