U Šavniku nagađaju šta Vlada traži od njih

Skupština opštine (SO) Šavnik može samo da nagađa koje su to zakonom utvrđene obaveze koje po nalogu Vlade Crne Gore treba da ispuni u roku od deset dana kako bi se izbjeglo njeno raspuštanje i uvođenje prinudne uprave, jer još uvijek nisu dobili nikakve vladine zaključke, a vrijeme ističe.

Predsjednik te opštine Jugoslav Jakić kaže u razgovoru za „Dan“ da im je poznato da Vlada traži da se riješi pitanje lokalnih izbora i usvoji Strateški plan opštine, ali da je odnos nakon donošenja te odluke neodgovoran.

– Nisu nam dostavili nikakvo obrazloženje. To govori o ozbiljnosti i pristupu Vlade prema ovako složenom pitanju, kao i pokušaji da se to pitanje stavi u isti koš sa rješavanjem problema u Budvi i Andrijevici, što nema nikakve veze. Poslali smo zahtjev ministarstvu za dostavljanje zaključaka, ali odgovora nema – rekao je Jakić.

Ističe da se radi o nevjerovatnom roku za sprovođenje zaključaka.

– Poznato je da je samo rok za sazivanje skupštine petnaest dana. Očigledno je da se radi o smislenom načinu da se nekako zadovolji formalnost za uvođenje prinudne uprave. Jasna je politička pozadina svega, da se mimo izbora dođe na vlast u Šavniku, ali nije jasno kako to prinudna uprava može doprinijeti okončanju izbora – naveo je Jakić.

Podsjeća da su u Šavniku raspisani izbori, da traju i da se ne mogu okončati na dva biračka mjesta zbog, kako tvrdi, zloupotrebe opštinske izborne komisije (OIK) od strane partija koje su na vlasti na državnom nivou i koje donose takve zaključke kako bi nasilno preuzeli vlast u ovoj opštini.

– Po zakonu je jasno da nema mijenjanja biračkog spiska dok se izbori ne okončaju. Treba vidjeti da li ćemo sprovesti izbore u skladu sa zakonom i Ustavom, ili ćemo zakon, kao pojedini predstavnici Vlade, tumačiti kretaivno – kazao je Jakić.

Kako je dodao, o neodgovornosti rada skupštine govore ministar javne uprave Maraš Dukaj i ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović, koji „nisu u stanju da u svom ministarstvu urade osnovne stvari kao što je Prostorni plan Crne Gore, jedan od najznačajnijih dokumenata u državi“.

On poziva na TV duel ministre Odovića i Dukaja, kako bi mogli da ramijene argumente o lokalnoj upravi i o samoj opštini Šavnik.

– Apsurd je da postoji odgovornost lokalnog parlamenta što se ne sprovode izbori u Šavniku, jer isti ti koji donose takav zaključak to ne dozvoljavaju. Lokalni parlament je uradio sve što se tiče lokalnih izbora – od imenovanja OIK-a, obezbjeđivanja budžetskih sredstava, prostora OIK-a itd. Ako bilo ko misli da pravnim igricama može baciti prašinu u oči crnogorskoj javnosti, onda tu javnost želi da ponizi – kaže Jakić i dodaje da su spremni da na svaki način odbrane izbornu volju građana od zloupotrebe i da se do sada moglo vidjeti da su odlučni u sprovođenju zakona. On smatra da razrješenje OIK-a ne znači ništa kada SO Šavnik ponovo mora imenovati OIK na predlog političkih partija, „što znači da se vrtimo u začaranom krugu“.

– Osvrnuli su se i na donošenje Strateškog plana, a nadležno ministarstvo je naložilo da se taj plan ne donosi dok država ne usvoji Regionalnu strategiju razvoja, koja kasni već tri godine. Ni druge opštine nemaju Strateški plan, pa im se ne uvodi prinudna uprava, koja je jasno definisana Ustavom Crne Gore i predviđena kao restriktivna mjera samo u slučajevima kada lokalni parlament ne funkcioniše, kada se izgubila većina i kada treba vratiti mandat građanima da odlučuje koja je to nova većina koja će upravljatu gradom – navodi Jakić i dodaje da je Opština imenovala komisije, uradila nacrt Strateškog plana i angažovala konsultantsku kuću. 

Siguran da neće doći do prinudne uprave

Jakić smatra da Vlada treba da se bavi pitanjem završetka izbora, a ne uvođenja prinudne uprave i zadovoljavanjem političkih apetita, te da je najjednostavnije rješenje da, ukoliko OIK ne može da sprovede izbore, nadležnost preuzme Državna izborna komisija (DIK), čime bi se stavila tačka na tu priču. – Zakazali smo SO u ponedjeljak i siguran sam da neće ni doći do prinudne uprave, da ćemo dati jasne odgovore na sva postavljena pitanja i da će predstavnici vlasti napokon shvatiti da je ovo političko pitanje koje se mora sistemski riješiti – kazao je Jakić. Odbornici opozicije odavno ne prisustvuju zasjedanjima SO Šavnik, a Jakić ističe da to pokazuje njihov odnos prema građanima Šavnika i onima koji su ih birali da zastupaju njihove interese u lokalnom parlamentu. – Dolazili oni ili ne, mi radimo svoj posao. Redovno primaju nadoknade za to što su odbornici skupštine koju ne priznaju, a nisu tu da obave svoj posao – navodi Jakić.

Foto: DPS

NIKŠIĆ PROGNOZA