Timonije: Makron rekao Milatoviću da Crna Gora treba da se vrati na evropski put koji je blokiran posljednjih mjeseci

Crna Gora bi trebalo da se vrati na evropski put koji je blokiran posljednjih mjeseci što je i francuski predsjednik Emanuel Makron istakao novoizabranom predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, kazao je u intervjuu za Nova M ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije.

Napominje i da je, da bi se to dogodilo, neophodan funkcionalan parlament i Vlada.

Da li će se izbori 11. juna održati ili odgoditi unutrašnje je pitanje Crne Gore, ali svi žele da se stvari razjasne što je prije moguće u interesu Crne Gore i zarad stabilnosti regiona, kazao je Timonije.

„Želimo da se Crna Gora vrati na evropski put koji je blokiran posljednjih mjeseci. To je i predsjednik Makron istakao predsjedniku Milatoviću sa želljom da tokom njegovog mandata dođe do značajajnog napretka u oblasti evropskih integracija. Da bi se to dogodilo neophodan je funkcionalan parlament, funkcionalna vlada. Ne radi se ovdje samo o našim dobrim namjeramam. Neophodno je da Crna Gora može da donosi odluke i što se to prije dogodi – to će Crna Gora brže moći da se vrati na evropski put. Brzi napredak je na dohvat ruke, na vama je da vidite“, rekao je Timonije.

A do punog sprovođenja reformi u pravosudnom sistemu treba, apeluje, treba riješiti i blokadu institucija.

„Skupština je uradila ono što je bilo u njenoj mogućnosti, Vlada je tehničkog karaktera. Imaćete novog predsjednika nakon regularno održanih izbora, koji su pokazali postojanje pravog demokratskog potencijala u Crnoj Gori. Mislim da taj demokratski potencijal treba iskoristiti kako bi se stvorile osnove za efikasnu vladu. Očigledno je da se mnogo stvari poromijenilo u ove dvije godine, ali nikada nije loše dati glas narodu kada je to moguće“. naveo je Timonije.

Kampanja za predsjedičke izbore, dodaje, poslala je dobre poruke jer se izborni proces odvijao nesmetano i zato što su svi kandidati ostali vrijedni NATO-u i evropskom putu.

„U tom dijelu pored izjava očekujemo i konretne aktivnosti, ne samo ljubavne izjave već i dokaze ljubavi. Evropska orjentacija Crne Gore će se potvrditi kroz usklađivanje njene politike sa glavnim smjernicama evropske zajedničke spoljne politike“.

i makron je, podsjeća Timonije, kazao Milatoviću da se nada da će raditi na postizanju sloge. S toga je, ističe sada važno da se postigne duh zajedništva i nacionalno pomirenje kako bi svi radili za dobrobit zemlje.

Francuski ambasador u Crnoj Gori komentarisao je kritike DF-a da se strane ambasade često miješaju u unutrašnja pitanja Crne Gore.

„Crna Gora je članica NATO, kandidat za članstvo u EU, te je stoga normalno da sve političke strane učestvuju u dijalogu sa ambasadama. Koristim da istaknem kvalitet razgovora koji sam imao sa gospođom Bošnjak u svojstvu potpredsjednice Skupštine. Ti razgovori nisu predstavljali neki problem, stoga mislim da treba izbjegavati polemike na tu temu. Ambasade postoje da bi se vodili razgovori, tu su da predstave stavove svojih zemalja, da čuju stavove drugih i jedino tako možemo ići naprijed u evropskom duhu“, kazao je Timonije.

NIKŠIĆ PROGNOZA