U Crnoj Gori više od 50 partija, stranke osnivaju bivši ministri i premijer

Da bi osnovali stranku, u Crnoj Gori je potrebno da sakupite 200 potpisa građana sa biračkim pravom. Zbog olakšane procedure ili ambicije naših ljudi da se bave politikom, trenutno imamo 53 partije, a svoju partiju najavljuje i bivši ministar pravde.

Kako je jutros poručio Marko Kovač, osnivanje političkog pokreta je u toku.

„Javnost će blagovremeno biti obaviještena kad za to dođe vrijeme. Ne bih dalje spekulisao oko toga ništa“, kazao je on. 

Vremenska odrednica je uslovljena određenim procesima koji će se desiti ili se već dešavaju, kako u Glavnom gradu, tako i na nivou države.

Osim Kovača skoro je pa izvjesno da će i bivši premijer i nekada potpredsjednik DPS-a Duško Marković osnovati svoju stanku.

On, kako nam je kazao neće davat iizjave prije zvaničnog osnivanja partije.

Da je broj partija u odnosu na brojstanovnika pozamašan smatra i profesorica Nikoleta Đukanović.

Đukanović kaže da to doprinosi sve češćim izborima u našoj zemlji.

„Osim što dovode do izbora veliki broj partija i heterogene parlamentarne većine utiču i na stabilnost vlasti“, smatra ona. 

Još jedan ministar pravde Vladimir Leposavić, osnovao je prošle godine pokret „Pravda za sve“.

Da se posle ministrovanja ide u politiku, svjedoče i premijer i predsjednik države, koji su nakon pada ekspertske Vlade osnovali pokret Evropa sad, ali su se i oni nakon manje od dvije godine razišli.

U javnosti se pominje da bi uoči narednih izbora i predsjednik države mogao da osnuje partije, obzirom da u Glavnom gradu već ima svoje oddbornike.

Foto: Skupština Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA