Tomović: Po zakonu, Vlada Crne Gore nadležan organ za donošenje Odluke o izboru VD direktora policije

Činjenica je da to što je Vlada Crne Gore usvojila odluku o imenovanju VD direktora policije, koji nije predložen od strane ministra unutrašnjih poslova, nije krivično djelo.

Važan element je da je po zakonu Vlada Crne Gore nadležan organ za donošenje Odluke o izboru VD direktora policije, kazao je za portal PRESS advokat Dalibor Tomović.

– Činjenica da nije poštovana procedura predlaganja od strane ministra unutrašnjih poslova može da predstavlja proceduralnu grešku, zbog koje bi eventualno mogla da se napada ova odluka Vlade, ali nema govora o krivičnoj odgovornosti”, dodao je Tomović.

Istakao je da je prethodni postupak u MUP-u sa internim konkursom i poligrafom nezakonit i krajnje sumnjiv.

“Ta vrsta postupka nije propisana i samim tim je podložna manipulacijama”, naveo je on.

Na pitanje, da li neko ko tvrdi da su mu prava povređena ovom odlukom Vlade koja predstavlja upravni akt ima pravo da pokrene upravni spor u skladu sa zakonom, advokat Tomović je rekao da svako fizičko ili pravno lice koje tvrdi da su njegova prava ili čak javni interes povređeni ima pravo da pokrene upravni spor u skladu sa zakonom.

Kao rješenje za ovu situaciju Tomović predlaže hitan i transparentan konkurs za direktora policije jer VD stanje nije rešenje.

“Ovaj izbor je hitno neophodan zbog ubrzanih evropskih integracija”, zaključio je on.

Foto: Press

NIKŠIĆ PROGNOZA