U Andrijevici novi lokalni izbori kao moguća solucija

Ni preksinoć održani sastanak predstavnika koalicije SNP – Demokrate sa predstavnicima Pokreta Evropa sad, Koalicije „Za budućnost Andrijevice“, sastavljena od Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Prave Crne Gore i Slobodne Crne Gore, Grupe građana „Za budućnost naše djece“ i Grupa građana „Vasojevićki pokret – Ujedinjenja – Vesko Raketić“ nije donio ništa novo po pitanju dogovora oko formiranja nove lokalne vlastu u Andrijevici.

Kako „Dan“ nezvanično saznaje, ni tokom ovog sastanka nijesu usaglašeni stavovi oko izbora predsjednika opštine i dogovreno je da se novi sastanak održi u četvrtak.

Iz redova koalicije SNP – Demokrate izričito su insistirali da predsjednik Opštine bude nosilac njihove liste Željko Ćulafić, koji je tu funkciju obavljao i proteklih četiri godine. To su pravdali činjenicom da je njihova koalicija osvojila osam odborničkih mandata, što je pojedinačno najviše od svih stranaka koje učestvuju u ovim pregovorima. Takođe, nezvanično smo saznali da je sa druge strane bilo predloga da mjesto predsjednika pripadne Pokretu Evropa sad koji je osvojio četiri odbornička mandata od ukupno 30 koliko broji andrijevički parlament, što su predstavnici koalicije SNP – Demokrate kategorično odbacili.

Poslije svega dogovoreno je da se razgovori nastave u četvrtak, ali bez nekih jasnih naznaka da je u datim okolnostima moguć dogovor. Krajnji rok za konstituisanje novog saziva Skupštine opštine Andrijevica je 4. avgust. Ako se do tada ne izabere predsjednik SO, onda se po sili zakona raspisuju novi izbori. Podsjećamo, konstitutivna sjednica SO počela je 4. jula kada su verifikovani mandati odbornicima, i prekinuta jer nije bilo predloga za izbor predsjednika lokalnog parlamenta.

Na lokalnim izborima u Andrijevici, održanim 2. juna, pravo glasa iskoristilo je 3.827 birača. DPS je osvojio 11 mandata, Koalicija SNP – Demokrate 8, Pokret Evropa sad 4, Koalicija „Za budućnost Andrijevice“ i Grupa građana „Za budućnost naše djece“ po tri, dok je jedan mandat pripao Grupi građana „Vasojevićki pokret – Ujedinjenja – Vesko Raketić“. Bez mandata ostala je Ujedinjena Crna Gora.

DPS: Nastavlja se politička i institucionalna agonija

Nakon konstitutivne sjednice, održane 4. jula, predstavnici političkih partija koje participiraju u lokalnom parlamentu u svojim izjavama nijesu ništa konkretno kazali oko dogovora vezanog za neko eventualno stvaranje skupštinske većine, a iz DPS-a su konstatovali da nije dobro što nije bilo predloga za izbor predsjednika lokalnog parlamenta, te da je i to potvrda da se u Andrijevici nastavlja politička i institucionalna agonija koja traje više od dvije godine.

– Zbog građana bolje je da se formira bilo kakva vlast, nego da se ide na nove izbore – saopšteno je iz andrijevičkog DPS-a.

Foto: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA