Todorović se hvalio rezultatima, iz DPS-a imali brojne primjedbe

Većinom glasova lokalni parlament u Beranama usvojio je juče izvještaj o radu predsjednika opštine i organa lokalne uprave i službi. Izvještaj su podržali odbornici vladajuće koalicije koju čine liste „Za budućnost Berana“ sastavljene od predstavnika Nove srpske demokratike, Demokratske narodne partije, Pokreta za promjene i Radničke partije, Demokrata, Pokreta Berane sad, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore. Odluku su svojim glasovima podržali i odbornici opozicionog SNP-a, dok su predstavnici DPS-a glasali protiv. U uvodnom izlaganju predsjednik Opštine Vuko Todorović je naglasio da su opštinski timovi u protekloj godini dali maksimalan doprinos da se stvore realne pretpostavke za odgovarajuće funkcionisanje lokalne uprave.

– Tokom 2022. godine odgovornim rukovođenjem omogućeno je nesmetano funkcionisanje lokalne uprave. U prilog ovome govori i činjenica da je za šest mjeseci izmireno 1.063.314 eura duga, od čega se 495.173 eura odnosi na poreze i doprinose, po Ugovoru o reprogramu duga iz 2015. godine. Takođe u minuloj godini na teritoriji naše opštine asfaltirano je oko 13 kilometara puteva, sedam preko IFAD programa, dva preko Uprave za kapitalne projekte, i ostalo iz sredstava Opštine Berane – kazao je Todorović.

Tokom rasprave o pomenutom izvještaju niko od odbornika vladajuće koalicije se nije javljao za riječ, dok su predstavnici DPS iznijeli brojne primjedbe na ponuđeni dokument.

– Izvještaj je koncipiran kao i neki prethodni sa šturim informacijama, bez uporednih brojčanih podataka i tabela koje bi pokazale da li se nešto promijenilo u radu lokalne uprave i njenih organa. Jednostavno, radi se o jednom šturom i tehnički neuređenom izvještaju – istakao je odbornik DPS-a Dejan Ćorac.

Slično mišljenje iznio je i njegov partijski kolega Žarko Raičević, navodeći da se radi o izvještaju koji nije dao odgovore na brojna pitanja koja su od izuzetne važnosti za građane.

-Izvještaj sadrži neke nepotrebne informacije i težak je za iščitavanje. Sa druge strane nijesu dati odgovori na brojna pitanja kao što je ono gdje su obećani investitori. Nije rečeno zašto nijesu riješeni brojni saobraćajni i urbanistički problemi. Takođe, trebalo je istaći da se određeni računi ne plaćaju blagovremeno, da to iziskuje dodatne troškove i da to, između istalog, sputava domaćinsko poslovanje – naveo je Raičević.

Odgovarajući na primjedbe predsjednik Todorović je kazao da je svjestan brojnih problema, ali da se svi oni ne mogu riješiti za godinu dana.

Kljajić: Šta je sa ekonomijom Berana

Komentarišući izvještaj odbornica DPS-a Lidija Kljajić je zapitala šta se dešava sa ekonomijom Berana i obećanjima o otvaranju radnih mjesta u realnom sektoru.

– Pitanje svih pitanja je šta je sa posrnulom ekonomijom Berana. Ponavlja se konstantno rečenica „nastojaćemo da otvorimo radna mjesta u realnom seltoru“. Međutim, od toga nema ništa, jer nema novi novih ideja. Ali kako se ponašaju odbornici iz vlasti moglo bi se zaključiti da u Beranama vlada blagostanje, iako se zna da ovaj grad propada i da mladi odlaze – navela je Kljajić.

Predsjednik Todorović je odgovorio da predstavnici Opštine konstantno razgovaraju i sa domaćim i sa stranim investitorima i da se nada će to dati pozitivne reziltate.

Izvor, foto: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA