„Ako su iz IJZ-a rekli da je otvaranje rudnika novi rizik, zar treba da raspravljamo o tome“

U toku je sjednica Skupštine Opštine Mojkovac na kojoj će odbornici raspravljati o otvaranju rudnika Brskovo, na čijem je dnevnom redu zaključak o obustavljanju svih aktivnosti iz oblasti rudarstva na lokalitetu Brskovo.

Miloš Rajković iz SNP-a poručio je ispred predlagača inicijative da neće biti nikakvog referenduma, te da ne žele uništavanje grada. 

Odbornik DPS-a Predrag Smolović kaže da nema benefita koji bi mogli da zasjene onu štetu koju bi mogao da napravi rudnik.

Predrag Smolović iz DPS-a kazao da im spočitavaju da su sarađivali sa investitorima i to niko ne spori.

„Ja sam bio na čelu Komunalnog preduzeća i naše mašine su radile za njih, naravno za novčanu naknadu. Ali nema benefita koji mogu da zamjene ono što će da uništi rudnik olova i cinka. Sa 600.000 od koncesija mi ne možemo ništa. Mi smo 2021. odustali od rudnika jer su obrazložoli kako će se raditi. Oni hoće da naprave od Mojkovca Tumograd iz Bugarske, rudarsko mjesto. Bor i Majdanpek iskopavaju zlato pa su još bolesni“, kazao je Smolović.

Kaže da se uključila ozbiljna intelektualna javnost, objasnili su o čemu se radi da se živa ne može izolovati.

„Nema opšteg benefita. Kažu 700 radnih mjesta. Ovo je utopija i ne smijemo da budemo uz to. Uništili bi i ono što imamo. Mislim da od danas treba da budemo svi zajedno. Svi nam spočitavaju da smo mi pokrenuli priču o rudniku, a niko ne pominje ski-centar i zatvor u gradu koji smo mi inicirali. Predlažem da svi glasamo za održivi razvoj i sve što je dobro za ovaj grad, a da smo protiv rudnika“, poručio je Smolović.

Mitar Vidaković koji predstavlja Grupu građana Zdravi Mojkovac kazao je da je velika većina građana protiv otvaranja rudnika.

„Površina nekadašnjeg jalovišta je oko 25.000 hektara sad je mnogo veća“, kazao je Vidaković.

On je nabrojao razloge zbog kojih je neko protiv rudnika.

1. Ne može se zanemariti šteta po zdravlje gradnja koja se i danas osjeća.
2. Blizina dva Nacionalna parka.
3. Blizina rijeke Tare koja je pod UNESKO zaštitom.
4. Blizina samog grada.
5. Rudnik bi uslovio veće iseljavanje, zbog štetnog uticaja na životnu sredinu
6. Negativni uticaj na poljoprivrednu proizvodnju.
7. Blizina ski centra Žarski i Smiljača samo  jedan kilometar. Rudarstvo i turizam ne idu zajedno.
8. Koncesioni ugovor istekao ove godine.

Miodrag Fuštić iz Inicijative Zdravi Mojkovac rekao je da je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović prepoznao da su od novca i materijalnih interesa značajniji životi zdravlje građana Mojkovca.

Fustić je naveo da  Nacrtom plana do 2040. jesu planirane rudarske aktivnosti i to je odrađeno perfidno bez znanja javnosti.

„Dok god se to ne izbriše iz novog Prostornog plana u kojem su precrtane želje investitora, nije dobro. Ako je IJZ rekao da je za Mojkovac otvaranje rudnika novi rizik od oboljevanja od malignih bolesti, zar treba da raspravljam o tome“, pita se Fuštić.

Sjednicu možete pratiti na linku uživo ispod:

Foto/video: Screenshot/RTV Mojkovac

NIKŠIĆ PROGNOZA