Timonije: Izbori treba da ohrabre najbolje snage u pomirenom društvu

Ambasador Republike Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije kaže da će današnji susret u Kišnjevu, glavnom gradu Moldavije, predsjednika Francuske i Crne Gore, Emanuela Makrona i Jakova Milatovića, biti prilika za ličnu razmjenu stavova i mišljenja i za poruku nade u ubrzanje evropskog puta Crne Gore, kao i priznanje odlične saradnje dviju država.

Inače, u Kišnjevu se danas, 1. juna, održava drugi samit Evropske političke zajednice koja je lansirana u oktobru 2022. godine u Pragu po incijativi francuskog predsjednika Emanuela Makrona. Na samitu će glavne teme biti bezbjednost, povezanost i energetika, saopšteno je na brifingu organizovanom na incijativu predsjednika Francuske i Jelisejske palate.

Ambasador Timonije u intervjuu za „Dan“ ističe da će dugoočekivani izbori 11. juna vratiti građanima Crne Gore posljednju riječ kako bi se zaustavilo usporavanje Crne Gore na njenom evropskom putu.

– Poslije 2020. godine, koja je više bila promjena „protiv“, potrebna je promjena „u korist“. To znači dati stvarni, a ne samo verbalni prioritet evropskoj agendi – ističe ambasador Timonije.

• Poštovani ambasadore, u Kišnjevu u Moldaviji na Samitu Evropske političke zajednice srešće se predsjednici Francuske i Crne Gore, Emanuel Makron i Jakov Milatović. Šta možemo očekivati od tog sastanka?

– Evropska politička zajednica je veoma poseban forum za ravnopravnu razmjenu na najvišem državnom nivou o najrazličitijim temama između Evropljana, bez obzira da li su članice Evropske unije ili ne. Tu se dijele i brane isti principi demokratije i međusobnog poštovanja. Ovaj prvi sastanak od izbora predsjednika Jakova Milatovića je odlična prilika za ličnu razmjenu stavova i mišljenja i za poruku nade u ubrzanje evropskog puta Crne Gore. Ovo je priznanje naše odlične saradnje, koja se pokazuje i kroz primjer projekta Regionalnog centra za borbu protiv sajber-kriminala koji je pokrenut sa Slovenijom tokom francuskog predsjedavanja Evropskom unijom prošle godine.

• Nemamo namjeru da Vas uplićemo u unutrašnje stvari Crne Gore, ali je ipak dragocjen Vaš komentar povodom predstojećih parlamentarnih izbora. U više navrata ste kazali da je Crnoj Gori potrebna stabilna vlada. Očekujete li da do toga i dođe?

– Crna Gora je od 2020. godine doživjela niz političkih događaja koji su dio njene demokratske izgradnje. Ovi dugo očekivani izbori su dobra vijest: vratiće građanima posljednju riječ kako bi se zaustavilo usporavanje Crne Gore na njenom evropskom putu. Ne postoji ništa neotklonjivo, osim promjena nije potrebno za veću efikasnost. Potrebni su više dobre volje među političkim partijama i osjećaj nacionalnog interesa. Očekujemo da naredni parlamentarni izbori Crnoj Gori daju novi zamah, novu većinu sposobnu da odlučuje, prije svega za kompletiranje pravosudnog sistema i Ustavnog suda. Funkcionalni demokratski sistem je preduslov za dalje korake ka vašoj integraciji u Evropu, što je glavni cilj svih naših napora i saradnje ovdje u Crnoj Gori.

• Evidentiran je zastoj Crne Gore na evropskom putu. Gdje Vi vidite najvažnije probleme?

– Poslije 2020. godine, koja je više bila promjena „protiv“, potrebna je promjena „u korist“. To znači dati stvarni, a ne samo verbalni prioritet evropskoj agendi, uz odgovarajuće odluke u parlamentu. To znači i stvaranje efikasnih struktura za pregovore, koordinaciju između ministarstava, spremnost na prihvatanje promjena i kompromisa i prije svega fokusiranje na vladavinu prava. To znači i rešavanje nekih pitanja prošlosti i promjenu nekih praksi. Borba protiv korupcije i jednake šanse za sve, kako je insistirao predsjednik Jakov Milatović u svom inauguracionom govoru, ohrabrili bi najbolje snage u pomirenom društvu da nastave sa djelovanjem u korist evropske agende. Evropa nisu samo grantovi, već i vrijednosti i način života.

Redovna razmjena stavova i mišljenja

• Neke političke partije stalno prozivaju pojedine ambasadore, a naročito zemalja Kvinte, da se miješaju u unutrašnje stvari naše države, pa idu i do toga da nam je ugrožen suverenitet. Vaš komentar?

– Radi se o normalnim razmjenama stavova i mišljenja i to mi je teško da komentarišem. Svi ambasadori u demokratskim zemljama imaju kontakte sa političkim partijama koje su spremne na normalnu razmjenu stavova i mišljenja. Ako ne razmjenjujete svoje stavove i mišljenja, teško je da razumijemo jedni druge i teško je naći zajednički jezik, posebno između prijateljskih zemalja, saveznika i vjerovatno jednog dana članica iste Unije! Stavove i mišljenja danas će u Kišnjevu razmijeniti i predsjednik Emanuel Makron sa predsjednikom Jakovom Milatovićem!

Uz uspjeh, nadanja idu i ograničenja

• U posljednje vrijeme, zahvaljujući Vašoj ambasadi, sve je veća privredna saradnja Francuske i Crne Gore. Možemo li očekivati i veće direktne investicije iz Vaše zemlje?

– Situacija je pomiješana sa uspjehom, nadama i nekim ograničenjima. Poslije 2020. godine dobili smo veoma poštenu podršku Vlade da završimo ugovor od 30 miliona eura za prečišćavanje Bijele u Boki kotorskoj, što je podsticaj za francusku kompaniju VALGO za dalja ulaganja. S druge strane, politička situacija nije pomogla da se donese odluka o tenderu za crnogorske aerodrome za koje je Aeroports de Paris solidan kandidat. Još uvijek postoje neke svakodnevne prepreke za manje investicije, ponekad povezane sa birokratijom, ponekad sa neprikladnim finansijskim ponašanjem… Ovo je realnost za strane i domaće investitore. Osjećamo opštu volju i namjeru da suzbijemo ove prepreke radi normalnog poslovanja, ali nam je potrebno više uspješnih priča: kao što je hotel Perla Montebai koji ću ove nedjelje otvoriti u Prčanju – specijalizovan za francuske klijente. Nedavno smo imali veoma produktivnu delegaciju na čelu sa predsjednikom francuskog regiona Normandija koji je predvodio delegaciju francuskih kompanija. Neki poslovi su sklopljeni i ima nade za investicije. Institucionalna efikasnost i pravna sigurnost biće dio budućih odluka.

Izvor, foto: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA