(VIDEO) Abazović: Svjedok saradnik ključan za rješavanje ubistva Jovanovića

Premijer Dritan Abazović kazao je da smatra da je svjedok saradnik najbolji i najjednostavniji put u rješavanju ubistva urednika lista „Dan“ Duška Jovanovića. On je, nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, istakao da žele da se u tu istragu uključe relevantni međunarodni organi.

Abazović je naglasio da je pitanje autentičnosti SKY komunikacije, koja se pojavila u medijima, pitanje za tužioca. On mora to da ispita, saopštio je premijer i istakao je da je Vijeće dalo podršku SDT-u, a da su konstatovani i neki nedostaci, prenosi RTCG.

Abazović je kazao da sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost nije bila vezana samo sa Sky prepisku, već generalno za borbu protiv kriminala.

„Sve što bude zahtjev tužilaštva biće brzo sprovedeno“, poručio je premijer.

„Dati su neki modeli kako da se riješe nedostaci i vjerujemo da će to biti riješeno u narednom periodu. Riječ je o kapacitetu policije. Tužilaštvo samostalno odlučuje o svojoj agendi, u to ne ulazmimo“, kazao je Abazović.

Što se tiče SKY poruka, Abazović je istakao da je „princip isti za sve“.

„Vjerujem medijima koji se finasiraju legalno. Kada je riječ o principu, pompa se diže samo za ono gdje postoji osnov sumnje da je počinjeno krivično djelo.“

Abazović je demantovao optužbe da je dio SKY komunikacije.

„Nijesam vršio nedozvoljen pritisak na institucije. Pitanje autenticnosti SKY komunikacije koja se pojavila u medijima je pitanje za tužioca. On mora to da ispita“, rekao je on.

Premijer je rekao i da je „afiramtivan“ prema tome da se podaci dobijeni preko Europola koriste u postupku.

„Bili smo jutros u staroj zgradi Vlade, tamo je u toku adaptacija i nadam se da ce SDT i SPO preći tamo. Nama je to prioritet. I VDT je tražio da pređe u staru zgradu Vlade. Što se Vlade tiče, mogu sjutra ujutru da pređu u tu zgradu“, istakao je Abazović.

Na pitanje Portala RTCG gdje se nalaze cigarete, zaplijenjene prošle godine u Luci Bar, premijer je odgovorio:

„Cigarete se nalaze u specijalnom hangaru koji je potpuno zapečaćen u Luci Bar. Mi smo zbog međunarodnih partnera izbubili 20 miliona eura, jer je moja primarna ideja bila da se one prodaju na međunarodnom tržištu.  S obzirom na toda im ističe rok, svakim danom su sev bezvrijednije. Na te cigarete više ne treba računati“, rekao je Abazović.

Rasvjetljavanje ubistva Duška Jovanovića dalo bi odgovore na mnoga pitanja, istakao je premijer. 

„Tražimo da taj slučaj dobije novu političku dimenziju. Želimo da se u istagu uključe relevantni međunarodni organi. Počela su ponovna saslušanja u vezi ubistva Jovanovića, a biće saslušani i inspektori koji u ranije radili na tom slučaju i ini mi se da je to put da se opet otvori taj slčučaj. Na stanovištu sam da svjedok saradnik najbolji i najjednostavniji put u rješavanju ovog slučaja“, odgovorio je Abazović na pitanje Portala RTCG.

„Opasnost dati oba aerodroma koncesionarima“

Komentarišući stanje crnogorskih aerodroma, premijer je kazao da treba da eliminišemo postojeću koncesiju, što će nas koštati 400.000 eura.

„Ako se odlučimo da oba aerodroma damo koncesionaru, onda je to opasnost. Donijeću odluku za aerodrome, ako budem u prilicim i ona će biti najbolja za Crnu Goru. Pođite na aerodrome i uvjerite se da sve funkcioniše kao i prije mjesec, godinu, tri…“

Pogorički aerodorom, dodao je, ima 20 odsto više prometa nego prošle godine.

„Aerodrom Golubovci u piku može da opsluži 300 putnika koji odlaže i 300 koji dolaze, juče je opslužio 1.003. Ima gužve i hvala bogu što ima.“

Krov tivatskog aerodroma, kaže Abazović, nije saniran od 2006. Tender je završen i čeka se izvođač radova.

„To Montenegro ima sedam miliona na računu“

Premijer je saopštio da nacionalna avio-kompanija trenutno na računu ima sedam miliona.

Komentarišući slučaj Orhana Hodžića, Abazović je ocijenio da je to čovjek koji poznaje avijaciju, te da će biti zamijenjen ako se dokaže da je u konfliktu interesa.

„To ne važi samo za njega, nego za bilo koga. Nama je cilj da imamo rezultat. Danas To Montenegro ima sedam miliona na računu i čeka sezonu. Neka se javi neko ko je imao bolji rezultat“, poručio je premijer.

Sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost, čija je tema jačanje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i najnovija aferi koja se odnosi na presretnutu telefonsku komunikaciju osumnjičenih članova kriminalne grupe Radoja Zvicera, održana je danas u zgradi Vladi. Sjednici su prisustvovali čelnici tužilaštva, sudstva i policije, kao i predstavnici Vlade. Prisustvuje i predsjednik Odbora za bezbjednost Skupštine Milan Knežević.

U pomenutoj komunikaciji pominju se i bivši šef države Milo Đukanović i nekadašnji oficir policije Zoran Lazović.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i pojedine političke partije zatražile su od tužilaštva da hitno ispita navode da li je bivši predsjednik Milo Đukanović dobijao novac od šverca cigareta. To su tvrdnje iz navodne prepiske na aplikaciji SKY u kojoj se pominje da je Đukanoviću mjesečno od šverca cigareta isplaćivano po 300.000 eura, dok je Demokratska partija socijalista saopštila da je riječ o izmišljenoj aferi o neuspjelom pokušaju da se diskredituje njihov dugogodišnji predsjednik.

Portal RTCG uputio je pitanja Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) povodom prepiske na aplikaciji SKY i čeka odgovore. 

Reakciju tužilaštva zatražio je sinoć šef države Jakov Milatović. 

„Prethodno kreirana realnost Crne Gore, kao države stavljene u funkciju organizovanih kriminalnih grupa, mora se mijenjati u cilju evropske budućnosti“, naveo je Milatović na Tviteru.

Dio prepiske u kojoj se uhapšeni agent ANB-a Petar Lazović hvalio šefu kavačkog kriminalnog klana Radoju Zviceru oduzimanjem cigareta, sadrži i dio gdje se, lažno se potpisujući kao njegov brat od strica, dopisivao o švercu cigareta, pominjući tadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića i njegovog savjetnika Milana Roćena.

„Ne pominji Milana Roćena. Nemoj kazati da Milu nosimo pare. Milu Đukanoviću lično na svakih mjesec dana 300.000 na ruke da nosi moj striko“, piše u poruci.

Iz DPS Crne Gore su kazali da je žalosno što poslije toliko godina pregalačkog rada, i decenija medijske kampanje u pokušaju da se uništi ta partija, svi koji u tome učestvuju nijesu shvatili da je to jalov posao, čak i u sistemu koji su prilagodili toj funkciji, podredivši institucije svojoj političkoj potrebi.

„Jer, ma koliko da se svima koji atakuju na DPS čini da su blizu cilja, svaki put se na izborima neprijatno iznenade“, naveli su iz te stranke. 

Đukanović i Roćen se direktno zasad nijesu oglašavali povodom ovih navoda. 

S druge strane, predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da prepiske „potvrđuju sve ono što su tvrdili godinama“.

„Nema veće bruke, sramote i izdaje svoje države i svojih građana nego služiti kriminalnim kartelima i pretvoriti državne institucije u sluganske ispostave kriminalnih grupa“, kazao je Bečić, navodi se u saopštenju Demokrata.

Socijalistička narodna partija (SNP) saopštila je očekuje da tužilaštvo pokaže neselektivnost i da se privedu „pravdi oni koji su prepoznati u Sky  aplikaciji, bez odlaganja, odmah“.

Član predsjedništva Pokreta Evropa sad Andrej Milović pozvao je tužilaštvo i policiju da „po hitnom postupku ispitaju“ bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Specijalno državno tužilaštvo tereti Petra Lazovića da je kao službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, privremeno raspoređen u policijski Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, radio za organizovanu kriminalnu grupu „kavčani“.

SDT je početkom januara podiglo optužnicu protiv njega, odbjeglog policajca Ljuba Milovića, Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Milana Vujotića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića. Optuženi se terete za više teških krivičnih djela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Lazović je obuhvaćen i u još nekoliko predmeta SDT-a, a svi se odnose na organizovanu kriminalnu grupu „kavčani“. U više predmeta pominju se i Zvicer i Milović. Uz to, Milović je za slična krivična djela optužen i u Srbiji.

Iz Lazovićevog pravnog tima ranije su saopštili da nema validnih dokaza protiv njega, a tražili su da bude pušten da se brani sa slobode. 

Izvor: RTCG

Foto: Screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA