Tokom 15 zasjedanja SO Kolašin trećina odbornika nijednom nije izašla za govornicu

Skoro trećina odbornica i odbornika kolašinske Skupštine opštine (SO), od kako je konstiruisan aktuelni saziv, nijednom nisu izašli za govornicu, to jest, tokom 15 zasjedanja lokalnog parlamenta, nisu imali nijednu diskusiju.

Prmjetno je da se na diskusije nisu odlučivali, uglavnom, najmlađi odbornici i odbornice iz vladajuće većine. Njihov doprinos radu lokalne zakonodavne vlasti sveo se uglavnom na dizanje ruku pri glasanju.

Podatke o aktivnosti odbornika nedavno je objavila Služba Skupštine, a prema njima samo 16 odbornika bili su prisutni na svakoj sjednici lokalnog parlamenta. Najviše “izostanaka”, 11, odnosno 10, imalo je dvoje odbornika opozicionog Pokreta Zajedno gradimo Kolašin (DPS, SDP, SD i nestranačke ličnosti).

Tek osmoro predstanika zakonodavne vlasti iskoristili su mogućnost da predlože odluke ili inicijativu. Opozicioni prednjače, pa je od Marte Šćepanović, Balše Cvetkovića i Bojana Zekovića iz Pokreta Zajedno gradimo Kolašin stiglo čak 15 takvih inputa. To troje predstavnika opozicije, uz partijskog kolegu Duška Šćepanovića i Gospavu Vujisić iz Grupe birača ubjedljivo su najčešće bili za skupštinskom govornicom. Najaktivniji iz vladajuće većine su Miličko Bulatović (PES), Miodrag Vlagović (URA), Zorana Bakić (Demokrate), predsjednik SO Vasilije Bulatović (DNP), Jelka Grujić (SNP)…

Za godinu i po, na predloge odluke izvšne vlasti podneseno je svega 15 amandmana, a veliku većinu (13) predložili su iz Pokreta Zajedno gradimo Kolašin. Iz vladajuće većine po jedan amandman stigao je od Vlahovića (URA) i Bulatović (DNP).

Odbrnici nisu mnogo “mučili” izvšnu vlast koristeći institut odboničkog pitanja, pa su ih u ovom sazivu postavili 33. Opet, najviše pitanja stiglo je iz opozicionih klupa.

Naknade odboricima u SO, krajem minule godine, povećane su sa 126 na 270 eura. Stara odluka o toj vrsti primanja donesena je prije 10 godina, a u obrazloženju za novu objašnjeno je da je povećanje neophodno zbog “promijenjenih ekonomsko-socijalnih okolnosti”.

Opozicija je mjesecima bezuspješno pokušavala da izdejstvuje prenos sjednica lokalnog parlamenta. Objašnjavali su da je taj oblik trasparentnosti rada lokalnog parlamenta kako bi “građani vidjeli šta njihovi predstavnici rade”. Ranije su odbornici opozicije pokušavali da samostalno obezbijede prenos skupštinskih zasjedaja, što im nije bilo dozvoljeno.

Kolašin nema elektronske lokalne medije, a sa sjednica SO, s vremena na vrijeme i zavisno od dnevnog reda, izvještavaju akreditovani novinari svega nekoliko medija. No, iz opozicije tvrde da to nije dovoljno da bi se stekao potpun uvid u način na koji odbornici predstavljaju građane, niti da se obezbijedi neophodna transparetnost.

Praksa prenosa uživo trajala je kratko, pri kraju mandata bivše vlasti (DPS, Socijaldemokrate i GB), nakon što je Marta Šćepanović stupila na fukciju predsjednice Opštine, a na čelu kolašinske SO bio Milan Đukić.

 Foto: Dragana Šćepanović/Vijesti

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA