U Podgorici održano okupljanje mladih bošnjačkih lidera iz zemalja regiona

U Podgorici je održano okupljanje mladih bošnjačkih lidera iz zemalja regiona: Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije. Okupljanje je održano 18. i 19. aprila.

Domaćin i organizator ovogodišnjeg događaja bio je mr Sead Šahman, potpredsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

Aktivnosti su započete zajedničkim iftarom i druženjem kome su prisustvovali Rifat ef. Fejzić, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Zećir Ramčilović, ambasador Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori, Admir Adrović, ministar rada i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore, Esad Zaimović, predsjednik Upravnog odbora Hipotekarne banke, kao i Bejto Šahmanović, član Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

Gosti su obišli i Informaciono dokumentacioni centar (IDC) koji se bavi istraživanjem ratnih zločina tokom devedestih godina nastalih na teritoriji Crne Gore gdje su bili u prilici da se upoznaju sa aktivnostima koje centar sprovodi u cilju rasvjetljavanja zločina i obezbjeđivanja pravde za žrtve i njihove porodice, suočavanja sa prošlošću i ozdravljenju društva, posebno mladih u regionu.

Održani su i odvojeni sastanci sa ministrom rada i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore Admirom Adrovićem, mladim političarima, uspješnim privrednicima, kao i predstavnicima nevladinog sektora u Crnoj Gori.

Skup je bio dobra prilika da se razgovara o mnogima temama od interesa za bošnjački narod, o izazovima sa kojima se suočavaju u svakoj od zemalja regije, ali i da se predstave pojedinačne aktivnosti i planovi koji uključuju modele buduće saradnje.

Boravak u Podgorici je završen obilaskom Sahat-kule i Osmanagića džamije, simbolima podgoričkog naselja Stara Varoš.

Okupljanju su iz regiona prisustvovali: Enis Imamović, narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije; Haris Šabanović, poslanik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine; Daim Luçi, zamjenik ministra kulture u Vladi Sjeverne Makedonije; Sead Arifi, odbornik u Skupštini opštine Prizren; Emir Ašćerić, odbornik u Skupštini grada Novog Pazara; Eldar Čomor, poslanik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine; Eldis Abazi, savjetnik ministra infrastrukture i prostornog planiranja Kosova; Muhamed Miça, predstavnik udruženja Bošnjaka “Zambak” iz Republike Albanije, kao i Fisnik Rahmani, član predsjedništva “Alternativa” iz Sjeverne Makedonije.

Inicijativa okupljanja mreže mladih Bošnjaka regiona započeta je prošle godine u glavnom gradu Bosne i Hercegovine od strane bivšeg gradonačelnika Sarajeva i aktuelnog ambasadora BiH u Kataru Abdulaha Skake.

Foto: BSCG

NIKŠIĆ PROGNOZA