U novom sazivu podgoričkog parlamenta 15 političkih subjekata: Pet partija više mandata, tri manje, četiri na istom

U novom sazivu podgoričkog parlamenta odbornike će imati 15 stranaka/pokreta – pet manje nego u odlazećem, konstituisanom u aprilu prošle godine. Najviše predstavnika – 19, zastupaće Demokratsku partiju socijalista (DPS), a najmanje – jedan, pet stranaka.

Mandate je na prekjučerašnjim prijevremenim izborima u glavnom gradu osvojilo sedam lista. Prema preliminarnim podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT), Demokratska partija socijalista (DPS) dobila je 19 mjesta u gradskoj skupštini (29,95 odsto ili 24.309 glasova), Pokret Evropa sad (PES) i Demokrate 14 (21,77 odsto ili 17.672 glasa), koalicija okupljena oko partija nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) 13 (20,16 odsto ili 16.361 glas), lista “Za bolju Podgoricu” šest (10,52 odsto ili 8.538 glasova), Evropski savez tri (5,43 odsto ili 4.411 glasova), a Preokret i Stranka evropskog progresa (SEP) po dva (3,33 ili 2.705 glasova i 3,08 odsto ili 2.504 glasa).

Ispod cenzusa ostalo je šest lista – pokret “Naprijed” (2,75 odsto ili 2.233 glasa), Podgorička lista (0,63 odsto ili 515 glasova), Crnogorska evropska partija (0,71 odsto ili 573 glasa), Pokret podstanara (0,28 odsto ili 226 glasova), Crnogorska građanska akcija (0,21 odsto ili 174 glasa) i Bošnjačka stranka (BS) (1,17 odsto ili 953 glasa).

Gotovo svi konstituenti koalicionih lista koje su prešle cenzus, ušli su lokalni parlament – izuzev Liberalne partije (LP) koja je sa Socijaldemokratama (SD) i Socijaldemokratskom partijom (SDP) dio Evropskog saveza, te Pokreta za promjene (PzP) koji je uz Građanski pokret (GP) URA i šefu države Jakovu Milatoviću blizak Pokret za Podgoricu (PzPG) bio na listi “Za bolju Podgoricu”.

S obzirom na to da su nastupili sami, DPS, SEP i Preokret zadržaće sve mandate “za sebe”, dok će ih ostali dijeliti. DPS je na prošlim izborima, održanim u oktobru 2022. godine, dobio 16 mandata u okviru šire koalicije, tri manje nego prekjuče, a SEP i Preokret prvi put su u podgoričkom parlamentu.

PES-u će od 14 mjesta, koliko je osvojio s Demokratama, pripasti osam, a partiji Alekse Bečića šest. Partija premijera Milojka Spajića imala je u odlazećem sazivu sedam odbornika, a Demokrate četiri.

Pet predstavnika imaće ubuduće i Nova srpska demokratija (NSD) Andrije Mandića, jedan od konstituenata bivšeg DF-a. Drugog člana tog saveza, Demokratsku narodnu partiju (DNP) Milana Kneževića, zastupaće tri odbornika. Njihovi partneri na ovim izborima, Ujedinjena Crna Gora, Socijalistička narodna partija (SNP), Prava Crna Gora i Slobodna Crna Gora imaće po jednog predstavnika. Jedan mandat s te koalicione liste pripada njenoj nositeljki Jeleni Borovinić Bojović, koja je nestranačka ličnost, ali je na kvoti NSD-a. Osim toga, mandat koji je pripao Pravoj, nalazi se na kvoti DNP-a.

NSD je u aktuelnom sazivu parlamenta imao tri odbornika, DNP jednog (Nemanja Baošić), koji ih je napustio u januaru. Ujedinjenu, Pravu i Slobodnu takođe je predstavljao po jedan odbornik, dok je SNP na prethodnim izborima ostao uspod cenzusa.

SD će u novom sazivu imati dva predstavnika, a SDP jednog. Na prošlim izborima, na kojima su nastupili u savezu s DPS-om, osvojili su po dva mandata, dok je LP imao jedan.

PzPG podijeliće s GP URA Dritana Abazovića šest mjesta u podgoričkom parlamentu, tako što će pokretu bliskom Milatoviću pripasti četiri pozicije, a GP URA dvije. PzPG u odlazećem sazivu ima pet odbornika, a GP URA tri. PzP, koji je ostao “ispod crte” u podjeli mandata, doskora je imao tri odbornika, ali su dvojica isključena ljetos jer nisu podržala skraćenje mandata Skupštini glavnog grada.

Kad se navedeni podaci zbroje, vidi se da je više mandata nego na prethodnim izborima osvojilo pet partija – DPS, PES, Demokrate, NSD i DNP, tri manje – PzPG, GP URA i SDP, a da četiri ostaju na istom broju – SD, Ujedinjena, Prava i Slobodna.

SEP, Preokret i SNP nisu u računici zato što nisu imali parlamentarni status.

U novom sazivu, osim LP-a, PzP-a i BS-a, neće biti ni Demosa, Radničke partije, CIVIS-a, Građanske inicijative (GI) “21. maj” i Demokratske romske partije, koji nisu ni učestvovali na izborima. Demokratska romska partija, koja je na prošlim izborima bila u savezu s DPS-om, ima jednog odbornika (Mensur Šaljaja), koji će zadržati poziciju jer je bio na listi DPS-a na prekjučerašnjim izborima.

Foto: Aljoša Turović/Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA