U četiri opštine na sjeveru Kosova izbori za gradonačelnike

U četiri opštine na sjeveru Kosova u kojima većinski žive Srbi danas će biti održani izbori za gradonačelnike, a u Leposaviću i Zvečanu biće birani i odbornici skupština opština.

Izbore organizuju vlasti u Prištini, nakon što su srpski gradonačelnici u kosovskom sistemu na poziv vlasti u Beogradu dali ostavke na te fukcije, zbog zahtjeva Prištine da se tablice koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije sa imenima gradova na Kosovu zamijene RKS tablicama koje izdaje Priština.

Gradonačelnici sjeverne Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka iz redova Srpske liste podnijeli su ostavke početkom novembra 2022. godine.

Vanredni lokalni izbori prvobitno su bili zakazani za decembar prošle godine, ali su otkazani zbog porasta tenzija na sjeveru Kosova.

Srpska lista koju podržava zvanični Beograd, bojkotuje izbore, a bojkot su prihvatile i druge manje stranke, kao i grupe građana.

Za četiri gradonačelnika na sjeveru Kosova konkurisaće deset kandidata, od kojih samo jedan dolazi iz srpske zajednice.

Prema podacima Centralne izborne komisije Kosova (CIK), za gradonačelnike opština na sjeveru Kosova može da glasa 45.095 birača, a za odbornike opština Leposavić i Zvečan 20.314.

Izbore će pratiti 357 posmatrača – predstavnika 31 organizacije, koji će takođe posmatrati i procedure nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Akreditovani posmatrači predstavljaju političke subjekte, medije, nevladine organizacije i strana predstavništva koja se nalaze na Kosovu.

Iz političkih subjekata je 75 posmatrača, iz NVO 109, dok dva posmatrača predstavljaju ambasade.

Za praćenje izbora akreditovano je i 170 predstavnika domaćih i međunarodnih medija.

Biračka mjesta biće otvorena do 19 sati.

Izvor, foto: Beta

NIKŠIĆ PROGNOZA