U Zeti finalne konsultacije za Krstovićevog nasljednika, Demokrate pripremaju tužbu

Predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović kazao je da koalicija ,,Za budućnost Crne Gore“ ovog vikenda obavlja finalne konsultacije o kandidatu za novog predsjednika lokalnog parlamenta, poručujući da će on biti izabran u zakonskom roku. U isto vrijeme, Demokrate pripremaju tužbu za, kako ocjenjuju, nezakonitu smjenu prethodnog predsjednika SO Zeta Luke Krstovića iz redova te partije.

Krstović je smijenjen 25. avgusta sa te funkcije glasovima većine odbornika, prije svih koalicije „Za budućnost Zete“, koji su i inicirali njegovo razrješenje, a njihov prijedlog podržao je i nezavisni odbornik Nikola Rajović, nekada član Demokrata.

Rok

Rok od mjesec za izbor Krstovićevog nasljednika uveliko teče, ali iz vladajuće koalicije obećavaju da će Zeta uskoro dobiti novog šefa parlamenta.

„Predsjednik Skupštine opštine Zeta će biti izabran u skladu za zakonom. Rok je mjesec. Ovog vikenda treba da obavimo završne konsultacije o tome ko bi bio novi predsjednik lokalnog parlamenta i očekujem da će već sljedeće sedmice biti predat zahtjev službi SO za tu hitnu sjednicu“, kazao je Asanović za Pobjedu, napominjući da imaju zakonsku mogućnost da potpišu bilo koju odluku koju donesu na nivou opštine, a koja bi bila data na usvajanje na prvoj narednoj redovnoj sjednici lokalnog parlamenta.

Nakon razrješenja Krstovića, na sjednici 25. avgusta je neopozivu ostavku podnio i potpredsjednik SO Zeta Novica Pejović, koji je poručio da odbornici Demokrata neće učestvovati u donošenju nijedne buduće odluke na lokalnom nivou dok se nadležni sud ne izjasni o njihovoj inicijativi. Tužba još nije podnijeta ali Krstović je kratko za Pobjedu kazao da je u pripremi.

Njegovom smjenom okončana je koalicija sa nekadašnjim Demokratskim frontom, a bez obzira na epilog višemjesečne političke krize konstituenata vlasti u Zeti, Asanović kaže da je stanje u Opštini stabilno i da sve funkcioniše u najboljem redu.

„Ništa od izbora“

„Imamo nekoliko započetih projekata, neke završavamo, tako da sve funkcioniše u najboljem redu, osim onog dijela koji spada u rad službi Glavnog grada. Formirali smo i Komunalno preduzeće tako da više nećemo čekati na Podgoricu, nego ćemo se sami snalaziti“, kazao je prvi čovjek Zete.

Komentarišući navode Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) da su u najmlađoj crnogorskoj opštini potrebni vanredni lokalni izbori, Asanović poručuje da za tim nema potrebe jer, kako navodi, u Zeti postoji stabilna većina.

„Građani su nas izabrali da ih predstavljamo, tako da nikakvih izbora neće biti. Vidimo se na onim regularnim za tri i po godine“, zaključio je Asanović.

Trzavice među lokalnim odborima koalicije ZBCG i Demokrata u Zeti nastale su sredinom maja zbog inicijative Demokratske narodne partije (DNP) kojom traže da na teritoriji opštine Zeta ne važi priznanje nezavisnosti Kosova. Iz koalicije ,,Za budućnost Zete“ su optužili Krstovića da nije postupio u skladu sa zakonom, Statutom i Poslovnikom Skupštine kada je u pitanju zakazivanje sjednice sa tom tačkom dnevnog reda. Zbog toga su inicirali njegovu smjenu sa čela SO.

Odbornici ZBCG sabotirali su nekoliko sjednica sa ovom tačkom dnevnog reda jer je iz vrha njihovih partija stigao zahtjev da ne glasaju za smjenu Krstovića zato što su ove stranke pregovarale o učešću u 44. vladi.

Kako je kasnije postalo izvjesno da za partije nekadašnjeg Demokratskog fronta neće biti mjesta u izvršnoj vlasti, zetski odbornici su očigledno dobili „zeleno svjetlo“ iz centrala da smijene Krstovića, a posljednju sjednicu obilježila je oštra rasprava i optužbe između dojučerašnjih partnera u lokalnoj vlasti.

Glavni grad bira komisiju za razgraničenje

Asanović je kazao i da je Glavni grad najavio da će na narednoj sjednici Skupštine biti izabrana komisija koja će se baviti pitanjem razgraničenja dvije opštine.

„Imamo čvrsta obećanja da će to pitanje biti na prvoj narednoj sjednici Skupštine glavnog grada“, saopštio je Asanović.

Organizacioni odbor za razgraničenje Zeta je formirala odmah nakon uspostavljanja vlasti u toj opštini.

Opština Zeta osnovana je izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore koji je u Skupštini Crne Gore usvojen 16. avgusta prošle godine i stupio na snagu istog dana.

Foto: Pobjeda

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA